14 Kasım 2024
weather
14°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Spor 'Dünyanın en birleştirici sivil toplum kuruluşu futboldur'

'Dünyanın en birleştirici sivil toplum kuruluşu futboldur'

Başakşehir Futbol Kulübü Başkanı Göksel Gümüşdağ, sivil toplum kuruluşları ve spor camiası arasındaki ilişkiyi değerlendirdi. Futbolun en büyük sivil toplum kuruluşu olduğunu ifade eden Gümüşdağ, "Bence futbolun ve tabii ki sivil toplum kuruluşlarının da vazifelerinden biri birleştirici özelliğinin olmasıdır. Ama dünyada en fazla birleştirici güce sahip olan sivil toplum kuruluşu futbol ve futbol kulüpleridir" dedi.

8 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
'Dünyanın en birleştirici sivil toplum kuruluşu futboldur'

Çerçeve Dergisi'nde ele alınan "Futbol Dünyası ve Sivil Toplum İlişkisi" dosya konusu için açıklamalarda bulunan Başakşehir Futbol Kulübü Başkanı Göksel Gümüşdağ, sivil toplum kuruluşları ve spor camiasının yaklaşımlarını, spor ve sivil toplum kariyeri ve Başakşehir Futbol Kulübü'nün şampiyonluğunu ekibimize değerlendirdi. Gençlerin spor faaliyetlerine katılımlarına da değinen Başkan Gümüşdağ, "Gençlerimizin çok ufak yaşta sporun her alanını kapsayacak şekilde ilgili olmalarını ve yönlendirilmelerini çok doğru buluyorum. Her alanda, her dalda sporun içerisinde olmaları gelecek nesiller için doğru, temiz ve sağlıklı bir toplum açısından çok önemli" dedi.

"Futbol ve STK'ların birleştirici özelliği var"

Başkan Gümüşdağ değerlendirmelerine şöyle devam etti: "Geçmişte de birçok sivil toplum kuruluşunda görev yaptım ama bence futbol Türkiye’nin en büyük sivil toplum kuruluşudur. Baktığınızda futbol, farklı farklı renklere gönül vermiş, 100 yıllık asırlık çınarlar ve bunun yanında da şehirlerden başlayan, ilçelere kadar inen aidiyet duygularını içinde barındırıyor. Bence futbolun ve tabii ki sivil toplum kuruluşlarının da vazifelerinden biri birleştirici özelliğinin olmasıdır. Ama dünyada en fazla birleştirici güce sahip olan sivil toplum kuruluşu futbol ve futbol kulüpleridir. Çünkü pandemi döneminde Türkiye’de ve dünyada tüm etkinlikler gibi futbol müsabakaları da durmuştu. Futbol insanların hayatının o kadar önemli bir noktasında ki, o günlerde TFF Başkanımızla da konuşurken, 'Futbolun birleştirici gücü var. Artık şöyle psikolojik olarak ayağa kalkmamız lazım. Dolayısıyla liglere devam etmemiz lazım' diye bir tavsiyede bulunmuştum. Sağ olsun onlar da, diğer başkanlarımız da aynı görüşteydi ve hep beraber bu büyük kararı aldık, bu kararın arkasında durduk. Daha sonrasında da yavaş yavaş insanlar normalleşmeye başladı. Sivil toplum kuruluşları bu nedenle oldukça önemlidir. Bir de biz futbol kulüplerinin dâhil olduğu Kulüpler Birliği Vakfı var. Bizlerin, özellikle 20 Süper Lig kulübünün, kendini temsil ettiği bir birlik. Kulüpler Birliği de Türkiye’nin en büyük sivil toplum kuruluşlarından biri. Dolayısıyla futbolun ve sporun STK’lar ile çok güçlü bir bağı ve ilişkisi var."

"Kulüpler Birliği Vakfı, Türk futboluna büyük katkı sağladı"

Sivil toplum kuruluşlarının her alanda çok faydalı girişimler ortaya koyduklarını belirten Başkan Gümüşdağ, Kulüpler Birliği Vakfı'nın da bir STK olarak özellikle Türk futbolunun gelişimine çok büyük katkı sağladığını hatırlattı. Başkan Gümüşdağ şunları söyledi: "Ben Kulüpler Birliği’nde 3,5 yıl başkanlık yaptım. Dolayısıyla kulüplerin sorunları aynı diğer STK’ların da olduğu gibi, temsil ettikleri camiaların sorunlarının müşterek bir elden gitmesi ve bunların mevcut hükûmet ile giderilmesi noktasında benzemektedir. Dolayısıyla STK’ların her alanda çok faydalı olduğuna inanıyorum. Kulüpler Birliği Vakfı da Türk futbolunun gelişimine çok büyük oranda katkı sağlayan bir kurumdur. Buna bağlı olarak da Kulüpler Birliği Vakfı kurulduktan sonra 1'inci, 2’inci ve 3’üncü Liglerde de Kulüpler Birliği Vakfı kuruldu."

