18 Kasım 2024
weather
9°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Siyaset MHP'li Yıldız'dan 31 Mart öncesi uyarı: İşte seçim suçları ve yaptırımları

MHP'li Yıldız'dan 31 Mart öncesi uyarı: İşte seçim suçları ve yaptırımları

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, yerel seçim öncesinde sosyal medya üzerinden seçim suçlarına ilişkin önemli bilgiler paylaşarak adayların ve seçmenlerin dikkatini çekti. MHP'li Yıldız, seçim sürecinde yaşanabilecek olası suçlar ve bu suçlara ilişkin yaptırımları detaylı bir şekilde açıkladı.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
MHP'li Yıldız'dan 31 Mart öncesi uyarı: İşte seçim suçları ve yaptırımları

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, yaklaşan yerel seçimler öncesinde seçim suçları ve yaptırımlarına ilişkin önemli maddeleri sosyal medya hesabı üzerinden paylaştı.

Yıldız'ın paylaştığı açıklamalarda, seçim suçlarına dair kanun maddeleri detaylı bir şekilde sıraladı.

Yapılan açıklamalarda, oy kullanma günü öncesinde ve gününde seçim propagandası yapmanın, haksız oy temin etmenin, oy kullanmaya engel olmanın ve sandık düzeni ile oy verme ile ilişkin suçların cezaları belirten MHP'li Yıldız, ayrıca, itirazları kabul etmeme ve kötü niyetle itiraz etmenin de yaptırımları hakkında bilgi verdi.

Seçim sürecinde yaşanabilecek olası suçlar ve bunlara ilişkin cezaların hatırlatılan MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, paylaşımlarında şunları kaydetti: 

SEÇİM SUÇLARI

- Oy verme gününden önceki günün saat 18.00’inden sonra ve oy verme gününde umumi veya umuma açık yerlerde seçim propagandası için toplantı veya propaganda yapanlar veya bu maksatla yayınlarda bulunanlar veya ne suretle olursa olsun seçimin düzenini bozabilecek veya oy vermenin tam bir serbestlikle yapılmasına tesir edebilecek mahiyette söz, yazı veya sair suretlerle propaganda yapanlar veya asılsız şayialar çıkaranlar üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
 
HAKSIZ OY TEMİNİ

- Her kim kendisine veya başkasına oy veya tercih işareti verilmesi veya verilmemesi için bir veya birkaç seçmene menfaat, sair kıymetler teklif ve vadeder veya verir, yahut resmi, umumi vazifeler veya hususi hizmet ve menfaatler vaat veya temin ederse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. 
Verilen, vaat veya temin edilen menfaatler seçmenin seyahat, yemek, içki ve nakil masrafları veya hizmetlerinin mukabili olarak gösterilse dahi hüküm aynıdır.

- Yukarda yazılı para, menfaat, vaat veya hizmetleri kabul eden seçmen dahi aynı ceza ile cezalandırılır.

- Bu fiilleri, tehdit veya cebir veya şiddet kullanarak işleyenler hakkında ceza, bir misli artırılarak hükmedilir.
 
OY KULLANMAYA ENGEL OLMAK

- Yukarıdaki maddede yazılı maksatlar için, o maddede yazılı suretlerle seçmenleri toplayanlar ve bir köy veya bir mahalleden veya bir meskun mahalden veya sair yerlerden sandık yerine gelmelerini menedenler hakkında bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası verilir.
 
- Bu fiiller memuriyet nüfuzunun veya sıfatının veya herhangi bir kimsenin haiz bulunduğu selahiyetin suiistimali suretiyle işlendiği takdirde, verilecek hapis cezası iki yıldan az olamaz.
 
- Ek fıkra: Seçim günü, sandık seçmen listesinde kayıtlı olan seçmenin, sandığın konulduğu bina, yapı veya bunların müştemilatına girmesine veya oy kullanmasına, kanuna aykırı biçimde engel olan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
 
- Ek fıkra: O seçim çevresinde yapılan seçimlerde, oy kullanma hakkına sahip olan bir seçmenin, oy kullanmaya gitmesine veya sandığın konulduğu bina, yapı veya bunların müştemilatına girmesine veya oy kullanmasına engel olmak amacıyla, tehdit veya cebir veya şiddet kullanan kimse, üç yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. 

-Bu fiillerin birden fazla seçmene karşı işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte birden yarısına kadar artırılır.

SANDIK DÜZENİ VE OY VERME İLE İLİŞKİN SUÇLAR

- Sandık başında bu Kanuna göre oy verme yönünden kendisine yükletilmiş olan ödevleri ihtara rağmen yapmayan seçmenlere ikiyüzelli Türk Lirası idarî para cezası verilir.
 
SANDIK BAŞINDA MÜDAHALE VE İHTARA RİAYETSİZLİK

- Oyunu kullandıktan sonra ihtara rağmen sandık başından ayrılmayan veya herhangi bir müdahale telkin veya tavsiyede bulunan veya bunlara teşebbüs eden kimse üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
 
SEÇMEN OLMAYANLARIN OY VERMESİ

- Her kim oy verme sırasında seçme yeterliği olmadığını bildiği halde oy vermeye teşebbüs eder veya verirse iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

- Başkasının adını taşıyarak oy vermeye teşebbüs eden veya veren üç yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

OY SANDIĞI ÜZERİNDE SUÇLAR

- Usulüne aykırı olarak veya yetkisi olmadığı halde her ne sebep ve maksatla olursa olsun oy sandığının yerini değiştirenler, yerinden kaldıranlar, oy sandığını açan, çalan veya tahrip eden veya içindeki veya içinden çıkan oy zarflarını alan, çalan veya değiştiren kimse üç yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

- Bu fiil ve hareketler, cebir veya şiddet veya hileyle işlendiği takdirde hükmedilecek ceza bir misli artırılarak hükmolunur.

İTİRAZLARI VE ŞİKAYETLERİ KABUL ETMEMEK

- Bu Kanunla kendilerine şikâyet ve itiraz yetkisi tanınanların bu yoldaki müracaatlarını tutanağa geçirmeye mecbur oldukları ahvalde tutanağa geçirmeyi reddeden kurul başkan ve üyeleri bir yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.

KÖTÜ NİYETLE İTİRAZ

- Seçim sonunda seçilenlere verilen tutanaklara veya seçilenlerin yeterliğine makbul bir sebep olmaksızın ve kötü niyetle itiraz edenlere, itirazı reddeden merciin ihbarı üzerine bin Türk Lirasından beşbin Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bakan Bayraktar: Türkiye'nin ekonomisi güçlenecek

Bakan Bayraktar: Türkiye'nin ekonomisi güçlenecek