Senin ilk emlak vergisi ödemesinde geri sayım başladı. Emlak vergisi en son ödemeler 31 Mayıs'ta yapılacak. İkinci taksitler ise Kasım ayında ödenecek. Ödemeler vergi dairesinin internet şubesinden de yapılabiliyor. Peki, emlak vergisi ödeme nasıl ve nereden yapılır? Emlak vergisi ne kadar?
VERGİ BORCU SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ
ONLİNE EMLAK VERGİSİ NASIL ÖDENİR?
Online emlak vergisi ödemelerinde ise 3 farklı seçenek bulunuyor.
1- Gayrimenkulün bağlı olduğu belediyenin banka hesabına havale ya da EFT yapabilirsiniz.
2- Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesinden de emlak vergisi ödeme işlemleri yapabileceğiniz alanlar arasında yer alıyor.
3- E-Devlet platformu üzerinden çeşitli vergi borçlarınızı da ödeyebilirsiniz.
Platformdaki "İnternet Vergi Dairesi" sekmesinden emlak verginizi de görüntüleyebilirsiniz.
EMLAK VERGİSİ ÖDEME VE SORGULAMA NEREDEN YAPILIR?
Vatandaşlar Gelir İdaresi Başkanlığı'nın sitesi üzerinden EFT ya da havale yoluyla ödeme işlemlerini yapabiliyor. Emlak vergisi, tek seferde ödenebileceği gibi iki taksite de bölünebilmektedir.
Ödeme ile ilgili olarak belediyelerden tahsis edilen beyanname doldurulur. Bunun yanında beyanname için başvurulurken tapu, nüfus cüzdanı ve eğer söz konusu bina ise kullanma izninin fotokopilerinin hazır bulundurulması gerekir. Beyanname için meskenin bulunduğu adres ile mükellefin ikamet adresi ve vergi numarası bildirilmelidir. Ödemeler, taşınmazın bağlı olduğu belediyelere ya da havale ile belediyelerin banka hesaplarına yapılabilir. Bunların dışında artık internetten ödeme yapmak da mümkündür.
Emlak vergisi ödemeleri birden çok çeşitli alandan yapılabiliyor. İnternetten işlem yapmak istemeyenler belediyeden işlem yapabilirler. Emlak vergisi ödeme banka şubelerinden de yapılabilir.
EMLAK VERGİSİ MUAFİYETLERİ
Emeklilerin ve Gazilerin, Şehitlerin Eş ve Yetimlerinin Muafiyetleri ve İşlemleri
Emlak Vergisi Kanunu'nun 8. Maddesine göre gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, engellilerin, şehitlerin eş ve yetimlerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 m²'yi geçmeyen tek meskeni olması halinde bu meskenlere ait ödenecek emlak vergisinden muaftır. Muafiyetten faydalanmak isteyen mükellefler; Emekli Cüzdanı Fotokopisi ile emeklilere ait formu doldurup imzalayarak belediyenin Tahakkuk Birimine müracaat etmek suretiyle tahakkuk kayıtlarını kapattırabilirler.
Hiçbir Geliri Olmayan Mükellef Muafiyet İşlemleri
Hiçbir geliri olmadığını beyan ederek emlak vergisi muafiyetinden faydalanmak isteyen mükelleflerin ikametgâhlarının bulunduğu yer, vergi dairesinden gelir vergisi mükellefi olmadıklarına ve T.C. Emekli Sandığı, BAĞKUR, Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüklerinin ilgili birimlerinden aktif sigortalı bulunmadıklarına ait alacakları belgeler ile hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin tek meskenlerine ait formu doldurarak belediye Tahakkuk Birimine müracaat ederek muafiyet işlemlerini yaptırabilirler.