22 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
PARÇALI BULUTLU
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Dünya Türk Azınlık Okullarına yapılan keyfi müdahaleler gerginliği artırıyor: Encümen Heyetlerinden ortak açıklama

Türk Azınlık Okullarına yapılan keyfi müdahaleler gerginliği artırıyor: Encümen Heyetlerinden ortak açıklama

Batı Trakya Türk Azınlık Okullarına yapılan keyfi müdahaleler nedeniyle Yunan yönetimiyle gerginlik sürüyor. Encümen Heyetleri, ortak bir açıklama yaptı.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Türk Azınlık Okullarına yapılan keyfi müdahaleler gerginliği artırıyor: Encümen Heyetlerinden ortak açıklama

Doğu Makedonya - Trakya Eyaleti İlköğretim ve Ortaöğretim Eğitim Müdür Vekili Marigula Kosmidu'nun 11 Eylül 2024'te yayımladığı açıklamaya, Gümülcine ve İskeçe Azınlık Ortaokulu-Liseleri Encümen Heyetleri 21 Eylül Cumartesi günü ortak bir bildiri ile yanıt verdi.

Encümen Heyetleri, Kosmidu'nun müdür atamalarıyla ilgili iddialarını reddederek, itirazlarının haklı ve meşru olduğunu belirtti. Encümen Heyetleri, atama sürecinde kendilerinin göz ardı edilmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı. Bildiride, azınlık eğitiminin statüsünün Lozan Barış Antlaşması ve diğer uluslararası anlaşmalarla belirlendiği ve bu hakların çiğnenemeyeceği ifade edildi.

Ayrıca, Kosmidu'nun açıklamasında azınlık eğitimine ilişkin yapılan değerlendirmelerin eksik ve hatalı olduğu belirtilirken, azınlık eğitimiyle ilgili kurumların yetkisiz ilan edilmesi üzüntüyle karşılandı. Heyetler, azınlık okullarının ve azınlık eğitiminin statüsünü zayıflatma girişimlerinin insan hakları ihlali anlamına geleceğini vurgulayarak, bu sürecin bir an önce düzeltilmesi çağrısında bulundu.

Gümülcine Celal Bayar ve İskeçe Azınlık Ortaokulu-Lisesi Encümen Heyetlerinin ortak açıklaması, azınlık eğitimi konusunda devam eden gerginliği gözler önüne seriyor.

Gümülcine ve İskeçe Azınlık Ortaokulu-Liseleri Encümen Heyetlerinin 21 Eylül Cumartesi günü yayımladıkları ortak açıklaması şöyle:

“Doğu Makedonya - Trakya Eyaleti İlköğretim ve Ortaöğretim Eğitim Müdür Vekili Sayın Marigula Kosmidu’nun, 11/09/2024 tarihinde yayınladığı basın bülteniyle Gümülcine ve İskeçe Azınlık Ortaokulu-Liseleri Encümen Heyetlerinin ortak açıklamasına verdiği yanıtla ilgili olarak aşağıdaki hususları belirtmek isteriz:

- Müdür atamalarıyla ilgili itirazlarımız, sayın Kosmidu’nun iddia ettiği gibi gerçek dışı değil, haklı ve gerçek tepkilerdir. Zira (herhangi bir açıklama yapılmaksızın) göz ardı edilen Encümen Heyetleri azınlık eğitiminin çok önemli bir kurumu, uluslararası ve ikili anlaşmalar, devletin yasaları ve yıllardır uygulanan yöntem doğrultusunda görevlerini yerine getirmiştir.

