26 Kasım 2024
weather
2°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Ekonomi Vergi borcu yapılandırma son gün ne zaman, uzatıldı mı? Borç ve ceza yapılandırma ekranı gib.gov.tr

Vergi borcu yapılandırma son gün ne zaman, uzatıldı mı? Borç ve ceza yapılandırma ekranı gib.gov.tr

Vergi ve cezaların yapılandırma süresi hakkında son dakika gelişmesi yaşandı. Vergi ve borçların yapılandırma başvuru süresi 30 Eylül'e kadar uzatıldı. Vergi ve ceza borcu olanlar yapılandırma son gün ne zaman? diye araştırma yapıyorlardı. Vergi ve ceza borç yapılandırma uzatıldı mı? İşte gib.gov.tr sitesinden vergi ve ceza borçları yapılandırma ekranı...

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Vergi borcu yapılandırma son gün ne zaman, uzatıldı mı? Borç ve ceza yapılandırma ekranı gib.gov.tr

27 Ağustos tarihine kadar olan 7326 sayılı Yapılandırma Kanunu başvuru süresi uzatıldı. Eylül ayı sonuna kadar; öğrenim ve katkı kredisi borçları, trafik ve idari para cezaları, motorlu taşıtlar vergisi gibi borçlar yapılandırılabilecek. Peki Vergi ve ceza yapılandırma süresi son gün ne zaman? Vergi ve ceza yapılandırma süresi uzatıldı mı?

VERGİ BORCU YAPILANDIRMA SAYFASI İÇİN TIKLAYINIZ

VERGİ BORCU YAPILANDIRMADA SON GÜN NE ZAMAN?

Yapılandırma başvurusu yapılabilecek borçlar şöyle:
 
Maliye’ye olan vergi borçları, kesinleşmemiş veya dava safhasında bulunan vergi borçları ile cezalar,
 
Sosyal Güvenlik Kurumu’nca takip edilen sigorta primleri, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, isteğe bağlı sigorta primleri, topluluk sigortası primleri, inşaatlarda eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primi,

para tl
 
Çeşitli kanunlara dayalı uygulanan damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı ile bunlara bağlı gecikme zammı alacakları,
 
Kredi Yurtlar Kurumu öğrenim kredileri,
 
Motorlu taşıt vergileri,
 
Trafik cezaları,
 
Seçim, nüfus, askerlik para cezaları,
 
Otoyol ve köprülerden kaçak geçiş ücretleri ve cezaları,
 
Gümrük Bakanlığı’nca takip edilen gümrük vergileri ve para cezaları,
 
İl özel idarelerinin, asli ve fer’i amme alacakları,
 
Belediyelerin vergi, emlak vergisi ve çevre temizlik vergisi alacakları,
 
Belediyelere olan su ve katı atık ücreti borçları.

E-DEVLET VERGİ BORCU YAPILANDIRMA NASIL YAPILIYOR?

Başvurular 30 Eylül 2021 tarihine kadar, e-sigorta kanalıyla internet üzerinden yapılabileceği gibi, şahsen veya posta yoluyla bağlı bulundukları sosyal güvenlik il müdürlüğü/sosyal güvenlik merkezine de yapılabilir.

İşverenler, e-sigorta kanalıyla, şahsen veya posta yoluyla ilgili SGİM/SGM'ye,

4/b (Bağ-Kur) sigortalıları, e-devlet üzerinden, şahsen veya posta yoluyla herhangi bir SGİM/ SGM'ye,

Primlerini kendi ödeyenler, e-devlet üzerinden, şahsen veya posta yoluyla dosyalarının olduğu SGİM/SGM'ye,

Kamu idarelerinin (4/c) borçları için, e-sigorta kanalıyla, elden veya posta yoluyla Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Primler Daire Başkanlığı'na,

Kamu idarelerinin idari para cezaları için ise, e-sigorta kanalıyla veya elden ya da posta yoluyla iş yerinin bağlı bulunduğu SGİM/SGM'ye, başvuru yapılabilecektir.

4/b (Bağ-Kur) sigortalıları, ihya borçlarını e-Devlet üzerinden veya bağlı olduğu SGİM/SGM'ye 01/07/2021 – 01/11/2021 tarihleri arasında başvuru yapabileceklerdir.

Genel Sağlık Sigortası borçları için başvuru şartı aranmayacak, tüm borçlar otomatik olarak Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılandırılacaktır.

İLK TAKSİTLER BİR AY ÖTELENDİ, DİĞER TAKSİTLER ZAMANINDA ÖDENECEK

Kanunda ilk taksit ödeme süresi vergi dairelerine olan borçlarda eylül, SGK’ya olan borçlarda ise ekim ayı olarak belirlenmişti. Cumhurbaşkanı kararı ile ilk ödeme tarihleri vergi dairelerine olan borçlarda ekim ayına, SGK’ya olan borçlarda ise kasım ayına ötelendi.
 
Ancak, kanunda vergide kasım ayı, prim borçlarında aralık ayı olarak belirlenen ikinci taksit ödeme süreleri değişmedi. Yapılandırma başvurusunda bulunanların haklarını kaybetmemeleri için ilk iki taksitin süresinde ödemesi gerekiyor. İlk iki taksit süresinde ödense bile bir takvim yılında ikiden fazla taksitin aksatılması halinde de yapılandırma bozulacak.

PEŞİN ÖDEMEDE BÜYÜK İNDİRİM

Borçlar yapılandırılırken gecikme faizi ve gecikme cezası yerine yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) baz alınarak güncelleme yapılacak. Anapara borcun tamamı ile güncellenen tutarın yüzde 10’unun ilk taksit süresi içinde ödenmesi halinde güncellenen tutarın yüzde 90’ı silinecek. Borcun iki taksitte ödenmesi halinde ise güncellenen tutarın yüzde 50’si silinecek.
 
İsteyen borcunu 3 yıla kadar taksitle ödeyebilecek. Taksitli ödemeyi seçenler ikişer aylık dönemlerde 6, 9, 12 ve 18 eşit taksitte ödeme yapabilecek. Taksitli ödemede yıllık yüzde 9 faiz uygulanacak.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
BJK maçı ne zaman? Antalyaspor - Beşiktaş maçı saat kaçta ve hangi kanalda?

BJK maçı ne zaman? Antalyaspor - Beşiktaş maçı saat kaçta ve hangi kanalda?