TÜRKGÜN ÖZEL HABER
Kimi organize, kimi finansal sıkıntıdan, kimi ise terör örgütü FETÖ’ye para aktardığı için el konulan projelerin mağdurları ile konuştuk... Tek istekleri, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın konuya el atması.... Konuştuğumuz mağdurlar, verilen sözlerin zamanında tutulmamasından, ya da aradıklarında muhatap bulamamaktan şikayetçi. Kimi mağdur, ‘Organize dolandırıcılık’ iddiasında bile bulunuyor.
İNNOVİA 4’TE BİNLERCE HAK SAHİBİ ÇÖZÜM BEKLİYOR
İnnovia’nın ilk üç etabında 8100 daire teslim edildi. Ancak ne olduysa, 4. etapla birlikte oldu. Aralarında dairenin taksitlerini bitirenler de var, hala ödeyenlerde. Peşin parayla lansmandan projeye girenler ya da borcu bitenler, kira yardımını bir süre aldılar. Fakat kaynak olmayınca yardımların önü de kesildi. .
‘YENİDEN PARA VERİN DİYORLAR’
Konut Mağdurları Komite Başkanı Özlem Hanelçi ile konuştuk. Kendisi de İnnovia mağdurlarından. 2011’de daire aldığını, 9 senedir hak mücadelesi verdiğini dile getiren Hanelçi şunları söyledi: Ne geçmişteki, ne de şimdiki belediye başkanı bizi dinlemiyor. 1 saatini ayırmıyor. Oysa belediyecilik ilçedeki sorunlara çözüm bulmayı gerektirir. Binlerce mağdur var burada. Bizim tek suçumuz, hukuku ve tüketici haklarını bilmeden daire almak oldu… ‘İnnovia 4’te 4600 adet mağdur, bir de hayali suit projeleri var’ diyen Özlem Hanelçi “Hala ödeme yapmak zorunda olanlar var. İşin içinde olduğumuzdan biz de avukat olduk. Herkesi uyarıyoruz. Kriz var diyorlar, tekrar para istiyorlar. Kurulacak fonda paraları toplayıp bitirelim diyorlar. İyi de sana biz güvenmiyoruz ki, her sene kendine bir ortak yaratıyor. Yok Araplar, yok Amerika’dan ortak getirdim... İnancımız yok. Teminat ver diyoruz, vermiyor. Ama başka şirketlerinde milyonlar dönüyor” şeklinde konuştu. ‘Namus, şeref sözü veren firma sahipleri, şimdi de ekimde başlayacağını söylüyor. Ekimler bitmiyor’ diyen Hanelçi iddialarını şöyle sürdürdü: Normalde sattıklarıyla bu proje biterdi. Ama sonradan öğrendiğimize göre kazandıklarını başka yerlerde inşaat yaparak harcamış. İnnovia 3’te daire almasına rağmen, borcu bitmiş dairede icralık olanlar var. Tapuları ellerinde değil. Sattıkları evi ipotek ettirip, başka yerlerde harcamışlar.
YETKİLİLERE ULAŞAMADIK
Türkgün olarak, sorumlu gazetecilik gereği, hemen her şirkete ulaşmaya çalıştık. Yeşil İnşaat’ı aradığımızda proje bilgilendirme servisinden görüştüğümüz kişi ile kısa bir diyalog kurduk, ancak sonuç alamadık. Ardından Yeşil Holding’i aradık ve basınla ilişkiler bölümünden ilgili kişiyle konuştuk. Bilgi veremeyeceğini, konudan sorumlu yöneticinin ofis dışında olduğunu söyledi. O kişinin telefonunu istedik, alamadık. Kendi telefonumuzu vermemize rağmen geri dönüş yapılmadı. Gazeteci olarak bu kadar mühim konuda şirketin açıklamalarına yer vermek istememize rağmen, sorularımıza cevap alamıyorsak, mağdurlar ne yapıyor onu bilemiyoruz...
