HABER:MEHMET ARKAN
12 milyon ton kömür rezervinin kullanılabilir duruma getirilmesi için Seyitömer Kömür Havzası içerisinde yer alan Seyitömer Höyüğü'nde Mayıs ayı itibarıyla 4. dönem arkeolojik kazı çalışmaları başladı.
Kütahya Müzesi Müdürlüğü başkanlığında 4 yıl aradan sonra yeniden başlatılan “Seyitömer Höyük Kurtarma Kazısı” açılış töreni gerçekleştirildi.
BÜYÜK BİR EKİP GÖREV ALDI
Kütahya Müze Müdürü ve Kazı Başkanı Serdar ÜNAL, Batı Anadolu ve Orta Anadolu’nun Tunç Çağı kronolojisinin belirlenmesinde en önemli yerleşim yeri olan Seyitömer Höyüğü’nde başlatılan 4. dönem kazı çalışmalarında Türkiye’nin değişik üniversitelerinden akademisyenler, arkeologlar, restoratör ve antropologlardan oluşan büyük bir ekibin görev aldığını söyledi. Başkan ÜNAL; 2019 yılı kazı sezonuyla birlikte 50 teknik personel, 150 erkek ve 70 kadın işçi olmak üzere 270 kişilik bir ekip istihdam edilmektedir. Çelikler A.Ş. sponsorluğunda gerçekleştirilen çalışmaların yıl boyu sürmesi planlanmaktadır, dedi.
ANADOLU MEDENİYETLERİN KESİŞTİĞİ YERDİR
Törende medeniyetlerin kesiştiği Anadolu’da hemen her ilde bir kazı çalışması olduğuna dikkat çeken Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza ALTUNEL; Bundan sonraki süreci daha disiplinli, yoğun bir gayret ve emekle çalışıp söz verdiğimiz zamanda tamamlayacağız. Ekonomiye kazandıracağımız alanları da kazanmış olacağız, dedi. Kütahya Arkeoloji ve Maden Müzesi için TKİ ile görüştüğünü ve maddi desteğin devam edeceğini belirten ALTUNEL, Müzenin biran önce tamamlanması için çaba içerisinde olduklarını ifade etti.
İLİMİZ VE ÜLKEMİZ AÇISINDAN BÜYÜK ÖNEME SAHİP
Seyitömer Höyük Kurtarma Kazısı açılış töreninde katılımcılara hitap eden Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim IŞIK; Yıllardır bu değerli arazilerde devam eden kazı çalışmalarının bitirilmeye amaçlanması ilimiz ve ülkemiz açısından büyük öneme sahip. Birinci görevimiz tabi ki tarihi eserleri hak ettiği şekilde kültür değerlerimize kazandırmak. İnanıyorum ki burada yeni bulunacak eserler şehrimizin ve ülkemizin ulusal ve uluslararası arenada tanıtımına ayrıca katkı sağlayacak. Bugüne kadar bu değerli topraklarda emek vererek alın teri döküp kazı yapmış tüm çalışanlara tebrik ve teşekkür ediyorum. Bundan sonrada kazı çalışmalarında görev alacak değerli işçi kardeşlerimiz başta olmak üzere onların başındaki akademisyen kadrosuna ve destek olan herkese teşekkür ediyor, çalışmaların başarılar diliyorum, şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Vali Dr. Ömer TORAMAN, Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim IŞIK beraberindeki protokol üyeleriyle birlikte kazı evleri ve kazı alanında incelemelerde bulundu.