19 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Dünya O ülkenin savaş uçakları birbirini vurdu

O ülkenin savaş uçakları birbirini vurdu

Rus Hava Kuvvetleri'ne ait 1 adet Mig-31'in iki yıl önce bir eğitim uçuşu esnasında düşüş olayı ile ilgili rapor sızdırıldı. Rapora göre, Mig-31 teknik sorun veya pilot hatası yüzünden düşmedi, dost ateşi nedeni ile düştü. Eğitim esnasında bölgede uçuş icra eden başka bir Rus Hava Kuvvetleri bağlısı savaş uçağı Mig-31'i yanlışlıkla vurdu ve Mig-31 düştü. Olay 26 Nisan 2017 tarihinde gerçekleşmişti.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
O ülkenin savaş uçakları birbirini vurdu

Rusya'nın Sibirya bölgesinde, iki yıl önce yaşanan Mig-31 kazasıyla ilgili detaylar ortaya çıktı. Askeri tatbikatta Mig-31 tipi avcı uçağı düşmüş pilotlar uçağı fırlatma koltuğu ile terk ederek sağ kurtulmuştu. Rus yetkililerden kazayla ilgili temel bilgilendirme dışında bir açıklama gelmemişti. İki yıl sonra kazanın raporuna ulaşan Rus Baza internet sitesi, Mig-31'in yanlışlıkla atılan bir füze ile düşürüldüğünü açıkladı.

Gerçek mühimmat kullanıyordu
Rusya'da yapılan tatbikatın hava bölümünde uçaklara gerçek mühimmat yüklenmişti. Dog fight yani hava savaşına giren iki Mig-31’den birinde diğer uçağı Zaslon-AM radarı ile tespit etti. Ardından Baget-55 silah sistemi ile kilit atıldı.

Hava savaşı sırasında pilot, sanal atış gerçekleştirmeye karar verdi. R-33 füzesini seçti. Simülasyon seçilmesine rağmen R-33 füzesi gerçekten ateşlendi. Pilot diğer uçağı uyarmasına rağmen kaçınma manevrası tamamlanamadan R-33 Mig-31’i vurdu.

Sistem arızası mı?
Baza internet sitesinin haberine göre, Ruslar yüksek irtifadan uçan keşif ve bombardıman uçaklarının önlenmesi için geliştirilen Mig-31'de dönemin gelişmiş hava savunma sistemleri yer alıyordu. Baza’ya konuşan ve adı gizli tutulan uzman, olayın Mig-31'de yer alan farklı sistemlerin uyuşmazlığı nedeniyle meydana geldiğine dikkat çekiyor. Uçağın Baget-55 silah sistemi, Mig-31'e entegre Zaslon-AM radarlarından gelen verileri etkin olarak değerlendiremedi.

Dost mu, düşman mı?
Bu sebepten de pilotlar sistemin yükünü azaltmak için radar sistemini düzenli aralıklarla açıp kapatıyor. Bu da dost düşman tanıma özelliğini devreden çıkarıyor ve aynı filodaki uçaklar birbirini tanıyamıyor.

Rus uzmanlar için bir başka kaza nedeni de IFF sisteminin etkili çalışmaması. Böyle bir durumda diğer MiG-31, düşman uçağı olarak yansımış olabilir.

Bütün bu verilere rağmen yaşanan kaza ve Rus Hava Kuvvetleri'nde yaşanan sorunlarla alakalı bilinmeyen pek çok nokta var.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Olaya şahit olan oyuncu o anları anlattı

Olaya şahit olan oyuncu o anları anlattı