22 Kasım 2024
weather
14°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Uluslararası Taşköprü Kültür ve Sarımsak Festivali devam ediyor

Uluslararası Taşköprü Kültür ve Sarımsak Festivali devam ediyor

Taşköprü Belediyesi tarafından 15-18 Ağustos tarihlerinde 33’üncüsü düzenlenen Uluslararası Taşköprü Kültür ve Sarımsak Festivali, yoğun katılımıyla devam ediyor.

6 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Uluslararası Taşköprü Kültür ve Sarımsak Festivali devam ediyor

‘BULUŞMALAR’ İSİMLİ KARMA RESİM SERGİSİ AÇILIŞI YAPILDI

Taşköprü Belediye Başkanı Abdullah Çatal, Taşköprü Belediyesinin ev sahipliğini yaptığı; resim, grafik, geleneksel sanatlar, seramik ve heykel gibi branşlardan Türkiye’de önemli çalışmalara imza atmış, 25 üniversiteden 70 akademisyenin katılımıyla oluşturulan, Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi akademisyenleri Doç. Dr. Serkan İlden ve Öğretim Üyesi Hasan Barış Çiçek’in koordinatörlüğünde gerçekleştirilen, ‘Buluşmalar’ isimli, Karma Resim Sergisinin açılışını gerçekleştirdi. Taşköprü Belediye Başkanı Abdullah Çatal açılışın ardından sergiyi gezdi. Doç. Dr. Serkan İlden ve Öğretim Üyesi Hasan Barış Çiçek’e plaket takdim etti.

TAŞKÖPRÜ’NÜN DOĞAL VE BEŞERÎ ZENGİNLİKLERİ PANELİ DÜZENLENDİ

33. Uluslararası Taşköprü Kültür ve Sarımsak Festivali kapsamında Kastamonu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Eğilmez başkanlığında Taşköprü’nün Doğal ve Beşerî Zenginlikleri konulu panel düzenlendi.

Panelde; Araştırmacı Yazar İsmail Tokalak, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi, Pompeiopolis Antik Kenti Kazı Başkanı Dr. Tayyar Gürdal, Köy Kooperatifleri Birlik Başkanı Erol Akar konuşma yaptı. Panel saygı duruşu ve istiklal marşıyla başladı.

Panelle ilgili açıklamalarda bulunan Taşköprü Belediye Başkanı Abdullah Çatal;

“Taşköprü sarımsağıyla ün yapmış bir ilçedir. Sarımsağımızı sadece ülkemize değil, diğer ülkelere de ihraç etmek istiyoruz. Taşköprü’de 4 bin kişi bu sarımsaktan istihdam sağlamakta. Türkiye’de 100 bin ton sarımsak üretimi yapılıyorsa dörtte biri yani 25 tonu Taşköprü’de üretilmektedir. Biz bunu 4 bin ailenin değil 8 bin ailenin istihdamına çıkartmak ve satışımızı da 50 bin tona çıkartmayı amaçlıyoruz. Aynı zamanda panelimizde de Taşköprümüzün sahip olduğu yer altı şehri Pompeiopolis’i de vurgulayacağız. Pompeiopolis antik bir yeraltı şehrimiz. 13 senedir kazıları devam etmekte ama henüz yeryüzüne çıkmadı. Bu panellerle ve festivallerle amacımız Taşköprü’yü dünyaya açmak.” İfadelerini kullandı.

Kastamonu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Eğilmez;

“Önemli bilim adamları da burada yetişti mesela Fahrettin Paşa. Peygamber sevgisiyle dolu olan insanlar yetişti. O insanların yetiştiği önemli bir belde Taşköprü. Burayı ne kadar çok sevseniz yeridir.”  dedi.

Araştırmacı Yazar İsmail Tokalak;

"Ülkenin birliği köylerin birliğinden geçer. Çiftçi olmadan hiçbir şey olmaz. Karnını buğdayla doyuruyorsun, cep telefonunu yiyemiyorsun.” ifadelerini kullandı.

Köy Kooperatifleri Birlik Başkanı Erol Akar;

“Ekonomi köylerde dönüyor. Köyler ve köylüler son derece önemli. Sarımsak ve şeker pancarının bu bölgede yetişmesi oldukça önemli bir değer. Sarımsağın Havza bazlı desteklemeye alınması önemli.” dedi

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi, Pompeiopolis Antik Kenti Kazı Başkanı Tayyar Gürdal;

“Taşköprü’nün çıkış noktası Kültür Turizmi. Pompeiopolis önemli bir antik kent. Coğrafyası da önemli ama biraz şansız. Taşköprü’nün geçirdiği yangından olumsuz etkilendi. Bu seneki yeni buluntular bize yeni ışık yaktı. Bu sene bir mozaik var kadına benzeyen bir mozaik bulduk kazılarımızda. Kaçak kazıların önüne geçmemiz lazım Taşköprü’de. Değerlerimizi koruyalım.” dedi.

Taşköprü Belediye Başkanı son olarak da katılımcılara plaket verdi.

