Okulların tatil edilmesiyle birlikte çocukların bir bölümü hem para kazanmak hem de ailelerine destek olmak için çalışıyor. Uluslararası Çalışma Örgütü'nün hazırladığı rapora göre, dünya çapında 73 milyonu 'tehlikeli' işlerde olmak üzere 152 milyon çocuk işçi var. Yüzde 70,9'luk oranla tarım, çocuk işçilerin en çok çalıştığı sektör iken, bu alanı sırasıyla hizmet ve sanayi sektörü takip ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından (TÜİK) yapılan, 2012 yılı Çocuk İşgücü Anketi'ne göre Türkiye'de ise 893 bin çocuk ekonomik çalışmalarda bulunuyor. 'Çocuk işçiliği sorunu'nu yok etmek için çalışmaların devam ettiği ülkemizde, bu amaçla 2018 ‘Çocuk İşçiliği ile Mücadele Yılı’ ilan edilmişti.
BİLGİ VE BECERİ KAZANDILAR
Sivil toplum kuruluşlarının güçlenmesine katkıda bulunan ve Türkiye’de hibe programlarını uygulayan ilk vakıf olan Sabancı Vakfı’nın desteği ile Adıyaman Bilim ve Sanat Merkezi’nce (Adıyaman BİLSEM) gerçekleştirilen ‘İşimiz Bilim Gücümüz Sanat’ projesi, Adıyaman’ın Sarıharman Köyü’ndeki çiftçi çocuklarını bilim ve sanatla buluşturdu. Proje aracılığı ile köyde ikamet eden ve yaşları 7-13 arasında olan yüzlerce öğrenci, Adıyaman BİLSEM’in çocuk gelişimi, etkinlik örnekleri ve çocuk atölyeleri konusunda uzmanlaşmış profesyonel eğitimciler tarafından Temmuz ayı boyunca 11 farklı atölyede sürdürülen bilimsel ve sanatsal eğitimlere katılarak yeni bilgi ve beceriler kazandı.
Robotik ve Kodlama, Bilim Avcıları, Fen ve Biyoloji, Diksiyon ve Yazarlık, İngilizce, Teknoloji Tasarım, Akıl Oyunları, Origami-Krigami, El Sanatları, Ahşap Hobi, Görsel Sanatlar atölyelerinin yer aldığı proje çocuklar tarafından büyük ilgi ile karşılandı.
AMAÇ, ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİN ÖNÜNE GEÇMEK
Proje, bir yandan orijinal ve kaliteli eğitimi çiftçi çocuklarına ulaştırırken diğer yandan da dünya çapında bir problem olan tarımda çocuk işçiliğini önlemek amacı ile geliştirildi. Adıyaman BİLSEM Kurum Müdürü Fuat Tokur, öğrencilerin bir ay boyunca özel olarak hazırlanan atölyelerde eğitim aldıklarını belirterek, çocukluğun, bir ferdin gelecekteki yaşamını şekillendiren en önemli gelişim evresi olduğunu söyledi. Köye taşıdıkları atölyeler aracılığıyla, çocukların ufkunu genişletmeyi, onlara ilham vermeyi amaçladıklarını ifade eden Tokur, Böylelikle, ailelerinin de destekleriyle, tarımda erken yaşta çocuk işçiliğinin önlenmesine katkılarının olduğunun altını çizdi.
ODAKTA KALİTELİ EĞİTİM VAR
Bilim ve sanatın, aydınlık geleceğin en mühim güvencesi olduğunu vurgulayan Tokur, çocukların düzenlenen eğitimlere büyük merak ve ilgiyle katıldıklarını kaydederek, çocuk atölyeleri konusunda uzmanlaşmış, kaliteli bir ekiple çocukların güzel hatıralar biriktirmelerine aracı olduklarını aktardı. Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan ise proje ile ilgili görüşlerini paylaşırken, vakıf olarak 45 yıldır toplumsal gelişim için çalıştıklarını söyleyerek; “Kaliteli Eğitimin Desteklenmesi”, “Eğitime Erişimin ve Devamın Sağlanması” ve “Hak Temelli Yaygın Eğitim Çalışmalarının Desteklenmesi” gibi konulara yoğunlaştıklarını vurguladı.