SEKTÖRÜMÜZ ÜLKE EKONOMİSİNİN BÜYÜMESİ İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEK
TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici Genel Ekonomi Değerlendirmesi 2021 nasıl geçti, 2022’den beklentiler…
2021, bir yandan pandeminin neden olduğu zorluklarla mücadele etmeye devam ettiğimiz, bir yandan da normalleşmeyle birlikte süreçlerimizi değişen piyasa koşullarına göre düzenlediğimiz bir yıl oldu. Zorlu geçen iki yılda yaşadıklarımız bize yeni tecrübeler getirirken, karşımıza çıkan engelleri de beraber aşmayı başardık. 2021, pandeminin etkileriyle zorluklarla başlasa da, başta aşının geliştirilmesi ve yaygınlaşması olmak üzere umut verici gelişmeler ve alınan önlemler sayesinde hızlı düzelmeler yaşandı.
Türkiye ekonomisi pandemi koşullarının devam ettiği 2021 yılında global risklere karşı başarılı bir performans sergiledi ve hızlı büyümeyi sağladı. Yıl boyunca atılan adımlar ve hayata geçirilen planlar yıl sonu rakamlarına ve tahminlerine de olumlu yansıyor. Ülke olarak yılın üçüncü çeyreğinde %7,4 oranında büyürken, yıl sonunda yüzde 10 seviyelerinde büyümenin yakalanabileceğini öngörüyoruz. Küresel ekonomiye yönelik tahminlerin aşağı yönlü revize edildiği bir süreçte ekonomimizin büyümesi sevindirici gelişmeler arasında yer alıyor.
2021’in olumlu gelişmeleri arasında ihracatın pazar payının yüzde 1 seviyesine gelmesini sayabiliriz. İhracatın geçen yıla göre büyümesi cari açığa da olumlu yansıyor. Cari açığın GSMH’ya oranının yüzde 2’nin altına gerileyeceğini öngörüyoruz. Türkiye’nin bütçe açığı 2021’de disiplinliydi, bu yıl bütçe disiplinine geri döndük. 2022’de güçlü ihracat potansiyeli cari açığın aşağıda kalmasını sağlayabilir. 2021’de toparlanan ve önümüzdeki yıl daha iyi olacağını öngördüğümüz turizm sektörünün de buna katkısı olabilir. Cari açığımızın diğer ülkelerle kıyaslandığında iyi ve yönetilebilir olduğunu söyleyebiliriz.
Yılın son döneminde kur tarafında oynaklıkla karşılaştık ama hiçbir kur uzun süreli bu kadar oynak kalamayacağı için bir süre sonra alınan önlemlerle, yeni çıkartılan enstrumanlar ve güven ortamı artırılarak bu oynaklığın azalacağını düşünüyorum.
Bankacılık sektörü 2021-2022 değerlendirmesi
Sektörümüz ise ne kadar dirençli ve sağlam altyapıya sahip olduğunu, pandeminin neden olduğu olumsuzluklara ve yaşanan belirsizliklere rağmen sergilediği başarılı performansla bir kez daha gösterdi. Türk bankacılık sektörü bir yandan ekonominin sürdürülebilirliğini sağlamak için reel sektörü desteklerken, bir yandan da kendini korumaya devam etti. Pandemiyle birlikte 2020 yılında artan dijital bankacılık kanallarının kullanımı, regülasyonların gelmesiyle bazı hizmetlerin çok daha rahat hayata geçirilmesi, müşterilerin taleplerine yenilikçi uygulamalarla yanıt verilmesi bankacılık sektörümüzün bu alandaki öncülüğünü kanıtladı. Küresel piyasa koşullarına rağmen sektörümüz 2021’de büyüme kaydederek finansal sistem aracılığıyla ülke ekonomisine olan katkısını sürdürdü.
Güçlü bilançosu, likidite ve özkaynak yapısı ile gelişmiş teknolojik uygulamaları Türk bankacılık sektörünün güçlü kaslarını oluşturuyor. Ülkemiz ekonomisinin sürdürülebilir büyümesi için faaliyetlerinin kesintisiz şekilde yürüten bir sektör. Türk bankacılık sektörü 2022’de de hane halkı ve reel sektörün finansal ihtiyaçlarını karşılama yönünde kaynaklarını kullanmaya devam edecektir.
