20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Tüketiciler Birliği’nden depremzedelere önemli uyarı! 'Kayıt altına alınmalı'

Tüketiciler Birliği’nden depremzedelere önemli uyarı! 'Kayıt altına alınmalı'

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, evleri, dükkanları ve araçları zarar gören depremzedelerin ileriki günlerde sıkıntı yaşamaması için yıkılan yerlerden mutlaka sesli görüntü kaydının alınmasını gerektiğini söyledi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Tüketiciler Birliği’nden depremzedelere önemli uyarı! 'Kayıt altına alınmalı'

"Yüzyılın afeti" olarak nitelendirilen ve 10 ilin etkilendiği Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından binlerce ev yıkıldı, araçlar enkaz altında kaldı. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin de, hayatın devam ettiğini söyleyerek, depremzedelere önemli uyarılarda bulundu.

"KAYIT ALTINA ALMAMIZ LAZIM"

Depremin ardından vatandaşların mağdur olmaması için şimdiden tedbir alınması gerektiğini kaydeden Şahin, "Vatandaşlarımızın çoğunun yaptırdığı bir DASK sigortası var. Depremin ardından 10 yılı geçecek hukuki davalar sürecek. Belki 10 yıl sonra sonuç alınacak. Onun için tedbirimizi şimdiden alalım. Vatandaşların acısı taze, şuan ölümler var, yaralanmalar var ama bir taraftan da kayıt altına almamız lazım. İlerleyen günlerde bunun sıkıntısı yaşanacak. Yaşayanlar için hayat devam ediyor. Şuan enkazın yanındakilerin bir görüntü alması lazım. Evlerinin, dükkanlarının veya araçlarının görüntülerini almaları lazım. Onun yanında 360 dereceli, mümkünse sesli bir kayıt almaları lazım. "Evim şuradaydı, yanında şu apartman vardı" diyerek bir çekim yapsınlar ve kenara koysunlar. Orada beklesin. Bunun zaman aşımı yok. "İdari olarak biran önce gidelim" denmesine gerek yok. Bu kaydı mutlaka alsınlar. Biz burada deprem sigortasının yetmediğini de görmüş olduk. Eşya sigortası da ayrıca bir husus. Deprem sigortasında da bir rayiç bedel tartışması da başlayacak. Bunlar uzun süreli tartışmalar olacak. Hangi bedelden ödenecek. Güncel değerinden mi, yoksa tapuda gösterilen bedelden mi ödenecek. Bunların önüne geçmesi gerekende Hazine ve Maliye Bakanlığıdır. Biran önce bu konuda bir karar çıkartıp sigorta şirketlerine bunu bildirmesi lazım. Yoksa depremde mağdur olan insanların canı bir kez daha yanacak" ifadelerini kullandı.

"VATANDAŞLAR EVİN DEĞERİ DÜŞMESİN DİYE BİLDİRMİYOR"

Depremin şiddetini hisseden Kayseri gibi illerde de vatandaşların evlerinin değerinin düşmemesi için yetkililere bildirim de bulunmadığının altını çizen Şahin, ekiplerin ihbar ile değil, kendilerinin denetim yapması gerektiğini kaydetti.

Şahin, "Şuan depremden direk etkilenen, yıkılmayan veya sallanan illerde şöyle bir uygulama yapılıyor ve bu konuda çok büyük bir hata ediliyor. Vatandaşlar evlerinde ağır hasar olmasını göstermemek için ilgililere binaları hakkında olumsuzlukları bildirmiyorlar ve orayı hemen kapatıyorlar. Nedeni ise evin değeri düşecekmiş ve depremde hasar gördüğü için satamayacakmış. "Mal canın yongası diyorlar" ama malın canın yongası olmadığını da gördük. Burada da kendi kendimizi tehlikeye atmak çok mantıksız oluyor. Mülk sahibi veya kiracı olalım, eğer binada bir hasar varsa bunu mutlaka ilgililere bildirelim. Çünkü yarın olabilecek herhangi bir depremde insanlar zarar görür ve bunun bedeli ödenemez. Burada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın da konuyu şikayete bırakmasını kabullenemiyorum. Niye ihbara bırakıyorsunuz. Sonuçta şiddetli bir sallantı olmuş ve binalar neden ihbara bırakılıyor. Eğer binanın değeri düşecek diye bunu bildirmezsek yarın bunu canımızla öderiz ve bir sürü insanın hayatına mal olabiliriz. Burada suçta işlemiş oluyoruz. Vatandaşların şuurlu olması ve bunu mutlaka şikayet etmemiz gerekir. İlgililerinde ihbarı beklememesi lazım. Kendilerinin gelip denetlemesi gerekir. Çünkü ortada bir tehlike var" diye konuştu.

Kaynak: İHA

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Deprem fırsatçılarına yeni önlem! Bakan Bozdağ: Çok ağır cezalar içeren özel düzenlemeler yapacağız

Deprem fırsatçılarına yeni önlem! Bakan Bozdağ: Çok ağır cezalar içeren özel düzenlemeler yapacağız