23 Kasım 2024
weather
16°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Ekonomi Kurbanlık fiyatları ne kadar Küçükbaş ve büyükbaş fiyatları 2021 | Kurbanlık fiyatları açıklandı mı?

Kurbanlık fiyatları ne kadar Küçükbaş ve büyükbaş fiyatları 2021 | Kurbanlık fiyatları açıklandı mı?

2021 kurbanlık fiyatları Kurban Bayramı yaklaşırken merak ediliyor. Kurbanlık fiyatları Haziran ayı yaklaşırken belli oldu. Küçükbaş ve büyükbaş kurbanlık almak isteyenler kurbanlık fiyatlarını merak ediyor. Müslüman alemi için kritik öneme sahip kurban bayramı gittikçe yaklaşıyor.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kurbanlık fiyatları ne kadar Küçükbaş ve büyükbaş fiyatları 2021 | Kurbanlık fiyatları açıklandı mı?

Kurban Bayramı, 20-21-22-23 Temmuz tarihleri arasında idrak edilecek. Kurban Bayramında durumu iyi olanlar her sene olduğu gibi bu sene de kurban kesecek. 2021 Kurbanlık fiyatları  belli oldu. Kurbanlık fiyatları ne kadar? en çok merak edilen sorulardan biriydi. Maliyetlerdeki artış sebebiyle bu sene de kurbanlık fiyatlarında bir miktar artış söz konusu. 

KURBANLIK FİYATLARI 2021 AÇIKLANDI MI?

Kurbanlık fiyatları bu yıl da geçen yıla oranla bir miktar daha arttı. Maliyetlerdeki artış sebebiyle kurbanlık fiyatlarında yüzde 20 ila 30 arasında bir artış gözlemlendi.

Büyükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatı 28 ila 35 lira arasında seyrederken küçükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatı ise 28 ila 33 lira aralığında değişiklik gösteriyor.

Bu yıl ortalama kurbanlık fiyatları 30 kilo için 2200 TL, 35 kilo için 2500 TL olarak belirlendi. Küçükbaş kurbanlıklar ise 1500 TL ile 2000 TL arasında değişiklik gösteriyor. Bu fiyatlar pazara, yöreye ve hayvanın kilosuna göre değişiklik gösterebiliyor.

Kurbanlık fiyatları ne kadar

KURBANLIK DEVE FİYATLARI NE KADAR?

Geçen yıl kurban deve fiyatları 12-20 bin TL arasındaydı. 600 kilo ila 1 ton arasındaki canlı deveden 250-600 kilo et çıkmaktadır. Bu sebeple deveyi genelde 5 ya da 7 kişi keser. Bu yılki deve fiyatlarının ortalama 14 bin ila 25 bin lira aralığında olması bekleniyor.

KURBAN EDİLECEK HAYVANLAR HANGİ NİTELİKLERİ TAŞIMALIDIR?

Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, organları tam ve besili olması, hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önem arz eder. Bu nedenle, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin yarısı kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 6). Ancak, hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, memelerinin yarıdan daha azının olmaması, kurban edilmesine engel değildir. (Kâsânî, Bedâi', V, 75-76). Bunun yanında kesileceği yere gidemeyecek derecede topal olan hayvanlar da kurban edilemez. Buna göre hayvanın değerini düşürücü nitelikteki kusurlar kurbana engeldir.

Şâfiî mezhebinde, genel olarak yukarıda sayılan kusurlardan birinin bulunması, bir hayvanın kurban olmasına engel teşkil ettiği gibi, uyuz olan hayvanlar ile yem yemesini engelleyecek derecede dişlerinin bir kısmı dökülmüş olan hayvanların da kurban edilmesi caiz değildir (Nevevî, el-Mecmû', VIII, 399-404).

KURBAN KESMENİN ÖNEMİ NEDİR?

Kurban, Kur'an-ı Kerim, Sünnet ve icmâ ile sabit bir ibadettir. Kurbanın meşru bir ibadet olduğuna dair Kur'an-ı Kerim'de deliller mevcuttur. Hz. İbrahim'in oğlu Hz. İsmail'in yerine bir kurbanın, Allah tarafından kendilerine fidye (kurban) olarak verildiği açıkça bildirilmektedir (Sâffât, 37/107).

Kurbanın meşruiyetine işaret eden başka âyetler de vardır: "Kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanlar üzerine belirli günlerde Allah'ın adını ansınlar. Artık onlardan siz de yiyin, yoksula fakire de yedirin." (Hac, 22/28), "Her ümmet için, Allah'ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık." (Hac, 22/34), "Kurbanlık büyükbaş hayvanları da sizin için Allah'ın dininin nişanelerinden kıldık. Sizin için onlarda hayır vardır. Onlar saf saf sıralanmış dururken kurban edeceğinizde üzerlerine Allah'ın adını anın. Yanları üzerlerine düşüp canları çıkınca onlardan yiyin, istemeyen fakire de istemek zorunda kalan fakire de yedirin. Şükredesiniz diye onları böylece sizin hizmetinize verdik. Onların etleri ve kanları asla Allah'a ulaşmaz. Allah'a ulaşacak olan ancak, sizin O'nun için yaptığınız, gösterişten uzak amel ve ibadettir." (Hac, 22/36-37)

Bu âyetlerde zikredilen hayvan kesiminin, et ihtiyacı temini için olmadığı, bunların ibadet amaçlı birer uygulama oldukları gayet açıktır. Et ve kanların Allah'a ulaşamayacağının, asıl olanın ihlâs ve takva olduğunun bizzat âyetin metninde yer alması bunu açıkça ortaya koymaktadır.

Hz. Peygamber (s.a.s.) de, kurbanı bir ibadet olarak kabul etmiş ve bizzat kendisi de kurban kesmiştir. Hz. Peygamberin (s.a.s.), meşru kılınmasından itibaren vefat edinceye kadar her yıl kurban kestiği bilinmektedir (Tirmizî, Edâhî, 11; bkz. Buhârî, Hac, 117, 119; Müslim, Edâhî, 17).

Sahih hadis kaynaklarında yer alan rivayetlerde, Hz. Peygamber (s.a.s.), kurban bayramında Allah katında en sevimli ibadetin kurban kesmek olduğunu, kurbanın kesilir kesilmez Allah katında makbul olacağını ve kurban edilen hayvanın boynuzu, tırnağı da dâhil olmak üzere her şeyinin kişinin hayır hanesine yazılacağını ifade edip; bu ibadetin Allah rızası için yapılmasını tavsiye etmiştir (Tirmizî, Edâhî, 1; İbn Mâce, Edâhî, 3).

Ayrıca hicretin ikinci yılından itibaren bugüne kadar müslümanların kurban kesmeleri, bu konuda görüş birliği olduğunu da göstermektedir (İbn Kudâme, el-Muğnî, XIII, 360).

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkiye Azerbaycan saat kaçta hangi kanalda? A Milli takım maçı bugün mü? 

Türkiye Azerbaycan saat kaçta hangi kanalda? A Milli takım maçı bugün mü?