Namaz ibadetinde önemli bir yere sahip olan kamet, cemaatle kılınan namazlarda düzeni sağlamak ve namazın başlamak üzere olduğunu bildirmek amacıyla okunur. Peki, imam kamet bitmeden namaza başlayabilir mi? Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu konuya dair görüşü nedir? İşte detaylar...
Kamet Nedir ve Ne Anlama Gelir?
Kamet, ezana benzeyen ancak daha kısa ve hızlı okunan bir çağrıdır. Erkeklere özgü olan bu sünnet, imamın namaza başlayacağını cemaate ilan eder. Peygamber Efendimiz’in (sav) de tavsiye ettiği kamet, topluluk bilincini artırmak ve ibadeti cemaatle eda etmenin önemini vurgulamak için okunur.
Kamet Bitmeden Namaza Başlamak Caiz mi?
Diyanet kaynaklarına göre, namazın farz, vacip ve sünnetlerinin yanında bir de âdâbı (güzel davranış ve usul) vardır. İmam-ı A'zam Ebû Hanife’ye göre, "Kad kâmeti’s-salât" ifadesi yani “Namaz başladı” denildikten hemen sonra imamın namaza durması, namazın adabındandır. Bu davranış, müezzinin kametle verdiği mesajın doğruluğunu fiilen onaylamak anlamı taşır.
Ancak, imamın kamet tamamen bitmeden namaza başlaması dinen caiz olsa da, diğer bazı mezheplere göre bu uygulama uygun görülmemektedir. İmam Ebû Yusuf ve diğer üç mezhep imamı, kamet bittikten sonra namaza başlamayı daha uygun bulmuştur.
Kamet Nasıl Getirilir?
Kamet, ayakta ve kıbleye dönük şekilde okunur. Ezan cümlelerine benzer fakat bazı ifadeler bir kez, bazıları ise iki kez tekrarlanır. Kamette yer alan ifadeler şunlardır:
Allahu Ekber (4 kere)
Eşhedü en lâ ilâhe illallah (2 kere)
Eşhedü enne Muhammeden Rasûlullah (2 kere)
Hayya ale’s-salâh (2 kere)
Hayya ale’l-felâh (2 kere)
Kad kâmeti’s-salâh (2 kere)
Allahu Ekber (2 kere)
Lâ ilâhe illallah (1 kere)