Rektör Prof. Dr. İlter Kuş, üniversitenin sürekli büyüdüğünü, şehrine değer katan, şehriyle bütünleşen bir yapıya büründüğünü belirterek, “Kurulan yeni fakülteler ve akademik birimler, sağlık alanında yaşanan güçlü gelişim, etkin üniversite sanayi iş birlikleri çalışmalarının yanı sıra İlahiyat Fakültesi inşaatı, Mehmet Akif Ersoy Merkez Kütüphanesi ve Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi gibi tamamlanan projeler ile taçlandı” dedi.
YENİ FAKÜLTELER AÇILIYOR
Balıkesir Üniversitesi, son dönemde gerçekleştirilen çalışmalar ve yeni projelerle, gelişimini artan bir ivmeyle sürdürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 27 Aralık 2018 yılında göreve atadığı Rektör Prof. Dr. İlter Kuş, 4 yıllık görev süresinde tüm faaliyet başlıklarında önemli projelere imza attı. 4 yıllık dönemi değerlendiren Rektör Prof. Dr. İlter Kuş; “Şehrine değer katan, şehriyle bütünleşen üniversitemizin 30. yılı; kurulan yeni fakülteler ve akademik birimler, sağlık alanında yaşanan güçlü gelişim, etkin üniversite sanayi iş birlikleri çalışmalarının yanı sıra İlahiyat Fakültesi inşaatı, Mehmet Akif Ersoy Merkez Kütüphanesi ve Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi gibi tamamlanan projeler ile taçlandı” dedi.
HER ALANDA ÖNEMLİ KAZANIMLAR SAĞLANDI
Akademik kadroyu güçlendirdiklerini, Öğrenci-Rektör buluşmaları etkinlikleri düzenlediklerini, kent ve sanayi işbirlikleri ile şehirle bütünleşmeye özel önem verdiklerini ifade eden Rektör Prof. Dr. İlter Kuş, Üniversite Hastanesinde de Acil Servis, Yoğun Bakım üniteleri gibi birimleri faaliyete açtıklarını, hastane yatak kapasitesinde ise yüzde ellilik bir artış sağladıklarını belirtti. Hastanenin gelişimini sürdürdüğünü vurgulayan Rektör Prof. Dr. İlter Kuş, 124 yataklı hastane ek bina projesinin de hazır olduğunu sözlerine ekledi.
KIZ ÖĞRENCİ YURDU PROJESİ
Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlter Kuş, öğrencilerinin barınma konusunda da yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Üniversitemizin gücüne güç katarak, marka değerini yükseltmenin öncelikli hedefimiz olduğu bu süreçte tüm paydaşlarımızla etkin ve sürdürülebilir bir iletişim yürüttük. Kurulan 3 yeni fakülte ile fakülte sayımız 14’e ulaştı. Açılan yeni bölüm ve programların yanı sıra 6 yeni Araştırma ve Uygulama Merkezi kuruldu. Fiziki altyapıyı güçlendirecek önemli projeler tamamlandı. Ulusal spor organizasyonlarına ev sahiplikleri ile üniversitemizin ve şehrimizin tanıtımına katkı sağlandı. Milli sporcularımızın uluslararası başarılarıyla gurur duyduk. Diğer yandan Teknokentimiz ve Mezun İstihdam Ofisi Koordinatörlüğümüz de üniversitemiz ile sanayi ve tüm sektörler arasında köprü olmaya devam etmektedir. Bunlarla birlikte Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yerleşkemizde yapımı sürdürülen Kız Öğrenci Yurdu projesi ve yeni yurt projeleri tamamlandığında öğrencilerimize çok daha konforlu ve ekonomik barınma imkânı sağlanacak olması bizleri ayrıca sevindirmektedir. Köklü geçmişi ile Balıkesir’in ve ülkemizin en prestijli eğitim markalarından birisi olan üniversitemiz, her alanda değer üretimini sürdürmeye, şehrimize ve ülkemize değer katmaya, nitelikli ve donanımlı gençler yetiştirmeye devam edecektir.”
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİNDEKİ FAKÜLTELER
Balıkesir Üniversitesinde; 14 fakülte, 2 Yüksekokul, 12 Meslek Yüksek Okulu, 27 Araştırma ve Uygulama Merkezi bulunurken, 210 Profesör, 206 Doçent, 258 Doktor Öğretim Üyesi, 261 Öğretim Görevlisi ve 353 Araştırma Görevlisi de görev yapıyor.
