21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Dünya Kardeş ülke Türk SİHA'sı için harekete geçti

Kardeş ülke Türk SİHA'sı için harekete geçti

Kardeş ülke Pakistan'ın Türkiye'den insansız hava aracı satın almak istediği öğrenildi. Söz konusu gelişmeyi gündemine alan Yunan basını Türkiye'nin "oyunun kurallarını değiştiren" Bayraktar SİHA'larının istihbarat servislerini harekete geçirdiğini yazdı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kardeş ülke Türk SİHA'sı için harekete geçti

Türkiye yapımı ileri teknoloji İHA/SİHA'lar için bir ülke daha sıraya girerken, bir bölgenin kaderi daha değişebilir. Dünyanın en büyük ekonomilerinden birisi ise bu olası alışverişten rahatsız.

Pakistan, Türkiye'den insansız hava aracı satın almak istiyor ve özellikle savunma sektöründe zaten güçlü olan ikili işbirliğini derinleştirmeye çalışırken, bölgesel konularda da uyum içinde hareket etmeyi hedefliyor.

Çin ile olası bir ortak eksen içinde güçlenen bağlar, Hint güvenlik uzmanları arasında endişeye neden olmaya başlıyor. Hindistan istihbarat servisi kaynakları, başta Azerbaycan'ın geçen yıl Ermenistan'ı yenmesine yardımcı olan Bayraktar TB-2 olmak üzere silahlı insansız hava araçlarının olası tedarikinin, ortak savunma projelerinin, Afganistan'da işbirliğinin ve Pakistan'da yapılacak daha fazla Türk yatırımının kendileri açısından sorunlu başlıklardan bazıları olduğunu belirtti.

"Türkiye geniş oyunun bir parçası oluyor"
Bir savunma kaynağı ThePrint'e, "Pakistan'ın Suudi Arabistan ve BAE ile ilişkileri düşüşte. Türkiye, bu iki ülkeden doğan boşluğu kendisi doldurmak istiyor ve bu nedenle bölgede oynanan daha geniş oyunun bir parçası olarak Pakistan'la yakınlaşıyor" dedi.

Kaynak, Türkiye'nin yerli savunma sanayisine odaklandığını ve drone teknolojisi ile askeri gemilerin tasarım ve inşasında ciddi bir avantaja sahip olduğunu da sözlerine ekledi.

Kaynak ayrıca, her iki tarafın da şimdiye kadar yapılmamış bir şekilde Pakistan'dan silahlı Türk insansız hava araçları edinme olasılığını defalarca tartıştığını söyledi. Ancak ikinci bir kaynak, her şeyin Pakistan'ın Türkiye'ye karşılığında ne sunacağına bağlı olduğunu vurguladı.

"Pakistan Türk SİHA'larını alabilirse gücünü artıracak"
Hint güvenlik uzmanları ThePrint'e, büyüyen Türkiye-Pakistan bağlarının bir endişe konusu olduğunu söyledi. Havacılık Araştırmaları Merkezi (CAPS) Genel Müdürü Koramiral Anil Chopra, "Pakistan ve Türkiye yakın kültürel, tarihi ve askeri bağlara sahipler" dedi. Pakistan ve Türk Silahlı Kuvvetleri birçok ortak askeri tatbikat da düzenliyor.

Bir Hint güvenlik uzmanı ise, "Türkiye, Pakistan ve Çin arasında bir üçgen oluşuyor. Bu ülkelerin hiçbiri Hindistan ile gerçekten dost değil ve bu nedenle üçünün birleşmesi Hindistan'a zarar veriyor." ifadelerini kullandı.

Pakistan Türk dronlarını almayı başarırsa, bu ülkenin yeteneklerini önemli ölçüde geliştirecektir. Türkiye bugüne kadar Bayraktar TB-2'yi Azerbaycan'ın yanı sıra Polonya, Ukrayna ve Katar'a sattı. Ayrıca, bu uçakların satışı konusunda Arnavutluk ile de görüşmelerde bulunuyor.

Pakistanlı Tuğgeneral Anıl Chopra ThePrint'e verdiği demeçte, Ankara'nın Bayraktar TB-2'sinin sadece Azerbaycan'da değil, aynı zamanda Libya ve Suriye'de de test edildiğini söyledi.

"Türkiye'nin havacılık deneyimi çok fazla"
Chopra, F-16 Fighting Falcon ve CASA CN-235 uçaklarının yanı sıra helikopterler ve çeşitli İHA'ların lisanslı üretimini içeren Türkiye'nin havacılık deneyiminin oldukça fazla olduğunu belirtti.

Chopra, Pakistan'ın İHA'yı isterken, Türkiye'nin İslamabad'dan gelen savaş uçaklarına ve ağırlıklı olarak Çin menşeli füze teknolojisine ulaşmak istediğini de sözlerine ekledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkiye'ye akın ediyorlar

Türkiye'ye akın ediyorlar