Kulun Allah'a en yakın olduğu anlardan biri ise namazdır. İslam dinin en önemli ibadetlerin başlarında gelen namaz, 5 vakit olarak kılınmaktadır. Bu ibadetin yalnızca İslam dinin mi olduğu sorusu merak ediliyor. Bütün dinlerde namaz var mı? Hz. Peygamber’den önce namaz kılınıyor muydu?
Bütün dinlerde namaz var mı?
Diyanet İşleri Başkanlığı, sık sık merak edilen bu soruya yanıt verdi. Buna göre, Kur’ân’da Hz. Muhammed’den (s.a.s.) önceki peygamberlerin de namaz ibadetiyle mükellef kılındıkları belirtilmektedir (el-Bakara, 2/83; Yûnus, 10/87; Hûd, 11/87; İbrâhim, 14/37, 40; Meryem, 19/30-31, 54-55; Tâhâ, 20/14; el-Enbiyâ, 21/72-73; Lokmân, 31/17).
Âyet-i kerîmelerden, namaz ibadetinin sadece Hz. Muhammed (s.a.s.) ümmetine has olmayıp, önceki ümmetlerde de var olduğu anlaşılmaktadır. Yine aynı şekilde, önceki ümmetlerin namazlarında da kıyam, rükû ve secde gibi temel rükûnların var olduğu bildirilmekle birlikte, namazın kılınışına dair detaylı açıklamalar mevcut değildir.
NAMAZIN ÖNEMİ
Namaz, Allah'la kul arasında güçlü ve kopmaz bir bağ kurmaktır. Bu bağ, dinin direği ve temelidir. Beş vakit namazı şartlarına uygun olarak ve vaktinde kılanların büyük günahlardan el çekmeleri sebebiyle, diğer günahlarının affedilebileceği ayet ve hadislerde açıklanmaktadır. Namaz, kulu Allah'a yaklaştırır.