Perge Antik Kenti, Antalya'nın 18 kilometre doğusunda, Aksu ilçesi sınırlarında yer almaktadır. 1946 yılında başlayan kazı çalışmaları, günümüzde Prof. Dr. Şebnem Sedef Çokay Kepçe liderliğinde sürüyor.
Perge Antik Kenti'nde Su Akıtma Çalışmaları Tamamlandı
Perge Antik Kenti, Tunç Çağı döneminde kurulmuş olup Helenistik dönemde en zengin ve güzel şehirlerden biri olarak kabul ediliyor. UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'nde yer alan antik kentin en önemli tarihi çeşmesi olan Kestros'ta su akıtma çalışmaları 2 yılı aşkın süren bir çalışma sonucunda tamamlandı.
Türkiye'de Üçüncü Su Akıtma Özelliğine Sahip Antik Çeşme
Perge Antik Kenti'nde bulunan Kestros Çeşmesi, Roma İmparatoru Hadrianus dönemine kadar uzanan tarihi bir çeşmedir. Çeşme, nehir tanrıçası Kestros'u temsil etmektedir ve 1800 yıl sonra tekrar su akıtmaya başladı. Bu durum, Türkiye'de Sagalassos ve Kibyra antik kentlerinden sonra su akıtma özelliğine sahip üçüncü antik çeşme olma özelliğini taşıyor.
Çeşmenin Restorasyon Çalışmaları Devam Ediyor
Perge Antik Kenti Kazı Başkan Yardımcısı Dr. Aytaç Dönmez, Kestros Çeşmesi'nin yaklaşık 700 metrelik lüks bir kanaldan su taşıyan özelliği ile diğer antik çeşmelerden ayrıldığını belirtti. Çeşmenin şu anda restorasyon çalışmalarının devam ettiği ve kazı çalışmalarının tamamlanmasının ardından geniş kapsamlı bir restorasyon sürecinin başlayacağı ifade edildi.
Antalya Turizmi İçin Önemli Bir Canlılık Getirecek
Dr. Dönmez, Kestros Çeşmesi'nin aynı zamanda bir kapı yapısı niteliğinde olduğunu ve antik kent için oldukça özel bir yapı olduğunu vurguladı. Çeşmenin tekrar su akıtmasıyla Perge Antik Kenti'nin canlanacağını ve Antalya'nın kültürel mirasına ve turizmine önemli bir katkı sağlayacağını belirtti.