‘4 KATLI PROJEYE, 14 KAT YAPMAYA ÇALIŞTILAR’
MakromTek projesinden daire alan Fahri Kaygu, aktif olarak mücadele eden mağdurlardan. Kaygu, projelerden bazılarının hiç başlamadığını, bazılarının ise yarım kaldığını söyledi. ‘Anlatacaklarımdan kitap olur’ diyor. 4 katlı ruhsatı olan projenin, 14 katlı yapıldığını ve sadece kendi projesinin 360 daire olduğunu, 155 kişinin ağır cezadan dava açtığını ifade etti. Firmanın genelinde 450 kişinin dava açtığını söyleyen Kaygu, bir diğer yarım bırakılan projelerden, Osmanlı İnşaat’ın kardeşlerinin firması olduğunu dile getirdi. Ortada organize bir dolandırıcılık var iddiasında bulunan Fahri Kaygu şunları söyledi: Bazıları kaçak geziyor. Asla finansal yokluktan yapılamama durumu yok. İnşaat maliyetleri arttı diyerek peşin sattıkları kişilerden, dairenin satın alındığı fiyat kadar tekrardan para istiyorlar. Aynısı Bulut İnşaat’ta da yapılmış. Bizim projemizde arsa sahibi ve müteahhit firma, planlı olarak hareket ettiler. Sadece içlerinde Temel Bulut tutuklu. Diğerlerinin hepsi şu an serbest.
KENDİ TAKTIĞIMIZ KAPIYI HURDACIYA SATTILAR
Dedektif gibi ilerlediklerini ve faillerini yargılatabilen tek mağdur grubu olduklarını söyleyen Kaygu, “Elimde belgeler var. 4 tane savcılık soruşturması geçirdim, hepsinden takipsizlik aldım” dedi. Kaygu şöyle konuştu: Dairelerimizi başkasına satacaklarını haber aldık. Hemen kapılarını taktırdık. Cebimizden ekstra paralar harcadık. Sözleşmeyle hakkımız olan dairelerin kapılarını söküp, hurdacıya sattılar, hırsızlık nedeniyle şikayette bulunduk, savcı takipsizlik verdi. Savcıyıda şikayet ettik.
ORHAN GENCEBAYLI TANITIM PATLADI
Şarkıcı Orhan Gencebay’ın reklamlarında oynadığı 600 daireli proje Samsun Towers. 2 sene evvel, 6 yıldan 21 yıla varan sürelerde hapisle yargılanmaları istenen sanıklar, soruşturma aşamasında verdikleri ifadelerde suçlamaları kabul etmemişti. Onlarca gurbetçinin de paralarını bu projeye yatırdığı söyleniyor. Bir süre önce televizyonlardan ‘Herkes birbirine suçu atıyor, bizden tekrardan para istedikleri bile oldu’ diyerek mağduriyetlerini duyuran vatandaşlar, sekiz senedir çözüm beklediklerini söyledi. Mağdur vatandaşlardan biri ise ‘Seneler önce evimi satıp buraya yatırdım. Çocuğum bebekti, yedi yaşına geldi’ dedi.
YENİ YÖNETİM VAR TELEFONA ÇIKAN YOK
Samsun Towers’in internet sitesi herhangi bir arama motorunda çıkmıyor. Kapatılmış. Bunun yerine Er- Sa İnşaat’ın internet sitesine girdik. Şirketin internet sitesinde yer alan telefonu iki gün boyunca aradık. Açan olmadı. Bir açıklama yayınlanmış. Yönetim kadrosunu yenilediklerini söylüyorlar. Tüm güvence ve sorumluluğun yeni yönetim kadrosunda olacağı da hatırlatılmış. ‘Yeniden Doğuş’ olarak duyurdukları mesajlarında ‘Ev hayali yarıda kalan yatırımcıların mağduriyetlerini gidermek ve zor duruma düşen Samsun Towers sahiplerinin bir an evvel evlerine kavuşmaları ilk hedefimiz olacaktır.’ denilmiş. Ayrıca yeni yönetimin, mağdurların çalışanlara ve yetkililere karşı saygısız tavırları olması halinde, hukuksal haklarını kullanacaklarını hatırlatan bir mesaj da yayınlanmış.
Kafaları karıştıran teslim tarihi
İnnovia 4 projesinin internet adresine girdiğimizde, ‘2019 yılında bitirilmesi planlanıyor’ diye bir ibare duruyor. Ancak başka bir sayfayı tıkladığımızda, teslim süresinin 24 ay sonra yapılacağı söyleniyor.
