Mazbata nedir? sorusu yerel seçim dönemlerinde en çok araştırılan konuların başında gelirken ne zaman verileceği konusu hep merak edilegelmiştir.
Seçimlerin tamamlanmasından sonra kesin olmayan sonuçlar ile birlikte mazbata almaya hak kazanan isimler netleşmeye başladı...Peki mazbata nedir? Mazbatalar ne zaman verilecek?
Mazbata nedir? Mazbata kimlere verilir?
Mazbata arapça kökenli olup Resmî yazışmalarda 'tutanak' olarak adlandırılırken, günlük dilde 'mazbata' olarak geçiyor.
Mazbata kelimesi denince akla ilk olarak daha çok genel seçimlerde seçilen milletvekilleri için kullanımı gelse de yalnızca milletvekilleri mazbata almıyor. Cumhurbaşkanı, muhtarlar, belediye başkanları, Danıştay, Sayıştay ve Yargıtay üyeliği gibi görevlere seçilenler de mazbata ile göreve başlıyor.
Mazbata ne zaman verilir?
Mesela Vekiller, seçildiklerine dair bu belgeyi, il seçim kurullarından alıyorlar.. Belgede il seçim kurulu başkanı ve üyelerinin imzası yer alıyor. Mazbatasını alan vekil Meclis'te kayıt işlemlerini gerçekleştiriyor. Ardından milletvekili olduğuna dair kimlik kartını alıyor. Bu mazbata süreci diğer adıyla tutanak süreci beledeye başkanları için de yine YSK'dan gelen resmi sonuçlara göre oluşturuluyor ve bu kurumdan mazbata almaya hak kazananlara verliyor.
Bizim seçimlerden sonra sık sık duyduğumuz anlamda ise bir seçim heyeti ya da kurulunun seçilmiş kişiye verdiği ve o kişinin “seçildiğini gösteren” imzalı tutanak anlamına geliyor. Yani bu imzalı tutanağı yani mazbatayı alan kişi resmi olarak seçilmiş oluyor ve göreve resmi olarak başlayabiliyor.
Bu konuyla ilgili YSK Başkanı Sadi Güven, itiraz olmayan yerlerde mazbataların verileceğini söyledi.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, YSK binası önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, seçimin sona erdiğini ve geçici sonuçların siyasi partilerle paylaşıldığını belirtti.
Dünden itibaren de itiraz sürecinin başladığını ve bu sürecin devam ettiğini aktaran Güven, ilçe ve il seçim kurullarının itiraz olması durumunda kararlarını vereceğini vurguladı.
Bugün saat 15.00'e kadar ilçe seçim kurullarına itiraz süresinin olduğunu hatırlatan Güven, "İlçe seçim kurullarının 2 günlük bir karar verme süresi var. İl seçim kurullarında bir günlük itiraz süresi var. Onlar da 2 günlük bir süre içerisinde itirazlara karar verecekler. Sonra 3 gün içerisinde de isterlerse bize gelecekler. Süreç bu şekilde işleyecek" diye konuştu.
Sadi Güven, mazbatalarla ilgili soru üzerine, "İtiraz olmayan yerlerde mazbatalar verilecek" karşılığını verdi.
Mazbatada neler yer alıyor?
Madde 25 – Oyların sınıflanması yapıldıktan sonra seçim komisyonu tarafından bir mazbata yapılarak yerin en büyük mülkiye memurluğuna verilir. Bu mazbatada:
A. Seçimin başlama ve bitme tarihi,
B. Sandığın ne zaman ve kimlerin önünde açıldığı,
C. Oy pusulalarının kaç tane çıktığı ve seçim defterindeki adların kaç tanesinin karşısına imza veya işaret konulmuş ve kaç adın karşısı boş kalmış olduğu,
Ç. Oy pusulalarından kaç tanesi ne sebeple geçer sayılmadığı,
D. Geçer sayılan oy pusulalarının sınıflanması sonucunda hangi adların en çoktan en aza doğru kaç oy kazandığı (muhtarlık için ayrı, ihtiyar kurulu üyeliği için ayrı),
E. Muhtarlığa, asıl ve yedek üyeliklere kimlerin ayrıldığı,
F. Seçimin kanuna aykırı yapıldığı mahalle halkından biri tarafından haber verilir veya ileri sürülürse bunun neden ibaret olduğu gösterilir.
Madde 26 – Mahalle muhtarlığı ile ihtiyar kurulu asil ve yedek üyelerinin seçimi il merkezine bağlı yerlerde valinin ve ilçe içindeki yerlerde kaymakamın onamasıyla kesinleşir.
Seçim mazbatası kesinleştikten sonra dosyasında saklanarak tasdikli bir örneği iş gördüğü yerde asılmak üzere muhtara gönderilir.