- Bunun doğruluğunu kanıtlamak adına, geçen yıl müdürlerin görev sürelerinin uzatılmasına ilişkin sayın Kosmidu’nun kararını yazıya ekliyoruz. Bu kararda Okul Encümenlerinin görüş bildirdiğini görebilirsiniz. Ayrıca, bu yıl okullarımıza yeni müdürlerin atanmasına ilişkin Doğu Makedonya - Trakya Eyaleti İlköğretim ve Ortaöğretim Eğitim Müdür Vekili Sayın Marigula Kosmidu’nun kararını da ekliyoruz. Bu karar, Okul Encümenlerini göz ardı etmektedir. Ek olarak, bu yılki müdür atama kararında, Okul Encümen Heyetlerinin görüş bildirdiği maddenin kasten çıkarıldığını belirtmek isteriz.

- Ayrıca, bilindiği üzere Türkçe programdaki öğretmenler, Okul Encümen Heyetleri ile iş sözleşmesi imzalamışlardır. Dolayısıyla Okul Encümen Heyetlerinin, müdürlerin görev sürelerinin uzatılması ve atanması konusunda söz hakkı olması zorunludur.

- Bu durumda, Doğu Makedonya – Trakya İlköğretim ve Ortaöğretim Bölge Müdürlüğünün bugüne kadar yasa dışı mı davrandığı sorusu akıllara gelmektedir. Bu konuda tutum değişikliğinin sebebi nedir?

- Kararda 5. maddeyi atlayıp, 4. maddeden doğrudan 6. maddeye geçilmiş olması (5. maddenin eksik olması) Okul Encümen Heyetlerini sürecin dışına itme kararını, aceleci ve hatalı olduğunu göstermektedir.

- Azınlık ve azınlık eğitimi ile ilgili önemli bir konuda görüş belirten dernekleri “yetkisiz kuruluşlar” olarak nitelendirilmek son derece üzücüdür.

- Ayrıca Lozan Barış Antlaşması’nın sadece o dönemin zorunlu eğitimiyle ilgili olduğu şeklindeki sayın Kosmidu’nun ifadesi, ortaöğretimin Lozan Barış Antlaşması kapsamı dışında olduğuna dair bir ima içermediğini umuyor ve buna inanmak istemiyoruz.

- Azınlık eğitiminin statüsü Lozan Barış Antlaşması ile belirlenmektedir. Zorunlu eğitimin tamamını kapsamakta olup, devletin bu eğitimi güvence altına alması ve Lozan Barış Antlaşması’nın yanı sıra diğer uluslararası anlaşmalar ve sözleşmelere göre talep eden tüm öğrenciler için azınlık eğitimini sağlaması gerekmektedir. Bu durum, birçok Avrupa ülkesinde de geçerlidir.

- Okul Encümen Heyetleri, azınlık eğitiminin en önemli kurumlarından biri olmakla beraber, öğrencilerin velileri tarafından seçilmekte ve okulların yönetiminden, bina ve mali işlerinden sorumludur. Bu, 694/1977 sayılı yasanın 6. maddesinde açıkça belirtilmiştir. Okul Encümenleri’nin yetkilerinin, sorumluluklarının, haklarının ve hatta heyet üyelerinin okula girişlerini sınırlandırma girişimleri, uluslararası ve ikili anlaşmalara ve uluslararası hukuka aykırı olup, kabul edilemezdir.

- Eğitim-öğretim yılının başından bu yana iki azınlık ortaokul-liselerinde Okul Encümenlerine karşı sergilenen ayrımcı tutumu anlamakta zorlanıyoruz. Sorun, pek çoklarının yanında sadece, Okul Encümen Heyetlerinin yetkilerinin kısıtlanması değil, aynı zamanda azınlık eğitimi konularında ve taleplerinde sergilenen uzlaşmaz ve engelleyici tavırdır.

- Son olarak, azınlık eğitiminin ve azınlık okullarının statüsünü zayıflatma girişimlerinin insan haklarının ihlali anlamına geldiğini vurgulamak isteriz.

Gümülcine Celal Bayar Azınlık Ortaokulu – Lisesi Encümen Heyeti
İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi Encümen Heyeti”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
NBA'nın efsane spikeri Al McCoy hayatını kaybetti

NBA'nın efsane spikeri Al McCoy hayatını kaybetti