Son dakika haberleri: AFAD verilerine göre; Kahramanmaraş'ta saat 04.17'de 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Yerin 7 kilometre derinliğinde gerçekleşen deprem; Adıyaman, Kilis, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Malatya ve Hatay'da hissedildi.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş'taki depreme ilişkin yaptığı açıklamada, "5 bin 385 vatandaşımız yaralandı. 2 bin 470 kişi kurtarıldı. Yıkıldığı tespit edilen bina sayısı 2 bin 818'dir." ifadelerini kullandı.
Deprem Bilimci Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki depremin 130 atom bombası gücünde olduğunu ifade etti.
Depremin olduğu yerin dört ana kırığın kavşağı olduğunu belirten Prof. Dr. Ahmet Ercan, şu ifadeleri kullandı:
"Deprem olan yer dört ana kırığın kavşağı. Ölü Deniz Kırığı, Doğu Anadolu Kırığı, Arap Kalkanı ile Kıbrıs Yayı. Osmaniye Üçgeninde olabilecek en büyük deprem 7.4 Richter büyüklüğünde, 11 Yıkım Gücünde (Mercalli Cannani) oldu.
"500 YILDIR STRES BİRİKTEREN FAY PARÇALARI KIRILDI"
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Türkiye'yi sarsan 7.4 büyüklüğündeki depreme ilişkin, "Bugünkü depremin olduğu bölgede, 500 yıldır stres biriktiren fay parçaları kırıldı. Bu fayların deprem üretme aralığı da 400-500 yıl olduğundan bilimsel anlamda bu faylar üzerinde deprem bekleniyordu" dedi.
Felaket büyük. Hatay-Osmaniye-Kahramanmaraş-Gaziantep kırıklar çatağında yüzyıllardır beklenen deprem M7.4 büyüklüğünde yaklaşık 130 atom bombası gücünde, 43 saniye süreli, 6 Şubat 2023, 5 km gibi sığda, çok etkili oluştur. Soğuk kış gününde felaket çok büyük."
"500 YILDIR STRES BİRİKTEREN FAY PARÇALARI KIRILDI"
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Türkiye'yi sarsan 7.4 büyüklüğündeki depreme ilişkin, "Bugünkü depremin olduğu bölgede, 500 yıldır stres biriktiren fay parçaları kırıldı. Bu fayların deprem üretme aralığı da 400-500 yıl olduğundan bilimsel anlamda bu faylar üzerinde deprem bekleniyordu" dedi.
Türkiye'nin bugün, son 100 yıldaki en büyük 2'nci depreminin yaşandığına dikkati çeken Prof. Dr. Sözbilir, "İlk deprem 1939 yılında 7.9 büyüklüğünde Erzincan'da yaşanmıştı.
O günkü depremde, 52 saniyede 33 bin kişi can vermişti. Bugün meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki deprem, Doğu Anadolu fayının güney kolları üzerinde, Malatya ile Hatay arasındaki fay parçalarının kırılması sonucu gerçekleşmiş olmalı. Sosyal medyadaki paylaşımlar bu hat üzerinde birçok yerde, yüzeyde kırılmalar geliştiğini gösteriyor.
Bölgede 6'ya varan artçı depremler gelişebileceğinden, halkın AFAD yetkililerinin direktifleri doğrultusunda hareket etmesi çok önemli. Depremin geliştiği Doğu Anadolu Fayı, Türkiye'nin 2'nci büyük fayı. Bu fay boyunca son deprem, 2 yıl önce Elazığ-Sivrice merkezli 6.8 büyüklüğünde gerçekleşmişti.
DEÜ DAUM Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir
Bugünkü depremin olduğu bölgede, 500 yıldır stres biriktiren fay parçaları kırıldı. Bu fayların deprem üretme aralığı da 400-500 yıl olduğundan bilimsel anlamda bu faylar üzerinde deprem bekleniyordu" dedi.
PROF. DR. SERTÇELİK: MUHTEMELEN BÖLGEDEKİ FARKLI FAYLAR DA HAREKETE GEÇTİ
Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fadime Sertçelik, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve birçok ilde yıkıma neden olan depremle ilgili açıklamalarda bulundu.