"Gençlerin küçük yaşta spor faaliyetlerine katılımı doğru, temiz ve sağlıklı bir toplum için önemli"

Başkan Gümüşdağ, sözlerine şöyle devam etti: "Gençlerimizin çok ufak yaşta sporun her alanını kapsayacak şekilde ilgili olmalarını ve yönlendirilmelerini çok doğru buluyorum. Öncelikle gelişimleri; fiziksel ve ruhsal gelişimleri açısından çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Bunun yanı sıra paylaşım kültürünü öğrenebilmeleri, takım olabilme kabiliyeti ve birlikte bir hedefe, bir başarıya gitme öğrenimini elde etmek ve bu duyguyu yaşayabilmeleri için spor çok önemli bir unsur. Dolayısıyla sporun her alanında kız veya erkek fark etmeksizin tüm çocuklarımızın sporla ilgili olmasını doğru buluyorum. Tabii ki önümüzde dijitalleşme gibi bir şey var ve bunun önüne geçemeyiz. Ama hayatı tamamen dijitalleşmenin içine sokarsak orası da başka bir sıkıntı. Yeni nesilden altyapılarımızda bir sürü öğrencimiz var. Her alanda, her dalda sporun içerisinde olmaları gelecek nesiller için doğru, temiz ve sağlıklı bir toplum açısından çok önemli. Ben her zaman futbolun içerisinde oldum ve bundan dolayı da büyük bir mutluluk duydum. Diğer alanlarda da fazlasıyla görevlerde bulundum, farklı kimlikler ve uğraşlarım da oldu. Fakat hayatım boyunca en mutlu olduğum alan futbol oldu. İBB Spor Kulübü, Mehmet Ali Aydınlar’ın TFF Başkanlığı döneminde TFF 1. Başkan Vekilliği görevi, daha sonra Başakşehir Futbol Kulübü'nün şirketleşmesi -ki bu adım Türkiye’de bir model oldu- ve Kulüpler Birliği Vakfı. Ömrümde yaklaşık 20-25 yıllık bir zaman futbolun içerisinde geçti. Şu an kulüplerle beraber oturduğumuzda en kıdemli başkan benim, çoğundan da gencim. Çünkü futbolda yöneticilik işine çok erken başladım. Ama içinde bulunmaktan asla rahatsızlık duymadığım bir alandır futbol ve spor. Onun için, yalnızca futbol değil tüm branşlarda; sporun hâkim olduğu tüm alanlarda ve federasyonlarda gençlerimizin olmasını ülkemizin gelişmesi açısından da, gençlerimizin psikolojik ve fizyolojik gelişimi açısından da çok kıymetli buluyorum."



"Başakşehir FK bir model oldu"

Başkan Gümüşdağ, Başakşehir FK'nın şirketleşerek doğru yönetim anlayışında yeniden dizayn edildiğini vurgularken, çok değerli isimleri Türk futboluna kazandırdığını söyledi. Başkan Gümüşdağ şunları söyledi: "Burada fazlasıyla hocalar geliştirdik, oyuncular geliştirdik. Uluslararası sporcular yetiştirdik. Başakşehir FK’da bir şirket modeli oluşturduk. İşte bakıyosunuz Edin Visca. 10 yıldan fazla süre bizimle çalıştı, her şeyini verdi, giderken de kulübe kazandırdı ve şimdi de gittiği kulübe kazandırıyor. Hocalar yetiştirdik, bunlardan biri Abdullah Avcı. Keza Okan Buruk, Erol Bulut, Emre Belözoğlu… Hepsi buradan çıktı. Okan Buruk takımımızı şampiyon yaptı. Oyuncular aldık, oyuncular sattık, geliştirdik… Dolayısıyla Başakşehir Futbol Kulübü, her anlamda üzerine düşeni layıkıyla yaptı."

