24 Kasım 2024
weather
15°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Tütün üreticileri destek bekliyor

Tütün üreticileri destek bekliyor

Tek geçim kaynağı tütün olan Samsun'un Bafra ilçesinin kırsal mahallelerinde yaşayan vatandaşlar devletten destek bekliyor.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Tütün üreticileri destek bekliyor

Tek geçim kaynağı tütün olan Samsun'un Bafra ilçesinin kırsal mahallelerinde yaşayan vatandaşlar devletten destek bekliyor.

Oda yöneticileriyle birlikte Hacıoğlu, Ortadurak ve Müstecep Mahallelerinde tütün üreticilerini ziyaret eden Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, hem tütün üreticilerinin sorunlarını dinledi hem de onlarla birlikte tütün dizdi.

Tütün üreticileri ziyaret sırasında tütün üretiminin baştan sona zahmetli bir iş olduğunu buna rağmen girdi maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı kazancın düşük olduğunu söyledi.

40 yıldır tütün üretimi yapan Hacıoğlu Mahallesi sakinlerinden Akbey Yaz, tütünden memnun olmadıklarını, maliyetlerin fazla gelirin düşük olduğunu söyledi. Emeklerinin karşılığını alamamaktan yakınan Yaz, çoluk çocuk hep birlikte gecenin karanlığında kalkıp tütün topladıklarını söyledi. Gübrenin torbasının 130-150 lira olduğunu da vurgulayan üretici, mazotun ve gübrenin çok pahalı olduğunu söyledi.

Akbey Yaz’ın eşi Emine Hatun Yaz da yine işin zorluğundan ve maliyetlerin çokluğundan bahsetti. Tütün kırmak için gelen işçinin 130 lira aldığını belirten Emine Yaz, yapması çok pahalı ama tütünü onlardan alırken çok ucuza aldıklarını ifade etti.

Mehmet Cin, Ortadurak Mahallesi’nde 150 hanede yaklaşık bin 500 kişi yaşadığını ve bu insanların tek geçim kaynağının tütün olduğunu söyledi. 40 yıldır tütün yaptığını belirten Cin, 20 sene öncesinde Tekel ile çalıştıklarını ancak Tekel özelleştikten sonra tütün işinin de özel şirketlere kaldığını söyledi. Özel şirketlerle çalışıldığı için devlet desteği olmadığını belirten üretici, özel şirketlerin elinde kaldıklarını söyledi. Cin, devletten yalnızca gübre ve mazot fiyatlarının düşmesini istediklerini bunlar düşerse tütün üreticilerinin biraz daha rahatlayacaklarını aktardı.

Suat Aytaç da Müstecep Mahallesi’nde yaşayan bir üretici, o da diğer mahallelerdeki üreticiler gibi benzer şikâyetlerde bulundu. O da şu anki hallerinden memnun olmadıklarını, bu memnuniyetsizliklerinin sebebinin ise hayat pahalılığı olduğunu söyledi. Mazot, gübre ve işçilik ücretlerinin çok pahalı olduğundan yakınan Aytaç,  kırsal bölgede oldukları için tütün işini mecburiyetten yaptıklarını söyledi, devlet desteğinin olmaması, tüccarın kendi bildiğini okuması ve ilgilenen kimsenin olmamasının durumlarını daha da zorlaştırdıkları belirtti.
Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner ise konuyla ilgili olarak, bölgenin tek geçim kaynağı olan tütünün çok zor ve zahmetli bir iş olduğunu ancak devletin gelirlerinden en büyük vergi aldığı ürünlerden biri olduğunun altını çizdi. Tütünün yüzde 80’inden vergi alındığını bu yüzden tütünün bugünkü fiyatının 50 liranın altına düşmemesi gerektiğini söyleyen Tosuner, devletin maalesef tütün üreticilerini üç beş tane aracı firmanın eline teslim ettiğinin de altını çizdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
MHP Rize'den Genel Merkez çıkarması!

MHP Rize'den Genel Merkez çıkarması!