Cumhuriyet tarihinin en büyük depremlerinden birinin yaşandığını ifade eden Prof. Dr. Sertçelik, "Kurumlar tarafından 7.4 ile 7.9 arasında farklı büyüklükler verilen Kahramanmaraş merkezli deprem, bölgede gerçekten büyük bir alanı etkiledi. Ana şokla birlikte Doğu Anadolu Fayı üzerinde 150 kilometreye yakın bir kırık oluştu. Bu kırık, enerjinin de büyük olması, depremin sığ olması, bölgede yerleşim yerlerinin bulunması, yapılaşmanın olduğu bir yerde meydana gelmiş olması nedeniyle ağır yıkımlara, can kayıplarına neden oldu" diye konuştu.
"BEKLEDİĞİMİZ DEPREMLERDEN BİRİYDİ"
Depremin merkez üssündeki fay hattının oluşturduğu sismik boşluk nedeniyle bu depremin öngörüldüğünü, ancak büyüklüğünün bu kadar beklenmediğini ifade eden Sertçelik, "Depremin meydana geldiği yer bizim açımızdan ilginç bir yer, çünkü daha önce söylediğim gibi yolların birleştiği bir kavşak vardır bu depremin meydana geldiği yer de hem Maraş'ta iki kola ayrılan Doğu Anadolu Fayı'nın, hem de o bölgede yer alan Ölüdeniz Fayı'nın her birinin kesiştiği yer gibi görünüyor.
Bu faylar arasında 2 kilometrelik bir aralık var. Dolayısıyla buraya denk gelen bir yerde deprem meydana geldi. Depremin bu lokasyonda meydana gelmesi daha önceden sismik boşluk olarak tanımladığımız bir alan olması nedeniyle beklediğimiz depremlerden biri.
Ancak depremin bu kadar büyük olması ve yırtığın bu kadar fazla olması nedeniyle bizim açımızdan da ilginç bir deprem olarak kayıtlara geçecek. İlk çözümlemelere göre depremin süresiyle ilgili 1 dakika civarında bir yırtılma olduğu şeklinde yorumlandı ve analizler onu gösteriyor" dedi.
"300 KİLOMETREYE YAKIN BİR HATTA ARTÇILAR DEVAM EDİYOR"
Yaşanan depremin çok geniş bir alanda etki yarattığını aktaran Prof. Dr. Sertçelik, "300 kilometreye yakın bir hat boyunca artçılar devam ediyor. Bu gerçekten çok ilginç ilk ana kırığın olduğu yerin dışında da muhtemelen bölgedeki farklı faylar da harekete geçti. 300 kilometreyi aşkın bir fay boyunca artçıların meydana gelmesi gerçekten bu bölgede yaşanan çok büyük bir deprem. Sonrasında tetiklenen fayların harekete geçmesi olarak tanımlanabilir" diye konuştu.
"EN BÜYÜK DEPREMLERDEN BİRİ"
Yaşanan sarsıntının Cumhuriyet tarihinin en büyük depremlerinden biri olduğunu söyleyen Sertçelik, şöyle konuştu:
"Cumhuriyet tarihindeki en büyük deprem 1939 yılındaki 7.9 büyüklüğündeki Erzincan depremi. O da kış aylarında meydana gelmişti, oldukça fazla can kaybı meydana gelmişti. Bundan sonra meydana gelen Kocaeli, Düzce, Van depremleri vardı ama bu büyüklükte, eğer tek bir deprem olarak tanımlarsak ama alt kırımları varmış gibi de görünüyor.
Şu anda sinyaller o kadar üst üste binmiş vaziyetteki tek bir depremle mi yoksa birkaç saniye aralıklarla oluşan birkaç depremin oluşturduğu bir yırtık mı bununla ilgili analizler sonuçlandığında daha net konuşabileceğiz ama şu anda 7.8 büyüklüğünde olarak tanımlarsak bu Cumhuriyet tarihinde ikinci büyük deprem olarak tarihte yerini alacaktır"