Azerbaycan ile Ermenistan arasında Eylül ayı sonundan bu yana devam eden çatışmalara, Türkiye yapımı insansız hava araçları (İHA) damgasını vurdu.
27 Eylül tarihinde başlayan çatışmalarda Azerbaycan ordusu İHA'ları askeri stratejisinin bir parçası olarak aktif bir biçimde kullandı.
Söz konusu İHA'lar, Ermenistan güçlerinin direnme ve saldırı kapasitesini büyük oranda yok etti.
Azerbaycan ordusu son olarak Şuşa şehrini ele geçirerek büyük bir darbe vurdu.
Azerbaycan ordusu, Ermenistan işgalinden kurtarılan Şuşa kentinde Azerbaycan bayrağını dalgalandırdı.
Öte yandan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan'ı işgal ettiği 23 köyün daha işgalden kurtarıldığını duyurdu.
Karlos Zurutuza, Middle East Eye için hazırladığı haberde, İHA'ların bölgede oynadığı önemli rol ele aldı.
Ermenistan başa çıkamıyor - Devam eden çatışmalarda Ermeni güçleri, hava savunma sistemleri de tahrip edildiğinden, İHA'lara karşı görünmez bir düşmana karşı savaşıyor.
Azerbaycan'ın İHA'larla kurduğu hava üstünlüğüne Ermenistan'ın konvansiyonel ordusu karşı koymakta zorluk çekiyor.
Ermeni askerleri İHA'ları ellerindeki piyade tüfekleriyle vurarak düşürme girişimlerinde bulunduysa da, şimdiye dek devam eden çatışmalarda düşürülen İHA sayısı bir elin parmaklarını geçmedi.
Bölgedeki Ermeni güçler, Türkiye ile İsrail'in Azerbaycan'a verdiği askeri destekten muzdarip.
Azerbaycan Savunma Bakanlığı neredeyse her gün, Karabağ'da devam eden savaşta tahrip edilen Ermeni hedeflerini gösteren videolar yayınlıyor.
Bu videoları kaydeden ve videolardaki saldırıları gerçekleştiren İHA'lar arasında Türk yapımı Bayraktar TB2'ler ve İsrail yapımı kamikaze İHA'ları Harop ve Orbiter bulunuyor.
Ermenistan, Türk yapımı TB2'leri hedef almayı büyük oranda başaramazken, İsrail yapımı kamikaze İHA'ların parçaları, vurdukları hedeflerin çevresinde bulunabiliyor.
Ermeni güçlerin gazetecilere gösterdiği İHA parçaları, İsrail ile Azerbaycan arasındaki savunma iş birliğini de özetler nitelikte.
İsrail ile artan iş birliği - Üretim maliyeti az ve kullanımı kolay olan Harop kamikaze İHA'lar, Azerbaycan tarafından oldukça efektif bir şekilde sahada kullanıldı.
Söz konusu İHA'ların hedefe yaklaşırken ürkütücü sesler çıkaracak şekilde tasarlandığı, bunun da Ermeni güçlerin morali üzerinde olumsuz etki oluşturduğu bildiriliyor.
Azerbaycan'ın bu İHA'ları kullandığı ilk kez 2016 yılında ortaya çıkmıştı.
Geçen 4 yıllık süreçte Azerbaycan İHA kullanımını ciddi biçimde geliştirdi.
İsrail, halihazırda Rusya'nın ardından Azerbaycan'ın en büyük silah sağlayıcısı.
Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü (SIPRI) verilerine göre İsrail, 2006-2019 yılları arasında Azerbaycan'a 825 milyon dolar değerinde silah sattı.
Bayraktar TB2, IAI Harop kamikaze drone, Orbiter; Dağlık Karabağ bölgesinde Azerbaycan'ın Ermenistan güçlerine karşı kullandığı insansız hava araçları.
Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri'ne ait olduğu ifade edilen, Baykar Savunma tarafından üretilen Bayraktar TB2 silahlı insansız hava araçları (SİHA) hiç şüphesiz Karabağ bölgesinde devam eden çatışmalarda karşı tarafın en fazla çekindiği, etkili ve caydırıcı bir güç unsuru haline gelmiş durumda.
Bayraktar TB2'ler çatışmaların başladığı günden bu yana Ermenistan güçlerine ait askeri mevzi, konvoy, tank ve zırhlı araçlar ile topçu bataryalarını yoğun bir şekilde hedef alıyor.
Bayraktar TB2'ler sadece silahlı olarak değil, silahsız olarak da düşman mevzilerini gözetlemekte ve hedef belirleme gibi konularda da oldukça yetenekli.
Nitekim Türk yapımı Bayraktar TB2'ler Suriye ve Libya sahalarında etkin bir şekilde kullanılmış ve gösterdiği üstün başarıyla isminden oldukça fazla söz ettirmişti.
Suriye ve Libya sahalarından sonra şimdi de Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki çatışmalarda etkin bir şekilde rol alan Bayraktar TB2'ler bölgede adeta çatışmanın belirleyici güç unsuru olmuş durumda.
En fazla görüntü Bayraktar'dan geliyor - Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından Dağlık Karabağ bölgesinde devam eden çatışmalarla ilgili olarak Ermenistan güçlerini hedef alan en fazla saldırı görüntüleri Bayraktar TB2'lerden oluyor.