Üniversitede şu fakülteler yer alıyor:
FAKÜLTELER
Spor Bilimleri Fakültesi
Burhaniye Uygulamalı Bilimler Fakültesi
Fen-Edebiyat Fakültesi
Güzel Sanatlar Fakültesi
İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi
İlahiyat Fakültesi
Mimarlık Fakültesi
Mühendislik Fakültesi
Necatibey Eğitim Fakültesi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Tıp Fakültesi
Turizm Fakültesi
Veteriner Fakültesi
Hukuk Fakültesi
YÜKSEK OKULLAR
Edremit Sivil Havacılık Yüksekokulu
Yabancı Diller Yüksekokulu
MESLEK YÜKSEKOKULLARI
Altınoluk Meslek Yüksekokulu
Ayvalık Meslek Yüksekokulu
Balıkesir Meslek Yüksekokulu
Bigadiç Meslek Yüksekokulu
Burhaniye Meslek Yüksekokulu
Dursunbey Meslek Yüksekokulu
Edremit Meslek Yüksekokulu
Havran Meslek Yüksekokulu
İvrindi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
Kepsut Meslek Yüksekokulu
Savaştepe Meslek Yüksekokulu
Sındırgı Meslek Yüksekokulu
ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ
Atatürk İlkeleri Ve İnkılâp Tarihi Araştırma Ve Uygulama Merkezi
Balıkesir Yöresi Kültürünü Araştırma Ve Uygulama Merkezi
Bilgi İşlem Uygulama Ve Araştırma Merkezi
Bilim Ve Teknoloji Uygulama Ve Araştırma Merkezi
Botanik Bahçesi Ve Hebaryum Uygulama Ve Araştırma Merkezi
Burslu Öğrenci Merkezi
Deney Hayvanları Üretim, Bakım Uygulama Ve Araştırma Merkezi
Hayvancılık Uygulama Ve Araştırma Merkezi
İbn Haldun Sosyal Politikalar Uygulama Ve Araştırma Merkezi
Kadın Çalışmaları Uygulama Ve Araştırma Merkezi
Kariyer Geliştirme Uygulama Ve Araştırma Merkezi
Kompozit Araştırma Eğitim Ve Simülasyon Uygulama Ve Araştırma Merkezi
Manevi-Psikolojik Danışmanlık Uygulama Ve Araştırma Merkezi
Osmanlı Mirası Uygulama Ve Araştırma Merkezi
Sağlık Uygulama Ve Araştırma Merkezi (Hastanesi)
Sürekli Eğitim Araştırma Ve Uygulama Merkezi
Turizm Araştırma Ve Uygulama Merkezi
Türkçe Öğretimi Uygulama Ve Araştırma Merkezi
Uluslararası İlişkiler Araştırma Ve Uygulama Merkezi
Uzaktan Eğitim Uygulama Ve Araştırma Merkezi
Yenilenebilir Enerji Araştırma Geliştirme Uygulama Ve Araştırma Merkezi
Spor Bilimleri Uygulama Ve Araştırma Merkezi
Jeopark Uygulama Ve Araştırma Merkezi
Fizyoterapi, Rehabilitasyon Ve Sağlıklı Yaşam Uygulama Ve Araştırma Merkezi
Down Sendromu Çalışmaları Uygulama Ve Araştırma Merkezi
Deprem Çalışmaları Uygulama Ve Araştırma Merkezi
Güzel Sanatlar Uygulama Ve Araştırma Merkezi
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ
Balıkesir Üniversitesinin temeli 1910 yılında kurulan Karesi Muallim Mektebine kadar uzanır. Bu okul dönemin Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati Bey’in özel ilgileri ile 1932 yılında bugün Necatibey Eğitim Fakültesi olarak faaliyet gösteren binaya taşınmış, Necatibey Öğretmen Okulu adını almıştır. Necatibey Öğretmen Okulu 1932 - 1982 yılları arasında Necatibey Eğitim Enstitüsü adıyla öğretmen yetiştirmeye devam etmiş; 1981 yılında üç yıllık statüsünden çıkarılarak, 4 yıllık “Yüksek Öğretmen Okulu” statüsüne alınmış; 1982 yılında da Uludağ Üniversitesine bağlanarak bu kuruma Necatibey Eğitim Fakültesi ismi verilmiştir.
Aynı şekilde 1982 yılındaki 41 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Balıkesir’de yer alan diğer yükseköğretim kurumlarından; Balıkesir İşletmecilik ve Turizm Yüksekokulu, Balıkesir Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu ismiyle; Balıkesir Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi de, Balıkesir Mühendislik Fakültesi ismiyle Uludağ Üniversitesine bağlanmıştır. Uludağ Üniversitesine bağlanan diğer kurum olan Balıkesir Meslek Yüksekokulu ise faaliyetlerine aynı isimle devam etmiştir. Uludağ Üniversitesinin çatısı altında on yıl kalmış olan bu kurumlar, sağlıklı ve istikrarlı bir gelişme ile Balıkesir Üniversitesi için güçlü bir alt yapı oluşturmuştur. Balıkesir Üniversitesi, 11 Temmuz 1992 tarih ve 21281 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 3837 sayılı kanun gereğince kurulmuş olup; 1 Ocak 1993 tarihinde tüzel kişilik kazanmıştır.