Mu varyantı Dünya Sağlık Örgütü tarafından izleniyor. İlk olarak Ocak ayında tanımlanan Mu varyantı(B.1.621) hakkında detaylar ortaya çıkmaya başladı. Dünya Sağlık Örgütü Mu varyantı hakkında bir rapor yayınladı ve bu varyantın incelenmesi gerektiğini belirtti. DSÖ ayrıca Mu varyantının aşılara karşı da dirençli olabileceğinin altını çizdi. Peki Mu varyantı nedir belirtileri nelerdir? Aşılar Mu varyantına karşı etkili mi?
MU VARYANTI NEDİR?
Ocak ayında Kolombiya'da tespit edilen Mu varyantı DSÖ tarafından rapora konu oldu. Daha önce yapılan açıklamalarda Mu varyantı, düşük uyarı seviyesine karşılık gelen "yakından izlenmesi gereken" olarak varyant olarak duyurulmuştu.
DSÖ MU VARYANTINA KARŞI UYARDI
DSÖ, "Mu Varyantı"nın küresel yaygınlığının şu anda yüzde 0,1 seviyelerinde olmasına rağmen, Kolombiya'da vakaların yüzde 39'unu ve Ekvador'daki vakalarını yüzde 13'ünü oluşturduğunu bildirirken, yaygınlığın sürekli artışta olduğunu vurguladı.
ŞİMDİLİK "İLGİ VARYANTLARI" ARASINDA
DSÖ koronavirüs varyantlarını şu şekilde sınıflandırıyor: VOC (endişe varyantları) ve VOI (ilgi varyantları). Şimdiye kadar dört varyant endişe varyantları listesine girdi. Bunlar; 193 ülkede görülen Alfa, 141 ülkede görülen Beta, 91 ülkede tespit edilen Gamma, 170 ülkede tespit edilen ve son dönemde etkili olan Delta varyantları olarak belirtiliyor. "Mu Varyantı" şimdilik "ilgi varyantları" arasında sınıflandırılıyor.
AŞILAR MU VARYANTINA KARŞI ETKİLİ Mİ?
DSÖ, Mu Varyantının aşılara karşı daha dirençli olabileceğini düşünüyor fakat bunu incelemek için yeni çalışmalara ve verilere ihtiyaç duyulduğunun da altını çiziyor.