"Başakşehir FK, üniversitelerde tez konusu olacak bir başarı hikayesidir"

Başakşehir Futbol Kulübü'nün kurulduğu günden bu yana çok kısa sürede büyük başarılar elde ettiğini belirten Başkan Gümüşdağ, şampiyonluğa giden süreçte yaşanılanları Çerçeve ekibine paylaştı. Başkan Gümüşdağ, genç yetenekler yetiştiren ve sorumluluk sahibi bir kulüp olarak öne çıkan Başakşehir FK'nın artık dünyaca tanınan bir kulüp olduğunu söyledi: "2014 yılında kurulmuş, armasıyla rengiyle sıfırdan yeni bir ilçede, -ilçe de genç 2009 yılında ilçe oldu- genç bir ilçenin, genç bir takımı Başakşehir Futbol Kulübü. Kurulduğu günden beri 9 sezonda yalnızca 1 kere Avrupa’ya gidemedik. Böyle bir başarı ve istikrarın Türkiye’de başka bir örneği yoktur. Bunun yanında dört yıl da üst üste şampiyonluk yarışı içine girdik. Artık dört büyük kulüple oynadığımız maçlara derbi diyorlar. Nasıl, Galatasaray-Fenerbahçe, Galatasaray-Beşiktaş vs. derbi deniliyorsa Başakşehir-Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş maçlarına da derbi deniliyor. Bu doğru yönetimle alakalı bir durum ve biz bunu oluşturabildik. Tabii ki onlar 100 yıllık asırlık çınarlar, Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş, Trabzon, Göztepe, Sivas… Bu takımlarımızın hepsi köklü camialar. Ama Başakşehir Futbol Kulübü baktığımızda sekiz yıl içerisinde Avrupa’da son 16 turuna kalan, Şampiyonlar Ligi gören, dünyada ırkçılık anlamında dünya tarihine geçen ve bir duruş gösteren, yönetim olarak doğru yönetilen bir şirket. Cengiz Ünder, İrfan Can Kahveci, Edin Visca ve daha adını bilmediğiniz nice sporcuları yetiştirmiş ve satmış bir anonim şirket. Dolayısıyla bu bir başarı hikâyesidir. Ben bu işin içinde yoğruldum, benim yüksek lisans ihtisasım da İstanbul Üniversitesi’nden Spor Bilimleri programı. Bu nedenle Başakşehir, üniversitelerde tez konusu olacak bir başarı hikâyesidir. Şampiyonluğu başardı, 62 yıllık Süper Lig tarihinde 6’ıncı şampiyon kulüp oldu… Gerçekten inanılmaz bir başarı bu."

Manchester United ve PSG karşılaşmaları tarihe geçti

Başakşehir FK'nın uluslararası alandaki mücadelesi sözlerine devam eden Başkan Gümüşdağ, Manchester United ve PSG maçlarının oluşturduğu atmosfer ve etki ile tarihe geçtiğini ifade etti. Başkan Gümüşdağ, doğru yönetim ve genç bir yapı ile hareket etmenin bu noktada oldukça etkili olduğunu vurguladı. Başkan Gümüşdağ, şunları söyledi: "Manchester United’ı burada 3-2 yendiğimiz gün, dünya bizi izledi ve bu başarı kolay bir başarı değil… PSG maçında yaşadığımız ırkçılığa karşı duruşumuzda da böyle. Dünya tarihinde Şampiyonlar Ligi’nde 16’ıncı dakikada 'maça çıkmıyoruz' diye tepki koyduk. Bunu başkası yapamaz, inanılmaz bir şey bu ve biz bu duruşu gösterdik. Twitter’dan ‘Irkçılığa Hayır’ söylemiyle paylaştığımız tweet toplamda 2 milyar etkileşim aldı. Türkiye’den bugüne kadar atılan ve bütün kulüpler buna dâhil; en fazla etkileşim alan paylaşımdı bu paylaşım. Bunlar hep doğru yönetimin, doğru sistematiğin getirileri. Gerek ben, gerek asbaşkanlarımız, yönetim kurulundaki arkadaşlarımız hepimiz bu konuda güzel bir gayret gösterdik. Tabii burada bizim genç ekibimizin de çok büyük katkıları var. Medya ve iletişim sorumlularımız, diğer arkadaşlarımız ve kulübün içindeki bu genç yapı da bizim iyi bir yönetim göstermemiz için en büyük yardımcılarımız. Tabii ki yönetmek de kolay değil, zorluklarımız da var ama inşallah hepsini güzel yerlere getireceğiz. Avrupa’da 6’ıncı yılında şampiyon olan başka bir kulüp yok. Bunların hepsini doğru yönetim, doğru şirketleşme ve doğru yatırımlarla yaptık. İnanıyorum ki, bizler burada oluruz veya olmayız, bu organizasyon her geçen gün üzerine ekleye ekleye devam edecek. Şimdi bir şampiyonluğumuz var ama esas meselemiz bundan sonra sürekli şampiyonluğu kovalayan, sürdürülebilir ekonomisini yönetebilen bir takım olmamız."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Macron'dan Türkiye açıklaması

Macron'dan Türkiye açıklaması