TEB 2021-2022 Değerlendirmesi
Türk Ekonomi Bankası (TEB) olarak “iyi ve örnek banka” olma anlayışımızla tüm paydaşlarımıza değer katmak ve toplumda pozitif etki yaratmak için çalışmalar yaparken, ülke ekonomisine katkı sağlayarak sürdürülebilir büyümeyi destekledik.
2021 yılını öngörülerimiz doğrultusunda tamamlıyoruz. Yaşanan gelişmelere hızla adapte olarak başarıyla üstesinden geldiğimiz bu sürecin karşılığını da alıyoruz. Bankamızın ekonomiye ve müşterilerine sağladığı desteğin en önemli göstergesi olan kredilerin toplam aktiflere oranının, üçüncü çeyrek sonuçlarına paralel olarak, yıl sonunda yüzde 60 civarında gerçekleşeceğini öngörüyoruz. İstikrarlı büyümemizi Bankamızın güçlü sermaye yapısıyla birlikte sürdürüyoruz. Karlılığımız artarken sermaye yeterlilik oranımız, yılın son çeyreği itibarıyla hedef rasyo olan yüzde 12’yi aşarak yüzde 15’in üzerinde gerçekleşti.
Banka olarak önümüzdeki döneme hazırlıklıyız. Sermaye yeterliliği, likidite, kredilerin vade yapısı gibi konularda güçlü ve hazırlıklıyız. Aktif kalitemiz ve sermaye yeterlilik oranımız yüksek. Önümüzdeki dönem için sürece adapte olmalı, sağlıklı büyümeye odaklanmalı ve bilançomuzu iyi yönetmeliyiz. TEB olarak başta KOBİ ve Kurumsal Bankacılık olmak üzere tüm bankacılık branşlarında Türkiye’nin en çok tercih edilen bankası olma hedefiyle faaliyetlerimizi yürüteceğiz.
Tasarrufları TEB Marifetli Hesap ve yeni çıkarılan mevduat ürünleri ile artırmaya odaklanacağız
2022 yılı özellikle tasarrufların artırılması yönünde kritik bir rol oynayacak. Bilhassa TL varlıklara yönelimin teşvik edileceği bir döneme giriyoruz. Merkez Bankamızın birincil önceliğe koyduğu fiyat istikrarı politikası doğrultusunda, tasarruf sahiplerinin ve yatırımcıların TL varlıklara ilgisinin artacağını düşünüyoruz. Biz de önümüzdeki dönemde TEB Marifetli Hesap ve yeni çıkarılan mevduat ürünleri ile toplumun tasarruf alışkanlığını geliştirmeye yönelik adımlarımızı güçlendireceğiz. Müşterilerimizin tasarruf alışkanlığının yaygınlaşmasına katkı sağlayan TEB Marifetli Hesap hacmimiz Ekim sonu itibarıyla, yeni Marifetli Hesap açarak müşterimiz olanlarla birlikte yaklaşık yüzde 38 büyüdü.
Sürdürülebilirlik temalı ilk sendikasyonumuzu gerçekleştirdik
Pandeminin neden olduğu zorluklara rağmen, uluslararası finansmana ulaşmada sorun yaşamadık. Kısa süre önce yaklaşık 380 milyon ABD doları karşılığı sendikasyon yeniledik. Böylece uluslararası piyasalarda hem Bankamıza hem de ülkemiz bankacılık sektörüne duyulan güveni bir kez daha teyit etmiş olduk. Bankamızın yurt dışı finansman piyasalarındaki sürdürülebilir fonlama yaratma gücünü de gösteren bu sendikasyon kredisini üç sürdürülebilirlik performansı kriterine endeksli olarak aldık. TEB olarak insan sağlığı ve güvenliği, koruma altındaki canlı türleri veya genel anlamda çevre üzerinde yüksek tesir riskleri olan, ulusal olarak kabul edilmiş yasaklara tabi ürünleri içeren hiçbir fonlamaya, yatırıma veya işleme onay vermiyoruz. Ayrıca, sosyal hayat ve çevre üzerinde ciddi etkileri olabilecek bazı hassas sektörlerle ilgili de politikalar geliştiriyoruz. Bu politikalar, çevresel ve sosyal konularla ilgili taahhütlerin kredi koşulları içerisinde dikkate alınmasını sağlıyor.
