27 Ekim 2024
weather
15°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün İslam Ve Ahlak Geceyi Allah'a ibadetle şereflendiren Teheccüd namazı nasıl kılınır ve ne zaman kılınır?

Geceyi Allah'a ibadetle şereflendiren Teheccüd namazı nasıl kılınır ve ne zaman kılınır?

İslam inancına sahip olan Müslümanlar için namaz, büyük bir değere sahiptir. İbadetin farklı zamanlarda ve amaçlarla yapılan çeşitleri bulunmaktadır. Teheccüd namazı, gece namazı olarak da bilinir ve büyük sevaplar taşıyan önemli bir ibadettir. Bu ibadetin faziletleri ve önemi sıkça vurgulanmaktadır.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Geceyi Allah'a ibadetle şereflendiren Teheccüd namazı nasıl kılınır ve ne zaman kılınır?

Teheccüd kelime olarak uyumak, uyanmak, uykunun bölünmesi gibi anlamlara gelmektedir. Gece namazı da denilen bu namazın kılınması İslam dini peygamberi olan Hz. Muhammed (sav) tarafından fazlaca teşvik edilen bir ibadet şekli olarak ifade edilmektedir. Teheccüd namazı faziletleri fazla olan bir namaz olduğu için insanlara oldukça faydalı olmaktadır.

Teheccüd namazı nasıl ve ne zaman kılınır?

Teheccüd namazı yatsı namazı kılındıktan sonra bir miktar uyuyup uyandıktan sonra kılınan bir namaz olmaktadır. Bu namazı kılmak için uyuyup uyanmak gerekmektedir. Uykudan feragat edilerek kılınan bu namaz kişiye çok fazla sevap kazandırmaktadır.

Teheccüd namazı Hz. Muhammed (sav) hayatta iken yaptığı şekilde bir sıra izlenerek kılınabilmektedir.

Bu sıralamada öncelikle yatsı namazının kılınması, yatsı namazının duasının ve tesbihatının yapılması ve ardından da biraz uyuyarak tekrar Teheccüd namazı için kalkılması şeklinde ifade edilmektedir.
Teheccüd namazı 2 rekat kılınabildiği gibi 12 rekata kadar kılınabilen bir namaz olarak belirtilmektedir.

Teheccüd namazı kılmadan önce abdest alınması gerekmektedir. Daha sonra bu namaz için niyet edilir ve tekbir alınarak Teheccüd namazı kılınır.

Teheccüd namazı iki rekatta bir selam verilerek kılınabileceği gibi dört rekatta bir selam verilerek de kılınabilmektedir. Ancak iki rekatta bir selam vermek daha faziletli olarak belirtilmektedir. Bu namaz gece vaktinin üçte ikisi geçtikten sonra kılınması uygun olan bir ibadet olmaktadır.

Teheccüd namazı kılma zamanı

Gecenin üçte ikisi yatsı namazı vakti ile fecrin doğuşuna kadar olan vakti kapsamaktadır. Bu nedenle Teheccüd namazı kılmak isteyen bir kişi bu zaman aralıklarında bu ibadeti yerine getirmesi gerekmektedir. Teheccüd namazı uykudan uyanarak kılındığı için bu namaz uyumadan kılınmamaktadır. Bu namaz Allah için uykudan vazgeçmeyi ifade etmektedir.

Kaç rekattır, hangi sureler ve dualar okunur? 

Teheccüd namazı en az iki rekat kılınan bir namaz olmakla birlikte daha fazla da kılınabilmektedir. Teheccüd namazı da başka nafile namazların kılındığı gibi kılınmaktadır.

Bu namaz için niyet ettim Allah rızası için Teheccüd namazını kılmaya şeklinde bir niyet edilir ve tekbir alınarak namaza başlanır.

Teheccüd namazının ilk rekatında Subhaneke duası okunur daha sonra Euzü besmele çekilerek Fatiha suresi okunur.

Fatiha suresinden sonra en az 3 ayet ya da 3 ayet uzunluğunda 1 ayet okunması gerekmektedir.

Ayetler okunduktan sonra rukuya ardından da secdeye gidilir.

İkinci rekatta da ilk rekatta okunan Fatiha suresi ile uzun bir ayet okunarak rukuya oradan da secdeye gidilir.

Secde de oturularak Ettehiyyatü duası, Allahümmse salli, Allahümme barik duaları ve Rabbena duası okunarak önce sağ tarafa sonra da sol tarafa selam verilerek Teheccüd namazı tamamlanmış olmaktadır.

Teheccüd namazı 4 rekat kılınacak ise 2 rekat sonunda oturulduğunda Ettehiyyatü duası ile Allahümme salli ve Allahümme barik duaları okunarak üçüncü rekat için ayağa kalkılır.

Üçüncü rekatta Subhaneke duası okunduktan sonra Fatiha suresi ile uzun bir ayet okunarak namaza devam edilir.

Dördüncü rekatın sonunda iki rekat olacak şekilde kılındığı gibi Ettehiyyatü duası ile Allahümme salli ve Allahümme barik duaları ile Rabbena duası okunarak önce sağa sonra sola selam verilerek namaz tamamlanmış olur.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bu burçlar Kasım ayının 11'inden sonra parayı bulacak

Bu burçlar Kasım ayının 11'inden sonra parayı bulacak