Türkgün Siyaset Mazbata nedir? Mazbatalar ne zaman verilecek?

Mazbata nedir? Mazbatalar ne zaman verilecek?

31 Mart 2019'daki yerel seçimlerin ardından seçmen vatandaşların tercihi ile oy sayımları gerçekleştiriliyor ve seçim sonuçları açıklanmaya başlandı. Seçim sonucu mazbata almaya hak kazananlar için YSK'dan açıklama gelmesi bekleniyor. Bu haber içeriğimizde ise sizler için Mazbata nedir? Ne zaman verilir ve Mazbata kimlere verilir sorularının yanıtlarını cevaplandıracağız.

31 Mart 2019'daki yerel seçimlerin ardından seçmen vatandaşların tercihi ile oy sayımları gerçekleştiriliyor ve seçim sonuçları açıklanmaya başlandı. Seçim sonucu mazbata almaya hak kazananlar için YSK'dan açıklama gelmesi bekleniyor. Bu haber içeriğimizde ise sizler için Mazbata nedir? Ne zaman verilir ve Mazbata kimlere verilir sorularının yanıtlarını cevaplandıracağız.

Mazbata nedir? sorusu yerel seçim dönemlerinde en çok araştırılan konuların başında gelirken ne zaman verileceği konusu hep merak edilegelmiştir.

Seçimlerin tamamlanmasından sonra kesin olmayan sonuçlar ile birlikte mazbata almaya hak kazanan isimler netleşmeye başladı...Peki mazbata nedir? Mazbatalar ne zaman verilecek?

Mazbata nedir? Mazbata kimlere verilir?

Mazbata arapça kökenli olup Resmî yazışmalarda 'tutanak' olarak adlandırılırken, günlük dilde 'mazbata' olarak geçiyor.

Mazbata kelimesi denince akla ilk olarak daha çok genel seçimlerde seçilen milletvekilleri için kullanımı gelse de yalnızca milletvekilleri mazbata almıyor. Cumhurbaşkanı, muhtarlar, belediye başkanları, Danıştay, Sayıştay ve Yargıtay üyeliği gibi görevlere seçilenler de mazbata ile göreve başlıyor.

 Mazbata ne zaman verilir?

Mesela Vekiller, seçildiklerine dair bu belgeyi, il seçim kurullarından alıyorlar.. Belgede il seçim kurulu başkanı ve üyelerinin imzası yer alıyor. Mazbatasını alan vekil Meclis'te kayıt işlemlerini gerçekleştiriyor. Ardından milletvekili olduğuna dair kimlik kartını alıyor. Bu mazbata süreci diğer adıyla tutanak süreci beledeye başkanları için de yine YSK'dan gelen resmi sonuçlara göre oluşturuluyor ve bu kurumdan mazbata almaya hak kazananlara verliyor.

Bizim seçimlerden sonra sık sık duyduğumuz anlamda ise bir seçim heyeti ya da kurulunun seçilmiş kişiye verdiği ve o kişinin “seçildiğini gösteren” imzalı tutanak anlamına geliyor. Yani bu imzalı tutanağı yani mazbatayı alan kişi resmi olarak seçilmiş oluyor ve göreve resmi olarak başlayabiliyor.

Bu konuyla ilgili YSK Başkanı Sadi Güven, itiraz olmayan yerlerde mazbataların verileceğini söyledi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, YSK binası önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, seçimin sona erdiğini ve geçici sonuçların siyasi partilerle paylaşıldığını belirtti.

Dünden itibaren de itiraz sürecinin başladığını ve bu sürecin devam ettiğini aktaran Güven, ilçe ve il seçim kurullarının itiraz olması durumunda kararlarını vereceğini vurguladı.

Bugün saat 15.00'e kadar ilçe seçim kurullarına itiraz süresinin olduğunu hatırlatan Güven, "İlçe seçim kurullarının 2 günlük bir karar verme süresi var. İl seçim kurullarında bir günlük itiraz süresi var. Onlar da 2 günlük bir süre içerisinde itirazlara karar verecekler. Sonra 3 gün içerisinde de isterlerse bize gelecekler. Süreç bu şekilde işleyecek" diye konuştu.

