Türkgün Kültür Sanat Ecdat yadigarı eserler restore ediliyor

Ecdat yadigarı eserler restore ediliyor

Konya, Karaman, Aksaray'da Selçuklu ve Osmanlı dönemi "ecdat yadigarı" cami, han ve türbe gibi eserler, Vakıflar Bölge Müdürlüğünce yürütülen restorasyon, onarım ve bakım çalışmasıyla yeniden ihya ediliyor.

Konya, Karaman, Aksaray'da Selçuklu ve Osmanlı dönemi "ecdat yadigarı" cami, han ve türbe gibi eserler, Vakıflar Bölge Müdürlüğünce yürütülen restorasyon, onarım ve bakım çalışmasıyla yeniden ihya ediliyor.

Konya

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Konya ile çevresindeki illerde, Selçuklu, beylikler ve Osmanlı dönemine ait ecdat yadigarı yapılar, aslına uygun restorasyon çalışmalarıyla adeta yeniden küllerinden doğuyor.

Konya, Karaman, Aksaray merkez ve ilçelerinde bulunan, yıllara meydan okuyan "ecdat yadigarı" eserlerde, kültürel değerlerin gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla restorasyon, onarım ve bakım çalışması yapılıyor.

Tarihi cami, han, hamam ve türbe gibi eserler, Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğünce gerçekleştirilen proje ve restorasyon çalışmalarıyla yenileniyor. Ayrıca 2003'ten bu yana Konya'da 201, Karaman'da 46, Aksaray'da 25 eser restore edildi.

Ilgın'daki Çukur Cami, Akşehir İmaret Camisi, Doğanhisar Pazar Cami, Bozkır Ulu Cami gibi birçok eser, Vakıflar Bölge Müdürlüğünce restore edilerek, adeta ilk günkü halini aldı.

Beyşehir'deki Eşrefoğlu Camisi, Selçuklu dönemine ait en önemli eserlerden olan ve avlusunda Selçuklu hükümdarlarının kabirlerinin bulunduğu Alaaddin Camisi, Osmanlı mimarisiyle göz kamaştıran Şerafettin Cami başta olmak üzere birçok önemli yapıda ise çalışmalar devam ediyor.

Konya Büyükşehir Belediyesi ile yürütülen ortak projeler kapsamında 3 eserde de çalışmalar sürüyor.

Konya ve çevre illerdeki restorasyonlar devam ediyor
Konya Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Genç, AA muhabirine, üç ilde ecdadın emaneti tarihi eserlerde onarım çalışmaları yaptıklarını söyledi.

Birçok eserin bakım ve onarımının kesintisiz devam ettiğini belirten Genç, "Önemli eserlerin çoğunu restorasyon kapsamında ele aldık. Bu eserlerin periyodik bakımlarını da sürekli yapıyoruz. Konya, Karaman ve Aksaray'da 70 civarında ecdat yadigarı eserimizin restorasyonu devam ediyor." dedi.

Selçuklu döneminin önemli eserlerinden Alaaddin Camisi'nde restorasyon çalışmalarının büyük ölçüde bittiğine işaret eden Genç, "İnşallah 3-4 ay içinde açmayı planlıyoruz ancak mihrap ve türbedeki Selçuklu dönemine ait çinilerin çalışmaları bir süre daha devam edecek." ifadelerini kullandı.

Genç, restorasyonu tamamlanan eserlerin belirli bir takvime göre hizmete açıldığını dile getirerek, "UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde bulunan Konya'nın Beyşehir ilçesindeki Eşrefoğlu Camisi'nin onarım ve restorasyon çalışmaları tamamlandı. Mihrap ve türbedeki çini uygulamalarımız devam ediyor." diye konuştu.

