21 Kasım 2024
weather
13°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Kültür Sanat Ahmet Arslan kimdir, nereli? Prof. Dr. Ahmet Arslan kaç yaşında, hayatı nasıl?

Ahmet Arslan kimdir, nereli? Prof. Dr. Ahmet Arslan kaç yaşında, hayatı nasıl?

Katıldığı bir televizyon programında açıklamalarda bulunan Türk felsefe profesörü Ahmet Arslan'ın hayatı ve biyografisi merak konusu oldu. Vatandaşlar, Prof. Dr. Ahmet Arslan'ın nereli ve kaç yaşında olduğunu araştırıyor.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Ahmet Arslan kimdir, nereli? Prof. Dr. Ahmet Arslan kaç yaşında, hayatı nasıl?

Ankara Üniversitesi DTCF felsefe bölümünden mezun olan Prof. Dr. Ahmet Arslan'ın yaptığı açıklama sosyal medyada paylaşılmaya başladı. Prof. Arslan'in  Osmanlı Kelam düşüncesi, Ortaçağ İslam Felsefesi ve İlkçağ Yunan felsefesi alanlarında kitap ve makaleleri bulunmaktadır. Pek çok kişi, Prof. Dr. Ahmet Arslan hayatı ve biyografisini sorguluyor. 

PROF. DR. AHMET ARSLAN KİMDİR, KAÇ YAŞINDA, NERELİ?

Prof. Dr. Ahmet Arslan, 1944'de Şanlıurfa'da dünyaya gelmiş Türk felsefe profesörüdür.

Ankara Üniversitesi DTCF Felsefe Bölümü (1966) mezunu. Aynı bölümde doktora (1973) ve doçentlik (1978) çalışmalarını tamamladı. 1978’de Ege Üniversitesi Felsefe Bölümünde doçent, 1987’de profesör oldu. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünü kurarak (o zamanki adı Sosyal Bilimler Fakültesi) 1998 yılına kadar bu bölümün başkanlığını üstlendi. Sosyal Bilimler Enstitüsü müdürü olarak görev yaptı. İngilizce, Fransızca, Almanca ve Arapça bilmektedir. Osmanlı Kelam düşüncesi, Ortaçağ İslam Felsefesi ve İlkçağ Yunan felsefesi alanlarında kitap ve makaleleri bulunmaktadır. Ayrıca çeşitli Batı dilleri ve Arapça'dan yaptığı çok sayıda çevirisi vardır.

Tanıl Bora, Ahmet Arslan'ın "bütün dinsel düşünüş tarihiyle ilgili muazzam bir külliyat" ürettiğini belirtmiş, Ege Üniversitesi Felsefe Bölümünün de Arslan'ın düşünce dünyası doğrultusunda, "felsefeden İslam'a bakma" ilgisine sahip olduğunu ifade etmiş ve bunu Ankara İlahiyat Fakültesinin yaklaşımının tersi olarak nitelemiştir. Arslan'dan etkilenenler arasında öğrencisi Zerrin Kurtoğlu ve onun İslam Düşüncesinin Siyasal Ufku kitabı bulunmaktadır.

Arslan, felsefi denemelerinde İslam'ın temel hak ve özgürlüklerle uyumlu bir okumasını yaparak hoşgörü konusunu işlemiş; dinî hukukun bile "insan elinden çıkma", "akılsal" olduğunu ifade edip din yorumunda çağdaşlaşma olanağı bulunduğunu savunmuştur.

İslam felsefesine ilişkin İslamî filozofların asıl işlevinin antik düşünceyi Batı'ya tekrar ulaştırmak olduğu ve İslam felsefesinin "evrensel felsefenin gelişmesinde önemli bir anı temsil etmediği", özgün görüşleri bulunmadığı yönündeki görüşü reddeder. Bu bağlamda T. J. de Boer gibi oryantalistlerin görüşüne katılmaz.

PROF. DR. AHMET ARSLAN'IN ESERLERİ

Kemalpaşazade’nin Tehafüt Haşiyesi, 1987
Haşiye Ala Tehafüt Tahlili, 1987
İbn Haldun, 2002
Felsefeye Giriş, 2005
İslam Felsefesi Üzerine, 1999
İslam, Demokrasi ve Türkiye, 1999
İlkçağ Felsefe Tarihi, 1995
Metafizik (Aristoteles’den çev.), 1996
Erken İslam’da Mizah (Rosenthal’den çev.), 1997
F.A.Lange, Materyalizmin Tarihi ve Günümüzdeki Anlamının Eleştirisi, İstanbul 1998
İdeal Devlet (Farabi’den çev.), 1997
İlimlerin Sayımı, 1999
Mutluluğun Kazanılması (Tahsilus-Seda), 1999
Felsefe Ders Kitabı, 2004
İslam Hümanizmi (Goodman’dan çev.), 2006.
İlkçağ Felsefe Tarihi 2, 2006
İlkçağ Felsefe Tarihi 3,Aristoteles, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul 2007
İlkçağ Felsefe Tarihi 4, Hellenistik Dönem Felsefesi, Epikurosçular, Stoacılar, Septikler, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul 2008
İlkçağ Felsefe Tarihi 5, Plotinos, Yeni Platoncular ve Erken Dönem Hristiyan Felsefesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul 2010

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bakanlar Soylu ve Karaismailoğlu sel bölgelerinde incelemelerde bulundu

Bakanlar Soylu ve Karaismailoğlu sel bölgelerinde incelemelerde bulundu