Sadi Güven, mazbatalarla ilgili soru üzerine, "İtiraz olmayan yerlerde mazbatalar verilecek" karşılığını verdi.

Mazbatada neler yer alıyor?

Madde 25 – Oyların sınıflanması yapıldıktan sonra seçim komisyonu tarafından bir mazbata yapılarak yerin en büyük mülkiye memurluğuna verilir. Bu mazbatada:

A. Seçimin başlama ve bitme tarihi,

B. Sandığın ne zaman ve kimlerin önünde açıldığı,

C. Oy pusulalarının kaç tane çıktığı ve seçim defterindeki adların kaç tanesinin karşısına imza veya işaret konulmuş ve kaç adın karşısı boş kalmış olduğu,

Ç. Oy pusulalarından kaç tanesi ne sebeple geçer sayılmadığı,

D. Geçer sayılan oy pusulalarının sınıflanması sonucunda hangi adların en çoktan en aza doğru kaç oy kazandığı (muhtarlık için ayrı, ihtiyar kurulu üyeliği için ayrı),

E. Muhtarlığa, asıl ve yedek üyeliklere kimlerin ayrıldığı,

F. Seçimin kanuna aykırı yapıldığı mahalle halkından biri tarafından haber verilir veya ileri sürülürse bunun neden ibaret olduğu gösterilir.

Madde 26 – Mahalle muhtarlığı ile ihtiyar kurulu asil ve yedek üyelerinin seçimi il merkezine bağlı yerlerde valinin ve ilçe içindeki yerlerde kaymakamın onamasıyla kesinleşir.

Seçim mazbatası kesinleştikten sonra dosyasında saklanarak tasdikli bir örneği iş gördüğü yerde asılmak üzere muhtara gönderilir.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Siyaset CHP'nin 38. Olağan Kurultayı'na ilişkin soruşturma sürüyor

CHP'nin 38. Olağan Kurultayı'na ilişkin soruşturma sürüyor

Kasım 2023'te yapılan CHP kurultayının iptali için açılan davalar tek dosyada birleştirilirken, ilk duruşma ise bugün görülecek.

Kasım 2023'te yapılan CHP kurultayının iptali için açılan davalar tek dosyada birleştirilirken, ilk duruşma ise bugün görülecek.

KAYNAK: AA

Cumhuriyet Halk Partisi'nde "şaibeli" kurultay iddialarının ardı arkası kesilmedi...

2023 yılında yapılan genel seçimlerden mağlubiyetle ayrılan CHP eski lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik isyan bayrağı çekilmişti.

Ekrem İmamoğlu ile Özgür Özel'in başta olduğu değişimcilerin girişimi sonrası CHP'nin 38. Olağan Kurultayı'nda 13 yıllık Kemal Kılıçdaroğlu dönemi sona erip; Özgür Özel, partinin yeni genel başkanı oldu.

Ancak kurultay sonrası delegelere para dağıtıldığına yönelik iddialar gündemden düşmedi.

Bunun üzerine eski Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve bazı delegeler, CHP’nin 4-5 Kasım 2023 tarihlerindeki kurultayının iptali için ayrı ayrı mahkemelerde dava açtı.

İLK DURUŞMA BUGÜN

Açılan iptal davaları Ankara 42'nci Asliye Hukuk Mahkemesi’ndeki dosyada birleştirildi. İlk duruşma bugün yapılacak.

Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre, CHP davalara ilişkin cevabını mahkemeye sundu. Davanın reddini talep eden CHP, mevzuat hükümlerini hatırlattı.

CHP'nin dilekçesinde "Kongrede alınan bir kararın iptali karar tarihinden en fazla üç ay içerisinde istenebilir. Dolayısıyla dava süresi içerisinde açılmamıştır.” denildi.

ERZURUM DELEGESİ İFADE VERDİ

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmada, savcıya ifade veren Erzurum delegesi Yusuf Gögerkaya, 2022'de CHP'ye katıldığını ve Erzurum Uzundere ilçe başkanı olarak görev yaptığını, CHP 38. Olağan Kurultayı'nda delege olarak oy kullandığını anlattı.

