21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Spor VAR için olay açıklama!

VAR için olay açıklama!

IFAB, özellikle İngiltere Premier Lig'de yaşanan milimetrik ofsayt pozisyonlarında VAR ile karar verilmesi hakkında bir açıklama yaptı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
VAR için olay açıklama!

Uluslararası Futbol Birliği Kurulu(IFAB), Video Yardımcı Hakem (VAR) sisteminin kısa mesafelerde ofsayt tespitinde başarılı olmadığını deklare etti. IFAB Genel Sekreteri ise, "VAR monitörünün başında uzun süre boyunca spesifik bir hata bulabilmek için zaman harcanmamalı. İlk bakışta görülemeyen şey, açık ve bariz değildir." açıklamasını yaptı. 

İngiltere Premier Lig'de büyük tartışma konusu olan ve 'iğne ucu kadar ofsayt' şeklinde tanımlanan Video Yardımcı Hakem (VAR) ofsayt tartışmaları sonrası IFAB'tan da açıklama geldi.

Sadece cumartesi ve pazar günü oynanan maçlarda birçok VAR tartışması yaşandı ve VAR incelemeleri sonrası 5 gol, çok yakın mesafelerle ofsayt nedeniyle iptal edildi. IFAB ise İngiltere'de yaşanan tartışmalara karşın yakın gelecekte VAR ile ilgili bir kural değişikliği olmayacağını duyurdu.


IFAB'tan Premier Lig'e verilen tavsiyede, "Omuz ucu veya ayak parmağı mesafesi kadar çok az ölçülerde VAR, tam tespitte başarılı değildir." denildi.

IFAB Genel Sekreteri Lukas Brud, "VAR, açık ve bariz hatalar için getirildi. Bu en önemli prensipti. VAR monitörünün başında uzun süre boyunca spesifik bir hata bulabilmek için zaman harcanmamalı. İlk bakışta görülemeyen şey, açık ve bariz değildir. 1 kamera açısıyla olaya bakmak bir şey ama 15 farklı kamerayla bakmak başka bir şey. Eğer, ilk bakışta bir gariplik fark edemiyorsanız uzun uzun incelemeyin. VAR'ı hayata geçirirken düşündüğümüz prensipler bunlar değildi. Her zaman 'açık ve bariz hatalara karşı' denilerek VAR getirildi." ifadelerini kullandı.

VAR'IN HATA PAYI 20 SANTİMETRE

İngiltere'de Tottenham'ın Leicester City'e karşı attığı golün VAR incelemesi sonrası 'milimetre' ile ofsayt olduğunun tespit edilmesi ve golün iptal edilmesi sonrası büyük tartışmalar yaşanmıştı.

Mühendis olan bir Manchester City taraftarı, VAR sisteminin ofsaytı tespit etmekte yetersiz olduğunu ispatladı. Formüle göre saniyede 50 kare alan kamera, örneğin Raheem Sterling'in dripling hızı olan 34.97 km'de hatalı karar verebiliyor. Saniyede 9.7 metre koşabilen Sterling, her bir karede 19.4 cm ileri gidebiliyor.

Hesaplamaya göre; eğer VAR, hızlı bir oyuncunun 20 cm'den daha kısa bir mesafede ofsayt olduğuna hükmederse yanlış bir karar vermiş olacak.

Manchester City taraftarı olan mühendisin formülü, İngiltere'de olay olurken VAR tartışmaları tekrar alevlendi. (Sporx)

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
MasterChef şampiyonundan hareket!

MasterChef şampiyonundan hareket!