Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Çin'den tüm dünyaya hızla yayılan koronavirüsle ilgili verilerine göre; virüsten en çok 60 yaş ve üstü insanlar etkileniyor.
Türkiye'de de 9 kişinin önlümüne neden olan korovirüsle ilgili Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kocaeli Bölge Müdürlüğü’nün açıkladığı verdiği dikkat edilmesi gereken bir gerçeği daha gün yüzüne çıkardı.
TÜİK Kocaeli Bölge Müdürlüğü, Düzce’de yaşlılık nüfus oranlarını açıkladı. Buna göre yaşlı nüfus olarak kabul edilen 65 ve daha yukarı yaştaki nüfus, Düzce’de 2014 yılında 32 bin 172 kişi iken 2019 yılında 38 bin 745 oldu. Yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı ise 2014 yılında yüzde 9 iken, 2019 yılında yüzde 9.9’a yükseldi. Yaşlı nüfusun 2019 yılında yüzde 44.6’sı erkek nüfusu, yüzde 55.4’ünü ise kadın nüfusu oluşturdu.
Düzce nüfusunun ortanca yaşı yükseldi
Türkiye İstatistik Kurumu Kocaeli Bölge Müdürlüğünce açıklanan verilere göre, Ortanca yaş, yeni doğan bebekten en yaşlıya kadar nüfusu oluşturan kişilerin yaşları küçükten büyüğe doğru sıralandığında ortada kalan kişinin yaşı oluyor. Nüfusun yaşlanması ile ilgili bilgi veren göstergelerden biri olan ortanca yaş, Düzce ilinde 2014 yılında 32,7 iken 2019 yılında 33,9 oldu. Ortanca yaş 2019 yılında erkeklerde 33,5, kadınlarda 34,4 olarak gerçekleşti.
Düzce ilinde Yaşlı bağımlılık oranı 2019 yılında %14,2 oldu
Çalışma çağındaki yüz kişiye düşen yaşlı sayısını ifade eden yaşlı bağımlılık oranı, Düzce ilinde 2014 yılında yüzde 13,1 iken bu oran 2019 yılında yüzde 14,2'e yükseldi.
Ateş Kara da 60 yaş ve üstüne dikkat çekmişti
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, hastalığın çocuklarda ve 50 yaşın altındaki kimselerde ölümcül olma riskinin çok düşük olduğunu belirterek, "Çocuklarda hastalanma oranı çok düşük, yani 9 yaşın altındaki çocuklarda. Virüsü alabiliyorlar; ama bu virüsün hastalık tablosuna neden olması çok düşük, öldürmesi neredeyse hiç yok. Yani çocuklarda ölümcül değil. 9 yaşından neredeyse 50 yaşına kadarsa yine hastalığın ölümcül olma ihtimali çok ama çok düşük. O kadar ağır seyretmiyor, binkişiden 2 kişisinden daha azında probleme neden oluyor. Ama yaş yükselmeye başladığı anda, işte o zaman ölümcüllüğü bir miktar artıyor. Hastalığın ağır geçirilmesi bir miktar artıyor. O nedenle virüsü herkes alabilir; ama hastalığın ağır geçirilmesindeki en önemli faktör veya en önemli risk sigara içmek gibi, 60 yaşın üstü gibi, şeker hastalığı gibi beraberinde özellikle kalp hastalığı, akciğer hastalığının varlığı gibi nedenler ölümcül olmasını artırıyor" demişti.