Fransa’nın başkenti Paris’te 26 Temmuz11 Ağustos 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’na bir aydan az zaman kaldı. Paris 2024 için kota müsabakaları sürerken Türkiye’den, bugüne kadar 85 milli sporcu olimpiyat kotası almayı başardı. Sporcular artistik cimnastik, atıcılık, atletizm, badminton, bisiklet, boks, eskrim, güreş, halter, judo, kürek, masa tenisi, modern pentatlon, okçuluk, tekvando, voleybol, yüzme ve yelken olmak üzere 18 branşta Türkiye’yi temsil edecek.
EN ÇOK GÜREŞ
Olimpiyat Oyunları’nda Türkiye’nin lokomotif branşı olan güreş, 11 sporcu ile Paris 2024’te yer alma şansını yakaladı. Güreşin ardından 8’er sporcuya sahip boks, 5 kadın, 3 erkek sporcu, judo 4 erkek, 4 kadınla, yelken 5 kadın, 3 erkek sporcu ile en çok kota alan branşlar oldu. Atletizm 7 sporcu ile jimnastik ve atıcılık 6’şar sporcu ile kota yarışında üst sıralarda yer aldı.
5 BRANŞTA 1’ER SPORCU
Türkiye’ye şu ana kadar 85 kota kazandıran branşlar arasında badminton, bisiklet, halter, kürek, masa tenisi 1’er sporcu ile Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nda yer alarak başarı kovalayacak.
NEHİR ÜZERİNDE AÇILIŞ
1900 ve 1924’ten sonra Paris’in 3’üncü kez ev sahipliği yapacağı Yaz Olimpiyatları’nın açılış seremonisi, 26 Temmuz’da Seine Nehri boyunca 6 kilometrelik parkurda sporcuların teknelerle yapacağı resmi geçitle gerçekleştirilecek.
EYFEL’DE 5 HALKA
17 Nisan’da Antik Olimpiyat oyunlarının doğduğu yer olan Olimpia’da yakılan Olimpiyat Meşalesi, 8 Mayıs’ta ulaştığı Fransa’daki yolculuğunu sürdürüyor. Olimpiyat Oyunları’nın simgesi olan olimpiyat halkaları, Paris’in sembolü Eyfel Kulesi’ne yerleştirildi. Organizasyonun sürdürülebilirlik misyonuna uygun şekilde geri dönüştürülmüş çelikten imal edilen 95 metre uzunluğunda ve 43 metre yüksekliğindeki 5 halka Eyfel’de sergileniyor.
KÖY YAŞAM ALANI OLACAK
Aynı sayıda toplam 10 bin 500 sporcunun kalacağı Olimpiyat Köyü, organizasyonun ardından 12 bin kişilik bir yaşam alanına dönüştürülecek. Bir miras olarak görülecek bölgeye konut, ofis ve mağazalar kurulacak ve sürdürülebilir bir şehir bölümü yapılacak. Sporculara verilecek madalyaların bir bölümünde Eyfel Kulesi’nin 20. yüzyılda yapılan yenileme çalışmaları sırasında çıkarılan ve yıllardır saklanan demirler kullanıldı.