20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Raporunu zamanında teslim etmeyen bilirkişiler takipte

Raporunu zamanında teslim etmeyen bilirkişiler takipte

Adalet Bakanlığının bilirkişilerin rapor teslimlerinin anlık takibine yönelik 18 Ocak'ta başlattığı yeni uygulama kapsamında, bugüne kadar 8 bin 735 bilirkişinin raporunu zamanında teslim etmediği tespit edildi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Raporunu zamanında teslim etmeyen bilirkişiler takipte

Ankara

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, dava ve soruşturmaların ne zaman tamamlanacağını öngören "Yargıda Hedef Süre" uygulamasının başarıyla yürütülmesine yönelik Adalet Bakanlığı Bilirkişilik Daire Başkanlığınca çalışma yapıldı. Bu kapsamda, yargılamaların belirlenen hedef sürelerde tamamlanması için bilirkişilerin raporlarını zamanında sunmalarının sağlaması, bilirkişilerin performanslarının ölçülmesine yönelik yeni düzenlemelerin gerçekleştirilmesi kararı alındı.

Bilirkişilerin, raporlarını zamanında sunup sunmadıklarının tespit edilmesi amacıyla Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) bünyesinde, "Bilirkişi Rapor Teslim Kontrolü Uygulaması" oluşturuldu. Uygulamaya, 18 Ocak itibarıyla geçildi.

Raporların ilgili mahkemelere teslim edilmesinin ardından "Bilirkişi Rapor Teslim Kontrolü Uygulaması"na verilen raporlar işlendi. Bilirkişilerin raporlarını zamanında teslim etmemeleri üzerine ise sistem bilirkişinin rapor tesliminde geciktiğine ilişkin uyarı verdi.

Uygulamanın ilk 4 ayında 8 bin 735 bilirkişinin raporunu kendisine verilen sürede sunmadığı tespit edildi. Bu durumda olan bilirkişilere, raporlarını teslim edene kadar yeni görev verilmemesi kararlaştırıldı.

Bilirkişi Rapor Teslim Kontrolü Uygulaması ile resmi bilirkişi listelerine kayıtlı bilirkişilerin kendilerine verilen görevi zamanında yapıp yapmadıklarının, yargının işleyişinde aksamaya veya gecikmeye sebebiyet verip vermediklerinin anlık takip edilmesi hedefleniyor. Yargılamada bilirkişilerin raporlarını zamanında sunmamalarından kaynaklı gecikmelerin önüne geçilmesi de amaçlanıyor.

Zamanında teslim etmeyene yaptırım uygulanabiliyor
Raporunu mazeretsiz olarak zamanında teslim etmeyen bilirkişilere çeşitli yaptırımlar da uygulanabiliyor.

Bilirkişilik Yönetmeliği hükümleri uyarınca, belirlenen sürede mazeretsiz raporunu mahkemeye teslim etmeyen bilirkişilere, raporunu sunana kadar yeni bir görev verilmiyor. Ayrıca Bilirkişilik Kanunu çerçevesinde de bu durumda olanlara, bilirkişilik listesinden sürekli çıkarma, bir yıla kadar listeden geçici çıkarma veya uyarma yaptırımı uygulanabiliyor.

Bilirkişilerle ilgili, bilirkişilik bölge kurulları tarafından yapılan performans değerlendirmesinde de raporların verilen süre içerisinde hazırlanıp teslim edilmesi esas alınıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Uçağın kanadı elektrik direğine çarptı

Uçağın kanadı elektrik direğine çarptı