Ecdat yadigarı tüm eserleri geleceğe aktarmayı amaçladıklarını vurgulayan Genç, bunun için çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Dünya Dünyanın en büyük havacılık gizemi çözülemedi! Malezya uçağını aramaktan vazgeçtiler

Dünyanın en büyük havacılık gizemi çözülemedi! Malezya uçağını aramaktan vazgeçtiler

Malezya Havayolları'na ait MH370 sefer sayılı uçağın enkazının bulunması için başlatılan arama çalışmaları askıya alındı.

Malezya Havayolları'na ait MH370 sefer sayılı uçağın enkazının bulunması için başlatılan arama çalışmaları askıya alındı.

KAYNAK: İHA

Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'dan Çin'in başkenti Pekin'e gitmek üzere 8 Mart 2014'te havalanan ve kaybolan Malezya Havayolları'na ait MH370 sefer sayılı uçağın enkazının bulunması için şubat ayında Hint Okyanusu'nda yeniden başlatılan arama çalışmaları askıya alındı. Malezya Ulaştırma Bakanı Anthony Loke, "Operasyon şimdilik durduruldu, bu yılın sonunda aramaya devam edecekler. Şu anda mevsimsel şartlar uygun değil" ifadelerini kullandı.

ARAMA ÇALIŞMALARI ŞUBATTA BAŞLAMIŞTI

Malezya hükümeti, geçtiğimiz aralık ayında uçağın enkazının bulunması için yeniden ABD merkezli deniz arama şirketi Ocean Infinity ile anlaşma yapmıştı. Şirket 2018'de başarısızlıkla sonuçlanan arama çalışmasının ardından bu kez "uzmanların son veri analizlerine dayanarak" belirlenen 5 bin 800 kilometrekarelik yeni bir alanda tarama yapacağını belirtmiş ve 25 Şubat'ta çalışmalara başlamıştı. Avustralya öncülüğünde 2014-2017 yılları arasında yürütülen arama çalışmalarında Hint Okyanusu'nda 46 bin 300 kilometrekarelik alan taranmış ancak sadece uçağa ait birkaç enkaz parçası bulanabilmişti.

DÜNYANIN EN BÜYÜK HAVACILIK GİZEMLERİNDEN BİRİ

227 yolcu ve 12 mürettebatı taşıyan Boeing 777 tipi MH370 sefer sayılı uçak, 8 Mart 2014'te Kuala Lumpur'dan Pekin'e giderken kaybolmuştu. Malezyalı yetkililer, uçağın kasıtlı olarak rotasından çıkarılmış olabileceğini belirtmişti. Başlatılan arama kurtarma çalışmalarında 26 ülke yer alırken, ilk aşamada hiçbir ize ulaşılamamıştı. Haftalar sonra Malezya hükümeti, MH370'in yakıtı bitene kadar uçtuğunu ve yolculuğunun Pekin'den binlerce kilometre uzakta Güney Hint Okyanusu'nun derinliklerinde sona erdiğini açıklamıştı. Uçağa ait olduğuna inanılan enkaz parçaları, Afrika kıyılarına ve Hint Okyanusu'ndaki adalara vurmuştu. Uçaktaki yolcuların yakınları Malezya Havayolları, Boeing, uçak motoru üreticisi Rolls-Royce ve Allianz sigorta grubu da dahil olmak üzere birçok şirketten tazminat talep etmişti. Malezya hükümeti, 2018 yılında Hint Okyanusu'nun güneyinde arama yapması için Ocean Infinity ile anlaşmış, uçağı bulması halinde 70 milyon dolara kadar ödeme yapmayı teklif etmiş ancak başlatılan arama çalışması başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Uçakta 150 vatandaşı bulunan Malezya, Avustralya ve Çin tarafından Inmarsat uydusu ile uçak arasındaki otomatik bağlantılara ilişkin verilere dayanarak Güney Hint Okyanusu'nda 120 bin kilometrekarelik bir alanda su altında arama yapılmıştı.

Olay, dünyanın en büyük havacılık gizemlerinden biri olarak kayıtlara geçti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *