24 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
AÇIK
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Dünya Almanya'dan Libya için dikkat çeken teklif

Almanya'dan Libya için dikkat çeken teklif

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Libya Başbakanı Fayiz es-Serrac ile ülkesinin Libya krizine çözüm konusundaki çabalarını görüştü. Görüşmede Almanya Dışişleri Bakanı Maas'ın Sirte ve Cufra'nın silahsızlandırılmış bölgeler olmasını önerdiği ifade edildi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Almanya'dan Libya için dikkat çeken teklif

Libya hükümeti enformasyon merkezinden yapılan yazılı açıklamaya göre, beraberindeki heyetle Trablus'a gelen Almanya Dışişleri Bakanı Maas, Serrac ile bir araya geldi.

Görüşmede, Almanya'nın Trablus Büyükelçisi Oliver Owcza ile Almanya Dışişleri Bakanlığından yetkililerin yanı sıra Libya Başbakan Yardımcısı Ahmed Muaytik ve Dışişleri Bakanı Muhammed et-Tahir Siyale hazır bulundu.

Görüşmede, Libya'daki son gelişmeler ve Almanya'nın Libya krizine çözüm için sarf ettiği çabalar ele alındı.

- SİRTE VE CUFRA'NIN SİLAHSIZLANDIRILMIŞ BÖLGE OLMASI ÖNERİSİ
Almanya Dışişleri Bakanı Maas, ülkesinin geçen ocak ayında gerçekleştirilen Berlin Konferansı'nın sonuçları çerçevesinde Libya'da çözüm yolunu sürdürmek için çaba sarf ettiğini aktardı.

Bunun başlangıcının kalıcı bir ateşkesle olacağını kaydeden Maas, Sirte ve Cufra'nın silahsızlandırılmış bölgeler olmasını önerdi.

Petrol sahalarındaki faaliyetlerin başlaması, ülke kaynaklarının dağıtımı konusunda anlaşmaya varılması ve Libya Merkez Bankası hesaplarının denetlenmesinde güven inşa etmek için olumlu bir adım atılması konularına değinen Maas, tüm tekliflerin meşru Libya hükümeti tarafından onaylanması gerektiğini belirtti.

Maas, Berlin'in, Libya'da çatışmalara müdahil olan ülkelerle bir çıkış yolu bulmaya çalıştığına işaret ederek, durumun, iç savaştan Libya'daki tarafları destekleyen ülkelerin askeri müdahalesiyle açık bir savaşa dönüşmemesi için herkesin taviz vermesi gerektiğini aktardı.

- "BARIŞ İÇİN BİR ORTAK BULAMADIK"
Serrac ise görüşmede, Libya hükümetinin Berlin sürecine ilk uyum gösteren taraf olduğunu kaydetti.

Libya hükümetinin aylar önceki Moskova toplantısında ateşkesi kabul ettiğini anlatan Serrac, diğer tarafın bunu reddettiğini hatırlattı.

Serrac, Rus güvenlik şirketi Wagner'e bağlı paralı askerlerin sayılarının artmasına işaret ederek, karşı tarafla uzun süredir yaşadıkları olumsuz deneyimleri hesaba kattıklarını, gerçekten barış için bir ortak bulamadıklarını vurguladı.

AB'nin Libya'ya silah ambargosu uygulamak için başlattığı İrini Operasyonu'na da değinen Serrac, bu operasyonun Halife Hafter milislerine, silah, mühimmat ve paralı asker sevkiyatını sağlayan hava köprüsünü durdurmadığını belirtti.

Serrac, bazı ülkelerin operasyonun olumlu sonuçlar verdiğini ifade ettiğini ancak gerçeğin bunun aksini yansıttığını dile getirdi.

Libya Başbakanı, saldırıların tekrarlanmaması için tüm ayrıntıların ve gerekli güvencelerin ele alınması durumunda hükümetinin ateşkese karşı olmadığının altını çizdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Claude Joseph: Türkiye desteğini esirgemedi

Claude Joseph: Türkiye desteğini esirgemedi