18 Ocak 2025
weather
5°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem MHP’li Yılık’ın Dünya Otizm Farkındalık Günü mesajı: “Otizmin bir eksiklik değil bir farklılık”

MHP’li Yılık’ın Dünya Otizm Farkındalık Günü mesajı: “Otizmin bir eksiklik değil bir farklılık”

Milliyetçi Hareket Partisi Aile, Kadın ve Engellilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Dr. Pelin Yılık Dünya Otizm Farkındalık Gününü için önemli dileklerde bulundu. “Dünya Otizm Farkındalık Gününde otizmli bireylerimiz için kapsayıcı, sürdürülebilir ve eşit hedeflere ulaşmanın; önceliğimiz olduğunu ifade ediyor, otizmli çocuklarımıza, yetişkinlere ve ailelerine sağlıklı bir yaşam diliyorum.” Dedi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
MHP’li Yılık’ın Dünya Otizm Farkındalık Günü mesajı: “Otizmin bir eksiklik değil bir farklılık”
MUHABİR: Beybin Usanmaz

MHP’li Pelin Yılık’ın Dünya Otizm Farkındalık Günü mesajı:

Aile, Kadın Ve Engellilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Birleşmiş Milletler tarafından otizmle ilgili farkındalık oluşturmak ve otizmli bireylerin sorunlarına çözüm bulmak amacıyla 2 Nisan günü, “Dünya Otizm Farkındalık Günü” olarak ilan edilmiştir. Bugün vesilesiyle otizmin bir eksiklik değil bir farklılık olduğunu hatırlamak toplumda bireylerimize düşen önemli bir hassasiyettir.

Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) ya da kısa adıyla “Otizm”; yaşamın ilk yıllarında bulguları ortaya çıkan, sosyal ve iletişimsel alanda belirgin yetersizlikler ve sınırlı, tekrarlayıcı hareketler, ilgi alanları ile tanımlanan nörogelişimsel bir sorundur. Otizm; belirli sınırların dışına çıkamayan veya tekrarlayan davranış kalıplarını da içermektedir. Otizm çocukluk döneminin başında gelişim gösterir ve bireyin toplum içinde, örneğin sosyal hayatta, okulda ya da çalışma hayatında problemlerle karşılaşmasına sebep olur. Doğumdan sonraki ilk yıl içinde otizm belirtileri ortaya çıkar.

Otizm; bireyleri farklı şekillerde etkiler. Otizmli bireylerin de kendilerine göre güçlü ve zayıf yönleri vardır. Jestler veya ses tonu gibi hem sözlü hem de sözlü olmayan dili yorumlamakta güçlük çekme, soyut kavramları anlayamamak, bilgileri işlemek veya soruları yanıtlamak için fazladan zamana ihtiyaç duymak, arkadaşlık kurmakta zorlanmak gibi sosyal yaşamı etkileyen durumlar görülebilir. Ayrıca Otizmli bireyler oldukça genç yaşlardan itibaren yoğun ve yüksek oranda odaklanmış ilgi alanlarına sahiptir, kendi özel ilgi alanlarında uzmanlaşabilirler.

Günümüzde otizmin temel klinik tablosuna yönelik etkin ilaç tedavisi bulunmamaktadır ve erken teşhis ile otizme özel ve bireye özgü yoğun eğitim programı mevcut en etkin tedavi yöntemidir. Otizmli bireylerin toplumdan uzaklaşmadıkları, sosyal temelli desteğin arttığı, kendi seçecekleri eğitim dalına erişmelerini sağlayan; kapsayıcı eğitim sistemleri ve eğitim programlarının oluşturulması bağlamında yürüttüğümüz çalışmalarımıza aynı kararlılıkla devam edeceğiz.

Özel gereksinimli bireylerimiz için düşüncelerimizin engel teşkil etmediği, Saygıdeğer Genel Başkanımız Devlet Bahçeli Beyefendi’nin de ifade ettikleri gibi “Bir engel varsa o da kalplerdeki tortuların, vicdandaki lekelerin olduğunu ve bunu yok edebilmek için hepimizin üzerine düşen toplumsal sosyal bilinçle hareket etmemiz gerektiğini bu vesileyle belirtiyorum. Nisan ayı boyunca yapılacak tüm çalışmaların otizmli bireylerimiz açısından gerekli farkındalığı yaratması temennisiyle, Dünya Otizm Farkındalık Gününde otizmli bireylerimiz için kapsayıcı, sürdürülebilir ve eşit hedeflere ulaşmanın; önceliğimiz olduğunu ifade ediyor, otizmli çocuklarımıza, yetişkinlere ve ailelerine sağlıklı bir yaşam diliyorum.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Balık avı yasağına uymayanlara 22 bin lira ceza

Balık avı yasağına uymayanlara 22 bin lira ceza