Kadir Yıldız / TÜRKGÜN
Partisinin grup toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 4 Nisan gecesi emekli 104 amiralin imzasıyla yayınlanan darbe bildirisine sahip çıktı. Hükümete parmak sallanan bildiride tehditkâr ifadelerin yer almasına rağmen bildiri üzerinden iktidarın gündem değiştirmek istediğini söyleyen Kılıçdaroğlu "Vay efendim yeniden darbe. Ne darbesi kardeşim? Ne paranoyası kardeşim bu?” diyerek muhtırayı aklamaya çalıştı. Yayınlanan bildirinin darbe bildirisi olmadığını savunan Kılıçdaroğlu, “Emekliler dünyanın neresinde darbe yaptı?” diyerek bildiride imzası bulunan 104 emekli amiralin darbe yapmak istemediğini savundu.
15 Temmuz hain ve kanlı darbe girişimine ‘tiyatro’ ve ‘kontrolü darbe’ diyen Kılıçdaroğlu, 104 emekli amiralin gece yarısı yayınladığı bildiri için ise ‘paranoya’ ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu’nun darbe girişimlerini ve darbe bildirilerini ‘darbe’ olarak görmemesi akıllara ‘daha ne olması gerekiyor?’ sorusunu getirdi.
CHP yöneticilerinin darbe bildirisine imza atanları sahiplenmesinin darbe girişimi niyetinde olanları cesaretlendiği yorumu yapılırken bildiriye destek veren 124 eski CHP milletvekili de eleştirilerin odağı hâline geldi. Bildiriye imza atan emekli amirallerin içerisinde CHP üyesi isimlerin olması da bildirinin arkasında CHP’nin olduğu ve hükümeti sandık dışı yollarla devirmek için toplumsal taban yoklaması yapmaya çalıştığı kaydedildi.
104 emekli amiralin gece yarısı bildirisi sonrası ittifak ortakları CHP ve HDP ile aynı doğrultuda açıklama yapan Meral Akşener darbe bildirisini hafife aldı.
HDP VARSA DEMOKRASİ OLMAZ
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının hazırladığı iddianame sonrası kapatılma ile karşı karşıya kalan PKK terör örgütünün siyasi uzantısı HDP de darbe bildirisinin yanında durdu.
Zilletin ortağı Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Demokratik siyasete darbe yapmak konusunda sicili kapkara olan bu iktidarın yazılı bir bildiriden darbe riski devşirmesi de siyasi kurnazlık ve fırsatçılıktan öte bir anlam taşımamaktadır” dedi.
Zillet ittifakını oluşturan partilerin aynı noktada durduğunu, iktidarın devrilmesi için her yolu mübah gördüklerini 4 Nisan bildirisine sahip çıkarak gösterdiler. HDP’nin olduğu yerde demokrasi arayanlar ise, demokrasiyi hedef alan gece yarısı bildirisine sahip çıktılar. HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan yaptığı paylaşımda, “Seçilmiş milletvekillerini, seçilmiş belediye başkanlarını hapse atıp milli irade ahkâmı kesmek riyakârlıktır. Darbeci arıyorsanız aynaya bakın” diyerek bu durumu ispat etti.
AKŞENER ‘CEZA VERMEYİN’ DEDİ
Yayınlanan bildiriyi ‘İktidarın üzerinde tepineceği bir malzeme’ olarak değerlendiren Akşener, bildiri için ‘zevzeklik’ diyerek ciddiye almadığını gösterdi. Bu haftaki parti grup toplantısında yaptığı konuşmada da aynı tavrını sürdüren Meral Akşener, “Kimsenin çıkıp da iktidarın değirmenine su taşımasına müsaade edemeyiz” dedi.
Akşener’in bu açıklaması darbe bildirisini masumlaştırmaya, siyaseten yapılmış bir yanlışlık gibi göstermeye çalıştığını ortaya koydu. İktidarın darbe edebiyatı yaptığını söyleyen Meral Akşener yayınlanan bildirinin edebiyattan ibaret olduğunu savundu. 15 Temmuz’daki darbe girişimini ‘tiyatro’ olarak nitelendiren ittifak ortağıyla 4 Nisan darbe bildirisi konusunda da aynı düşünceyi paylaştığını ispatladı.
Darbe bildirisi yayınlayan emekli amiraller hakkında başlatılan soruşturma neticesinde yapılan gözaltılara karşı çıkan Meral Akşener “ceza vermeyin” çağrısı yaptı. Darbe bildirisi yayınlayanların cezasız kalması gerektiğini savunan Akşener, cunta heveslilerine açık kapı bıraktığını gözler önüne serdi. Partisinin içinde bildiriye destek verenlere de mavi boncuk dağıtmayı ihmal etmedi.
İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ ÖNEMLİYMİŞ
Her fırsatta darbelerle yüzleştiğini ve parti kapatmalara maruz kaldığını ifade eden SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu 4 Nisan gecesi yayınlanan darbe bildirisini ifade özgürlüğü olarak değerlendirdi. Seçilmiş hükümete gece yarısı bildirisiyle ayar vermeye çalışan emekli amirallerin bildirisinin ifade özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Karamollaoğlu, “Düşünce ve ifade özgürlüğü önemlidir. Sorumluluk sahibi herkes sorunlara odaklanmalı, toplumu kutuplaştıracak davranış kalıpları ile sorunların konuşulmasını engellememelidir” dedi.
GÜL SUSTU, BABACAN DEVA’YI BİLDİRİDE BULDU
Zillet ittifakının diğer ortağı arasında yer alan Ali Babacan, 4 Nisan darbe bildirisine karşı yaptığı açıklamada iktidarı suçladı. İktidarın, sürekli “düşman” belirlediğini ifade eden Babacan darbe bildirisine karşı gösterilen tepkileri ‘suni mağduriyet kampanyası’ olarak değerlendirdi. Ali Babacan’ın parti kurmasında önemli desteği olduğu bilinen, zillet ittifakının 24 Haziran seçimlerinde ortak aday olarak düşündüğü Abdullah Gül ise 4 Nisan darbe bildirisine karşı henüz bir açıklama getirmedi. HDP’li belediyelere atanan kayyumların demokrasiye zarar verdiği açıklamasını jet hızıyla yapan Abdullah Gül, demokrasiyi hedef alan darbe bildirisine karşı suskunluğa büründü.
DAVUTOĞLU ŞAŞIRTMADI
Gelecek Partisi Başkanı Ahmet Davutoğlu da ittifak ortaklarını yalnız bırakmadı. 104 emekli amiralin yayınladığı bildirinin gerçeklerin üzerini örtmek için iktidar tarafından kullanıldığını ileri sürdü. Davutoğlu yaptığı açıklamada, “Saçma sapan bir bildiri üzerinden mağduriyet algısı oluşturup gerçekleri unutturmaya çalışmayın! Gündemi değiştirmek yerine cevap verin!” dedi. Davutoğlu, darbe bildirisini ciddiye almak ve demokrasiye sahip çıkmak yerine milli iradeyi hedef aldı.