21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Bilim Teknoloji Türksat 5B'nin özellikleri neler, ne zaman fırtlatılacak? Türksat 5B saat kaçta fırlatılacak?

Türksat 5B'nin özellikleri neler, ne zaman fırtlatılacak? Türksat 5B saat kaçta fırlatılacak?

Türksat 5B nedir, özellikleri neler? birçok kişi tarafından merak ediliyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu bugün yaptığı açıklamada Türksat 5B uydusunun ne zaman fırlatılacağını açıkladı Ayrıca Bakan Karaismailoğlu Türksat 5B uydusunun özellikleri hakkında da çarpıcı bilgiler verdi. Türksat 5B Orta Doğu’nun tamamı ve ve yakın komşu ülkelerini içeren bir hizmet vermesi bekleniyor.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Türksat 5B'nin özellikleri neler, ne zaman fırtlatılacak? Türksat 5B saat kaçta fırlatılacak?

Türksat AŞ tarafından, Airbus şirketine yaptırılan Türksat 5A uydusu, Elon Musk’ın başında olduğu SpaceX şirketi tarafından 8 Ocak'ta uzaya fırlatılmıştı. İlk kez ticari bir haberleşme uydusunda yerli olarak tasarlanıp üretilen ekipmanlar bulunduran Türksat 5B Uydusu'nun fırlatılacağı tarih de belli oldu. Peki Türksat 5B nedir, özellikleri neler? Türksat 5B ne zaman fırlatılacak saat kaçta?

TÜRKSAT 5B UYDUSU NEDİR, ÖZELLİKLERİ NELER?

Türksat 5B Uydusu; Orta Doğu’nun tamamı, Basra Körfezi, Kızıldeniz, Akdeniz, Kuzey ve Doğu Afrika, Nijerya, Güney Afrika ve yakın komşu ülkelerini içeren geniş bir kapsama alanında hizmet vermesi bekleniyor. 

Türksat 5B uydusu yaklaşık 4,5 ton fırlatma ağırlığına ve 15 kW güç kapasitesine sahip olup, ayrıca yeni nesil elektrikli itki sistemi barındırmaktadır.

türksat 5 b özellikleri

Türksat 5B İLE KA-BANT KAPASİTESİ 15 KAT ARTACAK!

Frekansın tekrar kullanımı ve çoklu hüzme kapsama konseptlerinin kullanıldığı Ka-Bant faydalı yükü ile toplamda 50 Gbps’den daha fazla veri iletim kapasitesi sağlanmış olacak, hâlihazırdaki mevcut Ka-bant veri iletim kapasitesi 15 kattan fazla artacaktır. Havacılık ve denizcilik sektörlerinde de etkin bir biçimde yerini alacak şekilde uzaydaki kapasitenin kullanılması planlanmaktadır. Ayrıca, Türksat 5B uydusunun sağlayacağı özellikle yüksek veri kapasitesiyle Türkiye'nin karasal altyapıyla erişilemeyen yerlere ulaşılabilecek ve internet altyapısı kurulabilecektir.

TÜRKSAT 5B NE ZAMAN,NEREDE FIRLATILACAK?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, bugün yaptığı açıklamada Türksat 5B uydusunun 19 Aralık'ta SpaceX tarafından fırlatılacağını açıkladı.

Bakan Karaismailoğlu, yakın bir zaman önce Türksat 5B haberleşme uydusunun Airbus tesislerinden teslim alındığını, 29 Kasım’da Fransa’dan ABD’ye sevk edildiğini açıkladı. Ardından Türksat 5B uydusunun 19 Aralık 2021 Pazar günü saat 06.58’de SpaceX’in Falcon 9 roketiyle fırlatılacağını açıkladı.

'SABİT SINIF UYDULARINA GÖRE 20 KAT DAHA FAZLA VERİMLİ'

Bakan Karaismailoğlu, yeni haberleşme uydusu Türksat 5B'nin uydu filosuna katacağı yeniliklerle ilgili "Türksat 5B, Türkiye'nin uydu ve iletişim imkanı olan Ka-Bant kapasitesini 15 kat artıracak. Faydalı yük ve güç değerleri açısından en güçlü uydumuz olacak Türksat 5B, sabit sınıf uydularına göre 20 kat daha fazla verimliliğe sahip. Kapsama kapasitesi hayli geniş olacak uydumuzla, Türkiye'nin yanı sıra Orta Doğu'nun tamamı, Basra Körfezi, Kızıldeniz, Akdeniz, Kuzey ve Doğu Afrika, Nijerya, Güney Afrika ve yakın komşu ülkelerine hitap edebileceğiz. Yeni uydumuz ayrıca, frekansın tekrar kullanımı ve çoklu hüzme kapsama konseptlerinin kullanıldığı Ka-Bant faydalı yükü ile toplamda, 55 gigabitten daha fazla veri iletim kapasitesi sağlayacak. Ülkemizdeki yerli ve milli uydu yapım çalışmalarımızın en güzel örneklerinden birini Türksat 5B'de görüyoruz" diye konuştu.

Türksat A.Ş. tarafından belirlenen ‘Yerli Endüstri Katkı Programı'nın Türksat 5B'de uygulandığını dile getiren Karaismailoğlu, "Ülkemizde üretilen iki haberleşme ekipmanı Türksat 5B uydusunda kullanılıyor. Bu sayede, ilk kez ticari bir haberleşme uydusunda yerli olarak tasarlanıp üretilen ekipmanların uzaya gönderilmesi, Türksat 5B uydusu ile gerçekleşecek. 42 derece doğu yörüngesinde 35 yılı aşkın süre hizmet verecek uydumuz; aynı zamanda, denizcilik ve havacılık gibi ticari sektörlerde etkin bir biçimde yerini alacak" dedi.

Karaismailoğlu ayrıca Türksat 5B uydusunun sağlayacağı yüksek veri kapasitesiyle karasal altyapı ile erişilemeyen yerlere de internet altyapısını rahatlıkla kurabileceklerini vurgulayarak, "Türksat 5B, getireceği haberleşme kapasitesindeki artışla, kamu kurumlarımız ve özel şirketlerimiz için önemli bir maliyet ve katma değer avantajı da sağlayacak. Türksat'ın küresel pazarda rekabet gücünü geliştirecek, özellikle denizcilik ve havacılık gibi ticari sektörlerde etkin biçimde kullanılacak uydumuzla, Türksat'ın ve ülkemizin ihracat gelirlerinin artırılması hedefleniyor" diye konuştu.

TÜRKSAT 5B, İLK YERLİ TASARLANAN EKİPMANLARA DA YER VERECEK

Yapılan açıklamaya göre Türksat 5B, ülkemizde üretilen iki haberleşme ekipmanını kullanacak. Bu sayede ilk kez ticari bir haberleşme uydusunda yerli olarak tasarlanıp üretilen ekipmanlar uzaya gönderilmiş olacak. Türksat 5B, 35 yılı aşkın hizmet verecek ve denizcilik ve havacılık gibi ticari sektörlerde etkin bir biçimde yer alacak.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Başkan Yılmaz: Gençlerimizi bilimsel projelerde teşvik etmeye her zaman hazırız

Başkan Yılmaz: Gençlerimizi bilimsel projelerde teşvik etmeye her zaman hazırız