Kadir Yıldız / TÜRKGÜN
CHP’li Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın Suriyelileri göndermek için kullandığı faşist söylem her kesimden insanın tepkisini toplamaya devam etti. Konu hakkında açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Belediye Başkanı tarafından yapılan açıklamaların kabul edilemez olduğunu ifade etti ve “parti görüşlerimiz ile taban tabana zıt” dedi.
Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ise açıklamalarından geri adım atmadı. Sözlerinin arkasında olduğunu söyleyen Özcan, “Ben sonradan partili olmadım” diyerek karşılık verdi. Tanju Özcan katıldığı bir TV programında ise Bolu’daki Suriyelileri göndermek için daha başka planlarının da olduğunu söyledi. Bu planların ne olduğu sorusuna ise “zamanı gelince görürsünüz” diyerek karşılık verdi.
SORUŞTURMA AÇILDI
Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Belediye Başkanı Tanju Özcan hakkında, yabancı uyrukluların faydalandığı bazı belediye hizmetlerine zam yapılacağına yönelik açıklamaları sırasındaki ifadeleri nedeniyle soruşturma başlattı.
Başsavcılık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Özcan’ın ifadelerine yönelik yapılan suç duyurularına ilişkin dilekçeler işleme konuldu. Başsavcılığın, Özcan hakkında, “görevi kötüye kullanma” ile “nefret ve ayrımcılık” suçlarından soruşturma başlattığı öğrenildi.
BOLU SON SIRALARDA
Geçici Koruma statüsünde yer alan Suriyelilerin sayısının 2021 yılının Temmuz ayı verilerine göre 3 milyon 688 bin 93 olduğu belirlendi. Göç İdaresinin resmi verilerine göre 2017 yılından 2021 yılına kadar geçici koruma statüsüyle yer alan Suriyelerin sayısında geçmiş yıllara göre ciddi bir artış gözlemlenmedi.
Suriyelilerin en çok yer aldığı il ise 527 bin 982 kişi ile İstanbul oldu. Bu sıralamayı 452 bin 985 ile Gaziantep, ardından ise 435 bin 881 kişi ile Hatay takip etti. Suriyelilerin en az yaşadığı şehrin ise 24 kişi ile Bayburt olduğu görüldü. Nüfusuna oranla en fazla Suriyelinin yaşadığı şehir ise yüzde 74,3 ile Kilis oldu.
2021 yılı Temmuz ayı verilerine göre Bolu’da yaşayan Suriyeli sayısının ise 4 bin 222 olduğu tespit edildi. Bu sayının Bolu’nun nüfusuna oranı ise yüzde 1,39. CHP’li Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın Bolu’da yük olarak gördüğü Suriyeli sayısının nüfusa oranına bakıldığında Suriyelilerin yaşadığı şehirler sıralamasında son sırlarda yer aldığı belirlendi.
YENİ SURİYELİ GELMİYOR
Ülkemizde 2012 yılından itibaren geçici koruma statüsünde yer alan Suriyelilerin 2021 yılı Temmuz ayı verilerine göre 9 yaşın altındaki sayıları ise 1 milyon 68 bin 104. Yani yıllara göre artışın nedeni göç dalgasının artmasından değil, mevcut durumdaki Suriyelilerin doğum oranından kaynaklandığı görüldü. Bu verilere göre Türkiye’nin düzensiz göçleri ve geçici koruma statüsündeki Suriyelilere yenisinin eklenmesini yıllara göre kontrol altına aldığı görülüyor.
Tüm bunlara rağmen Türkiye’nin Suriye içinde terörden arındırılmış bölgelere sivil halkın yerleşiminin sağlanması konusunda -salgın koşullarına rağmenönemli bir mesafe aldığı görüldü. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada 6 Aralık 2020 tarihi itibarıyla ülkesine dönen Suriyeli sayısının 419 bin 40 olduğu belirtildi.
Ülkemizden çıkış yapan ve üçüncü ülkelere yerleşen Suriyeli sayısının ise 29 bin 454 olduğu belirlendi. Bunlardan 10 bin 891’inin Almanya, 4 bin 802’sinin ise Fransa’yı tercih ettiği görüldü. En az yerleşim yapılan ülke ise 17 kişi ile Malta oldu.
2020 yılında yakalan toplam düzensiz göçmen sayısı 122 bin 302 olurken 202021 yılının ilk 7 ayında bu sayı 60 binin üzerine çıktı. 2019 yılında yakalanan düzensiz göçmen sayısının 454 bin 662 olduğu göz önüne alındığında 2020-21 yıllarında bu sayının düştüğü görüldü. Bu sayılar 2019 öncesine göre düzensiz göçmen girişinin daha sıkı tutulduğunu gösterdi.
2021 yılının ilk 7 ayında düzensiz göç sayısının 62 bin 687 kişi olduğu tespit edildi. Yakalanan düzensiz göçmenlerin içinde ilk sırayı 25 bin 643 ile Afganların, ikinci sırayı ise 9 bin 368 kişi ile Suriye uyrukluların yer aldığı tespit edildi. Bu sıralamayı Pakistan, Özbekistan, Irak ve Bangladeş takip etti. Geçtiğimiz yıl ise yakalan düzensiz göçmenler içinde 50 bin 161 kişi ile Afganlar yine ilk sırada yer almıştı. Düzensiz göçmenlerle mücadele kapsamında bu sayı yarı yarıya düşüş gösterdi.