‘YASALARA UYMAYANLARA DEVLET, PENÇE VURMALI’
TÜKETICI Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu konuyla ilgili olarak bize çok önemli bilgiler verdi. Hatta tüketici hakları ile ilgili konuşurken, bilmediğimiz öyle ince ayrıntılardan bahsetti ki, onu da daha sonra detaylandırma üzerine sözleştik. Türkiye’de 300 bine yakın konut mağdurunun olduğunu söyleyen Ağaoğlu, bu rakamın birinci dereceden yakınlarla birlikte 1 milyon civarına ulaştığını ifade etti. Sorunlu müteahhit firmaların yasaya aykırı şekilde satış yaptıklarını söyleyen Aydın Ağaoğlu şunları aktardı: Ön ödemeli konut satışı, yani halk arasında maketten satış diye bilinen sistem, tüketici kanununda mağdur yaratmamak için çok ince detaylarla güvence altına alınmıştır. Müteahhit firmalar bakanlıktan izin almalı ve tüketiciyle sözleşmelerini noter huzurunda düzenlemeliler. Ya da tapuda kat irtifakı şeklinde gerçekleştirmelidirler. Yine yasaya göre firmalar, konut teslim tarihine kadar, tüketicilerden tahsil edecekleri bedellere karşılık, ‘Teminat vermek’ ya da tamamlama sigortası yaptırmak yükümlülüğündedir. Ayrıca bu tür yapılan satışların taksit sayısı 36 ayı geçemez. Ancak bunlara uyulmuyor. Tabii bir de hak ediş usulü sistem var. Tüketici bir bankadan kredi çeker, banka firmaya projenin ilerleyiş şekline göre hak ediş usulü ödeme yapar. Proje yarım bırakılırsa, tüketicinin parası bankada blokeli olarak tutulur.
KREDİ ÖDEMELERİ DE DURUR
Sadece ana firmaya özel tek bir bankanın verdiği faiz avantajlı kredilerde tüketicinin parası yanmaz diyen Ağaoğlu, ‘Tüketici parasını bankadan talep edebilir. Ancak herhangi bir bankadan çekilmiş konut kredisini, bankanın bağlı olmayan projelerinden birine kullanırsa, bu sefer tüketici o krediyi geri ödemek zorundadır.” şeklinde konuştu.
MAHKEMELER YAVAŞ İŞLİYOR
Kanunun firmalara ‘Ayağını yorganına göre uzat’ dediğini, ancak firmaların sermayesinin çok üstünde projelere girdiğini hatırlatan Aydın Ağaoğlu, ‘Sözleşmede her şey açık bir şekilde yazılmalı. Parsel numarası, kat numarası, daire numarası’ diyerek tüketicileri uyardı. Yasaların, şirketleri ayrı tüzel kişilik olarak değerlendirdiğini ve aynı kişinin farklı şirketle farklı işler yapmaya devam ettiğini aktaran Aydın Ağaoğlu, yüksek ihtilaf mahkemelerinin kurulması gerektiğinin altını çizdi. Ağaoğlu şöyle konuştu: ‘Bir celse altı ay, bir sene sonrasına mahkeme veriyor. Sonra bilirkişiye gidiyor dosya. Altı ay daha bekleniyor. Sonra rapora eksik yazılmış denilerek geri gönderiliyor, bir altı ay daha yazıyor. Kısaca her hakim konunun uzmanı olmalı. Devlet pençesini vurmalı. Konut mağdurlarına aynı tip hakim bakmalı. ‘Raporu 10 günde yazın gönderin’ demeli hakim. Böyle bir sistem kurulursa, yargı hızlı çalışır ve daha hızlı sonuç alınır.
TMSF’nin el koyduğu FETÖ’cü firmaların inşaatları durdu
DUMANKAYA Adres Sancaktepe’den ismini vermek istemeyen bir mağdur 1+1 daire aldığını ve büyük bir kısmını peşin verdiğini söyledi. Proje sahiplerinin FETÖ’den yargılandığı için TMSF’nin el koyduğu firmanın projesinde son 3 senedir hiçbir şey yapılmadığı söyledi. Mozaik projesinde Alman bir firma geldiğini ve kısa süreli çalışma olduğunu, ancak oranın da durdurulduğunu söyleyen mağdur, ‘Şantiye ilk sahiplerinin yaptığı haliyle duruyor. Toprak sahibine ait olanların kabası yüzde 50 bitmiş durumda. Ancak bizde hiçbir şey yok. Dairelerin yüzde 90’ı satılmış.” şeklinde konuştu.