24 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
AÇIK
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Dünya Soro: Orduyu harekete çağırıyorum

Soro: Orduyu harekete çağırıyorum

Fildişi Sahili'nde üçüncü dönemine seçilen Ouattara'yı cumhurbaşkanı olarak tanımadığı söyleyen eski Başbakan Guillaume Soro, 'Barış ve düzenin yeniden tesisi için orduyu harekete çağırıyorum.' ifadelerini kullandı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Soro: Orduyu harekete çağırıyorum

Fildişi Sahili'nde eski Başbakan Guillaume Soro, cumhurbaşkanlığı seçimini mevcut Cumhurbaşkanı Alassane Ouattara'nın kazanmasının ardından ülkedeki gergin ortama karşı ordunun harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

Fransa'nın başkenti Paris'te sürgünde bulunan Soro, sosyal medya aracılığıyla açıklamalarda bulundu.

Geçici sonuçlara yüzde 94,27 oyla 3'üncü dönemine seçilen Ouattara'yı cumhurbaşkanı olarak tanımadığının altını çizen Soro, "Barış ve düzenin yeniden tesisi için orduyu harekete çağırıyorum." ifadesini kullandı.

Aynı zamanda muhalefetin seçim sonrası oluşturduğu Ulusal Geçiş Konseyi üyesi de olan Soro, Ouattara'nın 3'üncü dönem adaylığına karşı yapılan sivil itaatsizlik çağrısının hala geçerli olduğunun altını çizerek, Ouattara'ya bedel ödetmek gerektiğini kaydetti.

- MUHALEFETTEN ULUSAL GEÇİŞ KONSEYİ HAMLESİ
Bağımsız Seçim Komisyonu (CEI), geçici sonuçlara göre Ouattara'nın yüzde 94,27, Pascal Affi N'Guessan'ın yüzde 0,99, Henri Konan Bedie'nin yüzde 1,66 ve Kouadio Konan Bertin'in de yüzde 1,99 oy aldığını duyurmuştu.

N'Guessan ve Bedie ise CEI'nin açıkladığı sonuçları kabul etmeyeceklerini belirterek, "Ulusal Geçiş Konseyi" oluşturduklarını duyurmuştu.

Konseye, aynı zamanda eski Cumhurbaşkanı da olan Bedie'nin liderlik edeceğini bildiren N'Guessan, amaçlarının "adil, şeffaf ve kapsayıcı" cumhurbaşkanlığı seçimi düzenlemek olduğunun altını çizmişti.

N'Guessan, geçiş hükümetinin çok kısa sürede kurulacağını vurgulamıştı.

Muhalefet, CEI'yi hile yapmakla suçluyor.

- SÜRGÜNDEKİ SORO'DAN DESTEK
Cumhurbaşkanı adaylığı için başvuran eski Cumhurbaşkanı Laurent Gbagbo ve eski Başbakan Soro'nun dosyası daha önce hüküm giydikleri gerekçesiyle geri çevrilmişti.

Soro, Ulusal Geçiş Konseyinin üyesi olurken, Gbagbo ise Ouattara'ya karşı muhalif duruşunun değişmediğini ancak böyle bir oluşumun içinde yer almayacağını belirtmişti.

- SİVİL İTAATSİZLİK VE BOYKOT ÇAĞRISI
Mevcut Cumhurbaşkanı Ouattara'nın 3'üncü dönemine aday olduğunu duyurması, ülkede seçim tartışmalarının fitilini ateşlemişti.

Muhalefet, Ouattara'nın adaylığının yasa dışı olduğunu belirterek, birçok sokak eylemi düzenlemiş, bu gösteriler zaman zaman etnik çatışmalara neden olmuştu.

Cumhurbaşkanlığı için yarışan 4 adaydan 2'si eski Başbakan N'Guessan ve eski Cumhurbaşkanı Bedie, Ouattara'ya karşı baraj oluşturmak için sivil itaatsizlik ve boykot çağrısında bulunmuştu.

Ülkede 2010'daki seçim sonrası dönemin Cumhurbaşkanı Gbagbo'nun koltuğunu yeni seçilen Ouattara'ya bırakmak istememesi sonucunda çıkan olaylarda 5 ayda 3 bin kişi yaşamını yitirmişti.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, 3 bin 200 kişinin etnik çatışma korkusuyla komşu ülkelere sığındığını duyurmuştu.

- OUATTARA, İLK DÖNEMİNİN "SAYILMADIĞINI" SAVUNUYOR
Ouattara, cumhurbaşkanının görev süresini 2 dönemle kısıtlayan anayasa değişikliğinin kendisi ikinci dönemindeyken yapıldığını, dolayısıyla ilk döneminin "sayılmadığını" savunuyor.

Muhalefet ise Ouattara'nın 3'üncü dönem adaylığının anayasaya aykırı olduğunu ifade ediyor.

Ouattara, 2010'dan beri cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturuyor.AA

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Dünyada ikinci, Avrupa'da birinci olacak: Yüzde 76'sı tamamlandı

Dünyada ikinci, Avrupa'da birinci olacak: Yüzde 76'sı tamamlandı