EN İYİ SARIMSAK, BUZAĞI VE KUZU YETİŞTİRİCİLERİ YARIŞMALARI DÜZENLENDİ

33. Uluslararası Taşköprü Kültür ve Sarımsak Festivali etkinlikleri kapsamında düzenlenen En İyi Sarımsak ve Buzağı Yetiştiricileri yarışmaları, Muzafferettin Gazi İlkokulu halk oyunu gösterisiyle başladı. Özenle süslenen buzağılar ve kuzular kurulun önüne çıkarıldı. Seçici kurul buzağıları, kuzuları ve sarımsakları tek tek inceledi. Sarımsak üreticileri 7 farklı kategoride yarıştı. Kazananlara ve katılımcılara ödüller ve hediyeler dağıtıldı.

Düzenlenen yarışmalar öncesinde konuşan Taşköprü Belediye Başkanı Abdullah Çatal;

“Bugün burada festivalimizin adını aldığı sarımsağımızın yarışmasını yapacağız. Bu yarışma kapsamında buzağı yarışmamızı da yapacağız. Taşköprümüz’de sadece sarımsak yetişmiyor. Burada hayvancılık da yapılıyor. Bu sene festivalimize ilgi önceki senelere göre daha fazla. Kurban Bayramı’nın ardından olması sebebiyle misafirlerimiz geri dönüş yapmadı. Güzel bir yoğunluk var. Taşköprü Sarımsağı 70 derde devadır.” açıklamasını yaptı.

 En İyi Buzağı Yetiştiricileri yarışmasında;

Üçüncü; Çapkın adlı buzağısı ile Sedat İyisan,

İkinci; Ramazan adlı buzağısı ile Fatih Akyel

Birinci; Paşa adlı buzağısı ile Hasan Buğdaycı oldu.

En İyi Kuzu Yetiştiricileri yarışmasında;

Üçüncü; 6 numaralı Recep İnce,

İkinci; 3 numaralı İsmail Gümüş,

Birinci; 8 numaralı Halil Satı oldu.

En İyi Sarımsak Yetiştiricileri yarışmasında ise;

Üçüncü; 41 numara Serhat Gökmen,

İkinci; 26 numara Alper Pamuk,

Birinci; 27 numara Yunus Ulu oldu.

Taşköprü Belediye Başkanı Abdullah Çatal, protokol üyeleriyle birlikte yarışmacıları tebrik etti.

En İyi Sarımsak Yetiştiricileri yarışmasının birincisi Yunus Ulu;

“Mutluyum, sarımsağım birinci oldu. Ben bunu bir sene boyunca emek verdim. Ben buna gecemi gündüzümü kattım. Çok emek verdim. Allah’a şükürler olsun ki emeğimin karşılığını aldım. Ama bunun emeği kolay bir şey değil. Ben bu emeği şöyle anlatmak istiyorum. Evinizde bir bebek var. Bu bebek gece saat 2’de acıkıyor, uyanıyor, ağlıyor ve buna bakmak zorundasınız. Bu sarımsak da aynı şekilde.” dedi.

FESTİVAL KAPSAMINDA İLK KEZ DÜZENLENEN MOTOFEST’İN KAMP AÇILIŞI YAPILDI

Taşköprü Belediye Başkanı Abdullah Çatal, festival kapsamında bu yıl ilk kez düzenlenen Motofest’in kamp açılışını yaptı. Kamp açılışının ardından Tarihi Taşköprü konser alanında Orhan Canayakın sahne aldı.

Orhan Canayakın konserinin ardından Azerbaycanlı sporcu ve Taşköprülü Millî Sporcu Ömür Yılmaz, üç boyutlu gösteri yaptı. Taşköprü Belediye Başkanı Abdullah Çatal sporculara plaket takdim etti.

Konser programına katılan MHP Kastamonu İl Başkanı Yüksel Aydın;

“Gönül köprüsü büyüdü. Başkanımıza teşekkür ederim. 31 Mart’tan sonra siyaset geride kaldı. Bizim gecemiz de gündüzümüz de Kastamonu.” dedi.

Programın ardından konuşan Taşköprü Belediye Başkanı Abdullah Çatal;

“Allah birliğimizi daim eylesin, sizlerin yüzünüzü güldürdüysem ne mutlu.” dedi.

33. Uluslararası Taşköprü Kültür ve Sarımsak Festivali’nin 2. Günü, şarkıcı Ali Kınık’ın konseriyle son buldu. Festivalin 3. Gün programında, Trap Atışları Yarışması, Bisikletle Şehir Turu, Halk Oyunları Gösterileri, Sarımsak Festivali Geleneksel Güzellik Yarışması, Motosiklet ve Off-Road Araçları Korteji, Festival Orkestrası Programı ile sevilen sanatçılar Bilal Sonses ve Tuğçe Kandemir konserleri yer alıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Arka Sokaklar'da ayrılık! 13 sene sonra diziye veda etti

Arka Sokaklar'da ayrılık! 13 sene sonra diziye veda etti