Yıl boyunca ülkemizin gelişmesine katkı sağlayan firmalara da desteğimizi sürdürdük. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile ocak ayında 58 milyon ABD doları tutarında, ağustos ayında da 50 milyon dolarlık iş birliği anlaşması gerçekleştirdik. EBRD ile olan iş birliğimizi ülke ekonomisine fayda sağlayacak şekilde sürdürüyor, firmalarımızın dış ticaret işlemlerine yönelik ihtiyaçlarını karşılayarak desteğimize devam ediyoruz.
Dijital bankacılık hizmetlerimizi yeni uygulamalarla çeşitlendirdik
Pandemiyle birlikte önemli bir ivmelenme kazanan dijital kanalların kullanımı, bankacılık ve finans sektöründe bu yıl da etkisini kuvvetli bir biçimde gösterdi. Sektörün başarılı bir performans sergilediği dijital bankacılık alanında, biz de TEB olarak tüm bankacılık işlemlerimizi aksamadan gerçekleştirdik. Uzun bir süre önce dijitale odaklanarak bu alanda yaptığımız yatırımlar ve sağlam teknolojik altyapımız sayesinde hızlı aksiyon alabildik, yeni uygulamaları hayata geçirdik. Mobil bankacılık uygulamalarımız CEPTETEB ve CEPTETEB İşte’nin yanı sıra TEB İnternet Bankacılığı ile de müşterilerimizin talep ve ihtiyaçlarını hızlı, pratik ve çözüm odaklı bir anlayışla karşıladık. Pandeminin de kaldıraç olduğu dijitalleşme alanında pek çok yeniliği hayata geçirdik. 2020 şubat ayından 2021 kasım ayına kadar dijital müşteri kazanımını yüzde 30 artırırken sadece mobil bankacılık uygulamasını kullanan tekil kullanıcı sayısını yüzde 47, uygulama kullanım sıklığını ise yüzde 30 artırdık.
Uzun süredir beklenen, yüzde yüz dijital müşteri edinimine olanak sağlayan Uzaktan Müşteri Edinme düzenlemesi bu yıl devreye alındı ve biz de uygulamayı başarıyla hayata geçirdik. İlk günden itibaren, CEPTETEB mobil bankacılık uygulaması üzerinden müşterimiz olmak isteyenler hesaplarını kolaylıkla açtı. Rakamlarla ifade edecek olursak, her üç kişiden biri CEPTETEB mobil uygulama üzerinden görüntülü görüşme yaparak dakikalar içerisinde TEB müşterisi oldu. Müşterilerimize dilediği yerden dilediği zaman kolayca CEPTETEB’li olma imkanı sağlayan bu süreç, müşteri edinim ve ürün satış hızımızı artırmanın yanı sıra bize de müşterilerimizin hayatlarına daha yakından dokunma fırsatı sundu.
Müşteri artık dijitalde ve yaş sınırı kalmadı. Dijital servis, kalite ve güvenlik artık üç ana konumuz arasında yer alıyor. Bir taraftan da bazı müşterilerimiz fiziki şubeye gelmeyi tercih ediyor. Biz de bu nedenle şubelerimizde onlara daha hızlı ve inovatif hizmet vermek üzere TEB Turbo Pratik olarak adlandırdığımız kendi gelişmiş makinelerimizi yaptık. Hemen hemen tüm bankacılık işlemlerinin yapılabildiği ve şu anda sayısı 200’ü aşan TEB Turbo Pratik’leri farklı il ve lokasyonlarda da hizmete sunacağız.
KOBİ’lerden start-uplara, yenilikçi girişimleri destekleyeceğiz
KOBİ’lerimizin ihtiyaçlarını analiz ederek onlara özel çözümler sunuyor, yatırım hizmetlerinde ve dış ticaret işlemlerinde aracılık yapıyoruz. KOBİ’lerimize yönelik temel hizmet kanalımız olarak konumlandırdığımız CEPTETEB İşte’yi sürekli güncellemeye ve geliştirmeye devam ediyoruz. CEPTETEB İşte’ye bu yıl içinde 30’dan fazla yeni özellik ekledik.
