19 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Dünya BM’den Afganistan çağrısı

BM’den Afganistan çağrısı

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü Babar Baloch, "Afganistan'ın komşu ülkeleri, güvenlik için sınır ötesine geçen Afgan sivillere yardımlarını artırmalıdır." dedi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
BM’den Afganistan çağrısı

Sözcü Baloch, BM'nin Cenevre Ofisi'nde düzenlenen çevrim içi basın toplantısında, Afganistan'daki son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Pakistan hükümetinin, Afganistan sınırından Pakistan'a sınır geçişleri ve gıda sevkiyatını kolaylaştırma kararını olumlu karşıladığını belirten Baloch, "Sınır geçişlerindeki kesintiler iki ülke arasındaki ticareti ve güvenlik arayışıyla sınır ötesine geçmek isteyen Afgan sivilleri olumsuz etkiledi." dedi.

Baloch, Afgan sivillerin Pakistan'a en çok geçiş yaptığı Çaman-Spin Boldak Geçiti'nin haftalarca kapatılmasının çok sayıda kadın ve çocuk sığınmacıyı zor durumda bıraktığını kaydederek, "Sınır geçişlerini kolaylaştırma kararı, çok sayıda Afgan sivili insan kaçakçılarının eline düşmekten kurtaracaktır." şeklinde konuştu.

Dünyadaki Afgan mültecilerin yüzde 90'ına İran ve Pakistan'ın ev sahipliği yaptığına işaret eden Baloch, "Pakistan'da 1,4 milyondan fazla ve İran'da yaklaşık 800 bin Afgan mülteciye koruma sağlanması için daha fazla uluslararası desteğe ihtiyaç vardır. Afganistan'ın komşu ülkeleri, güvenlik için sınır ötesine geçen Afgan sivillere yardımlarını artırmalıdır." ifadelerini kullandı.

22,8 milyon Afgan, şiddetli açlıkla karşı karşıya kalacak
BM'ye bağlı Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Dünya Gıda Programının (WFP) yayımladığı Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması Raporu'nda, kasımdan itibaren, Afganistan nüfusunun yüzde 55'ine tekabül eden 22,8 milyon kişinin, şiddetli gıda krizi yaşayacağı öngörülmüştü.

Raporda, an itibariyle ülkedeki 18,8 milyon kişinin şiddetli açlık krizi altında olduğu kaydedilmişti.

ABD ile Taliban arasında Şubat 2020'de varılan barış anlaşması çerçevesinde bu yıl uluslararası güçlerin Afganistan'dan geri çekilmesiyle başlayan sürecin ardından başkent Kabil'i kuşatan Taliban, 15 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkeyi terk etmesi sonrası kenti çatışmasız şekilde kontrolüne almıştı.

ABD, 31 Ağustos'ta Afganistan'dan çekilme sürecini tamamlamıştı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkiye için çok önemli! Üyelik başvurusu tescillendi

Türkiye için çok önemli! Üyelik başvurusu tescillendi