22 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
PARÇALI BULUTLU
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Dünya Rusya'nın Kabil Büyükelçiliği'ne bombalı saldırı

Rusya'nın Kabil Büyükelçiliği'ne bombalı saldırı

Rusya'nın Kabil'deki büyükelçilik binasına bombalı saldırı düzenlendi. Saldırganın güvenlik güçleri tarafından etkisiz hale getirilmesine rağmen bombanın infilak etmesi sonucunda iki Rus diplomat hayatını kaybetti.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Rusya'nın Kabil Büyükelçiliği'ne bombalı saldırı

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bir intihar bombacısının Kabil'deki Rusya büyükelçiliğinin konsolosluk bölümünün önünde kendini havaya uçurarak iki büyükelçilik görevlisini öldürdüğünü ifade etti.

Afgan polisi, elçilikteki Taliban muhafızlarının saldırganı etkisiz hale getirdiğini bildirdi, ancak saldırgan yine de bombalı düzeneği patlatmayı başardı.

Bakanlık açıklamasında, iki ölüme ek olarak hayatını kaybeden Afgan vatandaşları da olduğunu belirtti. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, saldırıyı "terör eylemi" olarak nitelendirdi.

Kabil polisi sözcüsü Halid Zadran, elçilik muhafızlarının saldırganı misyonun kapılarına ulaşmadan önce durdurduğunu açıkladı.

"Güvenlik güçlerinin Rus Büyükelçiliği önünde kalabalığa ulaşmadan önce intihar bombacısını vurduğu sırada patlama meydana geldi" dedi ve bir yerelin öldüğünü ve 10 kişinin yaralandığını da açıklamalarına ekledi.

RAKİPLERİN TERÖR SALDIRILARI
Bir yıldan fazla bir süre önce Afganistan'da, çatışmalarda ciddi bir düşüş meydana gelse de, ülke genelinde hala büyük ölçüde rakip radikal İslam Devleti grubuna atfedilen bir dizi bombalı saldırı eylemi gerçekleşiyor.

Örgütün geçmişteki saldırıları camilere ve Taliban üyelerine yönelikti, ancak ilk kez bir diplomatik misyon hedef alındı.

RUSYA-AFGANİSTAN İLİŞKİLERİ

Rusya, ABD'nin Afganistan'dan çekilmesinin ardından grubun Ağustos 2021'de iktidara gelmesinden sonra Taliban ile diplomatik ilişkiler yürüten birkaç ülkeden biri. Ancak Kremlin, Taliban hükümetini tanımıyor.

Diplomatik ilişkiler yürüten diğer ülkeler arasında Çin, Pakistan ve Türkmenistan yer alıyor.

Rusya, Taliban'ın Kabil'i ele geçirmesinden bu yana, özellikle de Haziran ayında Rusya'nın Davos'a eşdeğer olan St. Petersburg Ekonomik Forumu'nda, Taliban delegasyonlarını ağırladı. Ekim ayında Rusya, Afganistan'ın geleceğiyle ilgili görüşmeler için Moskova'da Çin, Pakistan ve diğer ülkelerin temsilcilerinin katıldığı üst düzey bir Taliban heyetini ağırladı.

Geçen yıl Temmuz ayında, Kremlin'in Afganistan elçisi Zamir Kabulov, Moskova'da üst düzey Taliban yetkilileriyle bir araya geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı daha sonra Taliban'ın Kabil'deki yabancı büyükelçiliklerin güvenliğini garanti ettiğini ve Orta Asya ülkelerini tehdit etmeyeceğine söz verdiğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Şubat ayında Rusya'da Taliban'ın diplomatik temsilcisini akredite etmişti.

Moskova, Afganistan'ın kötüleşen durumdan öncelikle ABD'nin sorumlu olduğunu söyledi ve ABD'yi Afganistan Merkez Bankası fonlarındaki 3.5 milyar doları dondurmakla suçladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bakan Özer'den yeni öğretmen ataması müjdesi

Bakan Özer'den yeni öğretmen ataması müjdesi