20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Sağlık Havvanur nefes istiyor

Havvanur nefes istiyor

Türkiye’de, SGK’ya kayıtlı 1300 SMA hasta kaydı bulunuyor. Havvanur’da bunlardan biri. 1 yaşına yeni girdi. Ailesi gerekli parayı bulamazsa, hayatın onlara getireceği yükü düşünmek bile istemiyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Havvanur nefes istiyor

SERCAN SÖZERİ/TÜRKGÜN

Dört sene önce Nurcan Koca ile evlenen Aslan Koca’nın üç kızı var. En küçükleri Havvanur ölümcül bir hastalığın pençesinde, ona hayat nefesi verecek yardımları bekliyor. Aile valilik izniyle para yardımı topluyor. Tabii bir de onlara sosyal medya üzerinden destek veren kitle var. Açtıkları canlı yayınlarda, küçük büyük demeden kızları için amansız bir mücadeleye giriştiler. Koca ailesi, hastalığı bebeklerinin doğumun üzerinden 1 ay geçmesine rağmen hareketsiz olmasından şüphelenerek götürdükleri doktorda öğrendiler.

Havvanur’un iyileşmesi için gerekli olan tek şey, onu yaşama bağlayacak ilaca kavuşmak. Perişan bir hâlde olduklarını ifade eden Aslan Koca, “Her gün kızımın gözümün önünde acı çekmesine ne ben ne de eşim dayanamıyoruz” dedi.

ÇOK KORKUYORUM

Anne Nurcan Koca ise, “Yavruma her an bir şey olacak diye çok korkuyorum. Geceleri gözlerimi kırpıp uyuyamıyorum. Sekiz makineye bağlı yaşam mücadelesi veriyor. Kucağıma alamıyorum, kokusunu içime çekemiyorum. Sık sık tıkanıyor. Aspire etmem gerekiyor ve delik boğazından ya da burnundan besleniyor. Trake son aşamada. Tüm çabamız, dünyanın en pahalı ilacı olan Zongensma’ya kavuşması” dedi.Akaryakıt istasyonunda asgari ücretle çalışan Aslan Koca’nın evi kira. Ne yapacağını bilemez durumda. Havvanur için toplanan paralar ise henüz yüzde 3 seviyesinde. Her geçen gün tükenen umutlarını yeşertecek insanlar arıyorlar. İlaca ulaşabilmesi için 2 yaşını geçmemiş ve 13.5 kg ağırlığa ulaşmaması gerekiyor. İlacın fiyatı ise 1 milyon 166 bin dolar. Ailenin tek umudu ise, hayırseverlerin yardımıyla bu miktara ulaşabilmek. 

SMA NEDiR

Spinal Musküler Atrofi olarak adlandırılan SMA, kas kaybı ve zayıflığa sebep olan ve çok sık rastlanmayan bir hastalık. Havvanur gibi tip 1 SMA hastalığı olan çocuklar solunum ve beslenmeye yardımcı olacak mekanik havalandırma ve besleme tüpleri yardımıyla birkaç yıl yaşayabiliyorlar. Tip 1 hastalığı, 6 aylık ve daha küçük bebeklerde görülüyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
'23 Nisan 1920, Türk tarihinin ehemmiyet noktasıdır'

'23 Nisan 1920, Türk tarihinin ehemmiyet noktasıdır'