22 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
PARÇALI BULUTLU
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün İslam Ve Ahlak Bayramda oruç tutulur mu, günah mı? Bayramda oruç tutmak mekruh mu?

Bayramda oruç tutulur mu, günah mı? Bayramda oruç tutmak mekruh mu?

Arefe günü son oruçlarını tutan müslümanlar bayramda oruç tutulur mu diye merak ediyor. Ramazan bayramında oruç tutmak hakkında Diyanet açıklama yaptı. Bayramda oruç tutmak hoş karşılanmayıp yasaklanması, bayram günlerinin yeme, içme ve sevinç günleri olmasından dolayıdır. Bayramda oruç tutmak mekruh mu bir diğer merak konusu olan konu.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Bayramda oruç tutulur mu, günah mı? Bayramda oruç tutmak mekruh mu?

Ramazan Bayramı’nda oruç tutulur mu merak eden kişiler bu konuyla ilgili açıklamaları araştırıyor. Ramazanda eksik oruç günü olanlar ve telafi oruçlarını tutmak isteyenlerde bayramda oruç tutulur mu diye merak ediyor. Diyanet İşleri Başkanlığı resmi internet sitesi üzerinden arefe günü ve bayramda oruç tutmak hakkında bilinenleri yayımladı. Bayramlarda otuç tutmak mekruhtur.

BAYRAMDA ORUÇ TUTULUR MU?

Oruç tutmanın yasak olduğu günlerdendir bayram günleri. Ramazan bayramı gelmişken müslümanlar oruç tutmanın günah olup olmadığını merak ediyor. Ramazan bayramında ve kurban bayramında oruç tutmak tahrîmen mekruhtur. 

Bayramda oruç tutulur mu

Diyanet İşleri bayramda oruç tutulur mu? sorusuna cevap verdi: Bayram günleri, oruç tutmanın yasak olduğu günlerin başında gelir. Ramazan bayramının birinci gününde ve kurban bayramının dört gününde oruç tutmak tahrîmen mekruhtur (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 395-396; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 336). Bugünlerde oruç tutmanın hoş karşılanmayıp yasaklanması, bayram günlerinin yeme, içme ve sevinç günleri olmasından dolayıdır. Ramazan bayramı, bir ay boyunca Allah için tutulan orucun arkasından verilen bir “genel iftar ziyafeti” hükmündedir ve bu anlamından ötürü ona “fıtır bayramı (iftar bayramı)” denilmiştir.Ramazan bayramının ilk günü, bir aylık Ramazan orucunun iftarı anlamına gelir. Böyle toplu iftar gününde oruçlu olmak, Allah’ın sembolik ziyafetine katılmamak anlamına gelir ki, bunun yakışıksız bir davranış olduğu ortadadır. Allah için kurbanların kesildiği kurban bayramı günleri de ziyafet günleridir. Hz. Peygamber (s.a.s.), teşrik günlerinin yeme, içme ve Allah’ı anma günleri olduğunu belirtmiştir (Buhârî, Savm, 66-67; Ebû Dâvûd, Savm, 49).

AREFE GÜNÜ ORUÇ TUTULUR MU?

Müslümanlar arefe günü oruç tutuyorlar. 

AREFE GÜNÜNDE ORUÇ TUTMANIN SEVABI, FAZİLETİ, HADİSİ NEDİR?

Zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutmak müstehap kabul edilmiştir. İsteyen tamamını tutabileceği gibi birkaç gününü de tutabilir.
Zilhicce’nin dokuzuncu günü olan Arefe gününün dinde önemli bir yeri vardır. Hz. Peygamber (s.a.s.) bugünü oruçlu geçirme ile ilgili olarak;
“Arefe günü tutulan orucun geçmiş ve gelecek birer yıllık günahları bağışlayacağı Allah’tan umulur.” (Müslim, Sıyâm, 196-197) buyurmuştur.
Fakat hacda olanların, yapacakları ibadetleri aksatmamaları, sıkıntı ve hâlsizliğe düşmemeleri gerekçesiyle Arefe günü oruç tutmamaları daha uygundur (Ebû Dâvûd, Savm, 64).

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kızılay kan merkezleri bayram boyunca açık tutulacak

Kızılay kan merkezleri bayram boyunca açık tutulacak