25 Ekim 2024
weather
16°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Sağlık Lifli gıdalar kanser riskini azaltıyor!

Lifli gıdalar kanser riskini azaltıyor!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, yeterli lif tüketmenin bağırsak sağlığına katkı sağlamasının yanı sıra kötü kolesterolü düşürdüğünü, kalp hastalığı, tip 2 diyabet ve bazı kanserlerle ilgili riski azalttığını söyledi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Lifli gıdalar kanser riskini azaltıyor!
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

Uzman Diyetisyen Çisem Gündüz, lif ve fermente gıdaların bağırsak mikrobiyomuna yardımcı olarak daha iyi sağlık ve ruh haline katkıda bulunduğunu belirtiyor. Bağırsak mikrobiyomu, kolon yani kalın bağırsakta bulunan bakteriler, virüsler, mantarlar ve diğer mikroorganizmalardan oluşmaktadır. Bu mikrobiyomun yapısı, beslenme alışkanlıkları, yaşam yeri ve çeşitli diğer faktörler tarafından etkilenebilir. 

Gündüz'e göre bağırsak mikrobiyomu, vücudun birçok önemli işlevinde rol oynar. Özellikle bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olur, iltihabı azaltır, bağırsak hücrelerini korur ve temel mikro besinleri sağlar.

Lifli gıdalar kanser riskini azaltıyor | Düzce TV

Bağırsak Mikrobiyomunun Ruh Halı Üzerindeki Etkisi

Bağırsağın, bağırsak-beyin eksenindeki iletişim yolları aracılığıyla beyinle etkileşimde bulunduğunu belirten Gündüz, bağırsak mikrobiyomundaki değişikliklerin depresyon ve anksiyete gibi ruh hali bozukluklarıyla ilişkilendirildiğini söylüyor. Ancak bu değişikliklerin doğrudan bu tür sorunlara yol açıp açmadığı hala net değil.

Lifin Sindirim Sistemi İçin Önemi

Gündüz, işlenmiş gıdaların tüketiminin azaltıldığı sağlıklı bir diyetin bağırsak mikrobiyomu için kilit olduğunu vurguluyor. Lif ve fermente gıdaların sindirim sistemi için önemli roller oynayabileceğini belirtiyor. Lifin temel işlevinin dışkıyı yumuşatarak sindirimi kolaylaştırmak ve bağırsak hareketlerini hızlandırmak olduğunu açıklıyor.

Lifli Beslenme Kansere Karşı Nasıl Korur? - Renkli Diyet

Lif Alımı ve Sağlık İlişkisi

İki tür lifin olduğunu söyleyen Gündüz, çözünmeyen lifin tok hissetmeye ve bağırsak hareketlerini teşvik etmeye yardımcı olduğunu, çözünür lifin ise kolesterol ve kan şekerini dengelemeye yardımcı olduğunu belirtiyor. Son araştırmalar, lif alımının türünden ziyade toplam miktarının sağlık üzerinde daha önemli olduğunu gösteriyor.

Lif İçeren Yiyecekler ve Miktarı

Gündüz, her besinin farklı lif miktarına sahip olduğunu dile getiriyor. Örneğin bir muzun içerdiği lif miktarı ile yulafın veya ıspanağın içeriği farklı olabiliyor. Kişilerin günlük lif hedeflerine ulaşabilmeleri için farklı besinlerden yararlanmaları önemli. Lif alımını arttırmak isteyenlere, yavaş yavaş alışmalarını ve bol su tüketmelerini öneriyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
TUSAŞ’a hain saldırı: Teröristler Suriye'den sızdı

TUSAŞ’a hain saldırı: Teröristler Suriye'den sızdı