İnovatif fikirlerin hayata geçmesini sağlayan, ekonomiye ve topluma katma değer katan girişimcileri her zaman destekliyor; girişimcilik ekosisteminin güçlenmesine destek oluyoruz. Özellikle gençlerimizi inovasyona ve girişimciliğe teşvik ediyor, onların bu yöndeki çalışmalarına destek olmak için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz. Yedi ilde bulunan TİM-TEB Girişim Evleri’nde teknoloji firmalarının ihtiyaçlarına yönelik sunduğu hızlandırma programlarıyla destek verdiğimiz girişim sayısını 1300’e yükselttik. Başta tekno girişimciler olmak üzere inovatif fikre sahip tüm girişimcileri desteklemeyi ve projelerini hayata geçirme süreçlerinde yanlarında olmayı 2022’de de sürdüreceğiz.
2021’de ihracatçı müşterilerimiz için geliştirmeler yaptık, dijital transformasyon çalışmalarını hayata geçirdik. İhracatçılarımıza yönelik dijital dönüşüme uyumlu, ürün, çözüm ve hizmetler sunma hedefimiz doğrultusunda hayata geçirdiğimiz dijital kanaldan İhracat Bedeli Kabul Belgesi (İBKB) düzenleme gibi pek çok hizmetle müşterilerimizin hayatını kolaylaştırmaya odaklandık.
Amacımız “iyi ve örnek banka” olarak değer yaratmaya devam etmek
Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerimizde benimsediğimiz “iyi ve örnek banka” anlayışımız, birçok açıdan önümüzdeki dönemde de rehberimiz olmaya devam edecek. TEB olarak, 2022’ye hazırlanırken önümüzdeki beş yıllık dönemi de göz önünde bulundurarak stratejilerimizi oluşturuyor ve buna göre planlamalarımızı yapıyoruz. Bu kapsamda, müşteri portföyümüzü genişletmeye ve büyümeye yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Dijital bankacılık, sektörün en önemli konuları arasında yer almaya devam edecek. Biz de uzun yıllara dayanan dijital bankacılık tecrübelerimizle, güçlü olduğumuz bu alanda gelişen teknolojiyi operasyon süreçlerimizde kullanmayı ve müşteri odaklı anlayışımızla bankacılık iş modellerimizi ve hizmet kanallarımızı geliştirmeyi sürdüreceğiz. Dijital bankacılık süreçlerimizin en hızlı, en kolay ve en pratik yapılması hedefiyle hareket ederken, en iyi ürün altyapısıyla müşterilerimize ulaşmak için önümüzdeki yıl daha da çok çalışacağız.
Çeviklik ve verimlilik, kurumların sürdürülebilir başarısı için özellikle içinden geçtiğimiz süreçte çok daha önemli ve belirleyici hale geldi. Değişen pazar dinamiklerine adapte olabilmek için daha çevik ve daha dinamik bir organizasyon yapısıyla hareket etmek artık bir gereklilik. Biz de gelişmeler karşısında, bugüne kadar olduğu gibi, ortak hedefler doğrultusunda hep beraber çevik bir anlayışla çalışmaya, sürece adapte olarak müşteri memnuniyeti odaklı hızlı ve etkin çözümler üretmeye devam edeceğiz.
Toplumu daha iyi bir geleceğe taşımak için banka olarak bizim de sorumluluklarımız var. Bu kapsamda sürdürülebilir bir ekonomi, toplum ve çevre yaratmaya katkı sağlayan uygulamaları destekliyoruz. Bu konuda hem sektör politikalarıyla hem de BNP Paribas uygulamalarıyla uyumlu hareket ediyoruz. Örneğin, kömür gibi doğaya zarar veren kaynaklara yapılan yatırımların fonlanmasına onay vermiyoruz. Sürdürülebilir bağlantılı kredilerde çevresel ve sosyal konularla ilgili taahhütlerin kredi koşulları içerisinde dikkate alınmasını sağlıyoruz. Çevresel sürdürebilirlik konusunda birçok çalışmaya imza atan bir banka olarak, yenilenebilir enerji kullanımını ve enerji verimliliğini artıran projelere finansal destek sunuyoruz. 2022’de de kadınların iş gücüne katılımının teşvik edilmesinden girişimcilerin desteklenmesine, toplum genelinde finansal okuryazarlık bilincinin yükseltilmesinden sosyal girişimciliğinin yaygınlaşmasına kadar topluma pozitif etkide bulunan, fayda sağlayan projeler gerçekleştirmeye devam edeceğiz.