Kurultayda oyunu Özgür Özel'e verdiğini aktaran Gögerkaya, o dönem Erzurum il başkanının Serhat Can Eş olduğunu, Eş'in kurultaydan önce Erzurum delegeleriyle toplantı yaparak iki liste hazırlayıp delegelere dağıttığını belirtti.

Gögerkaya, ifadesinde şunları kaydetti:

"BİZ ERZURUM DELEGELERİ OLARAK TEPKİ GÖSTERDİK"

Listenin birisini Özgür Özel için, diğer listeyi de Kemal Kılıçdaroğlu için hazırladı. İki listenin olmasının nedeni kendisinin genel başkanlık yarışında bulunan her iki kişi ile görüşerek onlardan kendisine en çok menfaati teklif eden ve kendisinin Erzurum il başkanlığını devam ettirecek olan kişiyi desteklemekti. Serhat Can Eş, kurultaya bizden birkaç gün önce geldi.

Ankara'ya gelince Kemal Kılıçdaroğlu ile resim paylaşıp desteğini açıkladı. Başkan, İstanbul dönüşü bu kez de Özgür Özel ile görüşüp resim paylaştı. Özel'e desteğini belirtti. Biz bu duruma Erzurum delegeleri olarak tepki gösterdik. Erzurum'un sekiz delegesi olarak Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşüp resim paylaştık, kendisine olan desteğimizi beyan ettik.

Gögerkaya, genel merkezden çıkınca yanındaki delege arkadaşlarına il başkanı ile görüşmeyi teklif ettiğini, 4 kişinin bunu kabul etmediğini ve diğer 3 kişiyle Eş'in olduğu otele gittiklerini belirtti.

"BANA BİN DOLAR PARA UZATTI"

Kurultaydan bir gün önce Serhat Can Eş, Erturan Alagöz ve Aziziye'den Abdulkadir isminde bir kişiyle Ankara'da bir mekana gittiklerini anlatan Gögerkaya, "İlerleyen saatlerde 02.00 civarında Serhat Can Eş, bizi pavyonun dışında kapı girişine davet etti. Orada bize hitaben 'Benim sizin imzalarınızı alıp bir yere göndermem lazım.' dedi ve cebinden para çıkardı. Bana 1000 dolar para uzattı.

Ben bu parayı delil olarak ileride kullanmak amacıyla aldım. Bu parayı hiç kullanmadım. Arkadaşım Erturan Alagöze'e 1500 dolar teklif etti ve o parayı alıp cebine koydu. Abdulkadir'e ise 1000 dolar teklif etti ancak Abdulkadir bu parayı kabul etmeyip, ortamı terk edip Kılıçdaroğlu'nun ekibinin olduğu tarafa gitti."

Daha sonra otele geçtiklerini, Eş'in gösterdiği evrakları da imzaladıklarını belirten Gögerkaya, "Biz evrakları imzaladıktan yaklaşık 20 dakika sonra Şaban Sevinç isimli gazeteci kendi X hesabından bizim imzalayıp Serhat Can Eş'e verdiğimiz evrakı aynen paylaştı." ifadelerini kullandı.

"ÖZEL LEHİNE OYUMU KULLANDIM"

Gögerkaya, "Erzurum delegelerinden Ekrem Ekmekçi, Yunus Siner, Ümit Karacabey, Bayram (Tekman ilçe başkanı), Recep Eren'in para aldıklarını duymadım. Serhat Can Eş, kurultay sırasında Özgür Özel lehine oy kullanmamızı ve oy pusulasında Özgür Özel işaretli olarak fotoğraf çekip oy pusulasının fotoğrafını kendisine göndermemizi delegelerden istedi.

Ben de kurultay günü Özgür Özel lehine oyumu kullandım, fotoğrafımı kendi cep telefonum ile çektim ve Eş'e WhatsApp üzerinden gönderdim. Diğer delegelerimiz de aynen böyle yaptı." beyanında bulundu.

Kurultay bittikten sonra Erzurum'a döndüklerini anlatan Gögerkaya, delegeler ve partililer arasında şaibe iddiasının çok konuşulduğunu söyledi.

Gögerkaya, bu şaibe iddialarının araştırılarak gerçeğin ortaya çıkarılmasını, varsa tespit edilecek sorumluların cezalandırılmalarını talep etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *