20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Bürokratik süreç kolaylaştırıldı

Bürokratik süreç kolaylaştırıldı

Kamu hizmetlerinin etkinliği ve verimliliğinin artırılması, hizmetlerin dijitalleştirilmesi ve bürokratik süreçlerin azaltılması doğrultusunda, bazı bakanlık ve başkanlıkların çeşitli yönetmelik ve tebliğlerinde değişiklik öngören düzenlemeler, Resmi Gazete'nin bugünkü mükerrer sayısında yayımlandı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Bürokratik süreç kolaylaştırıldı

Bu çerçevede, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığının çeşitli yönetmelik ve tebliğlerinde değişiklik öngören düzenlemeler yayımlandı.

111 bürokratik süreç kolaylaştırıldı

Dijital Türkiye amacı doğrultusunda Cumhurbaşkanı Yardımcılığının başkanlığında sürdürülen çalışmalar, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlüğünün iş birliğinde ve ilgili kurum ile kuruluşların katkılarıyla gerçekleştirildi.

Bu doğrultuda farklı branşlarda iş, ruhsat ile yeterlik, burs, lisans, yetki, izin, faaliyet belgesi gibi başvuruların tamamen Dijital Türkiye (e-devlet) üzerinden yapılmasına olanak tanıyan ve fiziki olarak istenen belgelerin sayısını azaltan düzenlemeler mevzuat paketi haline getirildi.

Mevzuat paketi ile bir Cumhurbaşkanlığı kararı, 41 yönetmelik ile 13 tebliğde değişiklik gerçekleştirilerek 111 bürokratik süreç dijitalleştirildi.

Vatandaş üzerindeki yük azaltıldı

Bu sayede tapu sicil müdürlüklerince yılda yaklaşık 3 milyon adet düzenlenen resmi senetlerin üzerine fotoğraf yapıştırılması koşulunun kaldırılmasıyla, vatandaş üzerindeki bürokratik yük azaltıldı.

Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği çerçevesinde verilen geçici faaliyet belgesi başvurularında toplamda 46 belgenin, ilgili kamu kurumlarından Dijital Türkiye (e-devlet) üzerinden alınabilmesi sağlandı.

Yapı denetim kuruluşu izin belgesi ve atık taşıma firma lisansı başvurularında çoğu noter onaylı olmak üzere birçok belge azaltılarak başvuru süreci basitleştirildi.

Çeşitli kamu kurumlarının personel alım yarışma sınavı başvurularında online başvuru olanağı sağlanırken çevresel etki değerlendirilmesi (ÇED) sürecinde talep edilen belgeler de azaltıldı.

Yetkili bitki koruma ofisi belgesi, bitki koruma ürünü reçete yazma yetki belgesi ve bitki koruma ürünleri uygulama belgesi ile gıda işletmelerinin kayıt ve onay işlemlerine internet üzerinden başvuru olanağı sağlandı.

Tohum yetiştirici, fidan üretici, tohum üretici, tohum işleyici ve fide üretici belgesi gibi belgelerin başvuruları ile veteriner hekim muayenehane ve poliklinik açma süreci kolaylaştırıldı.

İyi Tarım Uygulamaları Hakkında Yönetmelik kapsamında yetkilendirme, kontrolörlük ve sertifikerlik başvuruları e-Devletten yapılmasına olanak sağlandı.

Kur'an kurslarına kayıt başvuruları da online hale getirilirken Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Sınai Mülkiyet Kanunu çerçevesinde yapılan patent ve markaya ilişkin başvuru sürecinde istenen noter onaylı imza ve sirküleri kaldırılarak süreç daha kolay bir hale getirildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
MHP milletvekili Taytak, Elif Bebek için yardım elini uzattı

MHP milletvekili Taytak, Elif Bebek için yardım elini uzattı