Herhangi bir kamu zararının veya yöneticilerin görevi kötüye kullanmasının söz konusu olmadığının vurgulandığı açıklamada, İçişleri Bakanlığı’nın da soruşturma izni verdiği iddialarının tamamen asılsız olduğunun altı çizildi. Açıklamada ayrıca, asılsız haberi yapan internet sayfaları hakkında da yasal işlem başlatılacağı belirtildi.
Manisa Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada şunlara yer verildi: “2016 tarihinde sözleşmesi imzalanan “Entegre Atık Değerlendirme Geri Dönüşüm Rehabilitasyon Bertaraf Tesisleri ile Düzenli Depolama Sahası bakımı ve işletilmesi’’ işine ait işlemler, 21.06.2019 tarihine kadar Manisa Geri Dönüşüm Enerji A.Ş. tarafından yürütülmüş olup, Manisa Geri Dönüşüm Enerji A.Ş. hisselerinin sahibi olan Cihan Yürekli ve Hacı Nuh Kaya tarafından ıslak imzayla idaremize sundukları dilekçe de ’’ Manisa Büyükşehir Belediyesi ile şirketimiz arasında 14.06.2016 tarihinde entegre atık değerlendirme geri dönüşüm rehabilitasyon tesisleri ile düzenli depolama sahası bakımı ve işletilmesi işine ait sözleşme imzalanmıştır. Sözleşme gereği yapılması gereken yakma tesisi projesi yatırım maliyetinin çok yüksek olması ve ülkemizde yaşanan ekonomik konjonktürden dolayı kredi alınıp yakma tesisi kurulabilmesi için idari ve teknik şartnamede belirtilen iş bitirmeye ait şirketimizin de ortak olduğu Kent Geri Dönüşüm Enerji Üretim A.Ş. kurulmuş olup sözleşmenin 17/3 maddesi gereğince sözleşmemizin yeni kurulan Kent Geri Dönüşüm Enerji Üretim A.Ş firmasına devri talep edilmesi düşünülmektedir. Sözleşmenin 17.3 maddesi gereğince sözleşmemizin kent geri dönüşüm enerji üretim A.Ş. firmasına devir edilmesi için gereğinin yapılmasını arz ederim.’’ Denmiştir.
Manisa Geri Dönüşüm’ün talebi üzerine, 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun ilgili maddelerince , 12.07.2019 tarihinde Manisa Geri Dönüşüm’den Kent Geri Dönüşüm Enerji Üretim A.Ş.’ye devri gerçekleştirilmiş olup, devir işlemiyle ilgili noter onaylı devir sözleşmesi ve taahhütname 18.07.2019 tarihinde Manisa Geri Dönüşüm Üretim A.Ş. tarafından resmi yazı ile idaremize iletilmiştir. Bunun üzerine firmaların kendi aralarında ticari olarak ne yaşadılarsa kendi istekleriyle devir talebinde bulunan Manisa Geri Dönüşüm A.Ş. şirket ortakları Hacı Nuh Kaya ve Cihan Yürekli, 13.09.2020 tarihinden başlamak üzere sosyal medya üzerinden ve savcılık kanalıyla mesnetsizce hem kurumumuz hem de kurum yöneticilerimiz hakkında asılsız iddialarda bulunmuş olup, bunun üzerine Manisa Valiliği iddialara ilişkin ön inceleme yapmak üzere muhakkik atayarak, kurumumuz yetkilileri hakkında incelemelerde bulunmuştur. Yapılan inceleme sonucunda 14.01.2021 tarih ve 05 karar numaralı inceleme raporunda’’ 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanunun 6. Maddesi gereğince soruşturma izni verilmemesine karar verilmiştir’’. Daha sonra kurum yetkililerimize atılan iftiralar ve karalamalar için Hacı Nuh Kaya hakkında hem kurumumuz adına hem de ismi geçen yöneticilerimiz tarafından mahkemeye başvurulmuştur. Bununla ilgili hukuki süreç de devam etmektedir.
Asılsız iddialarda bulunan Hacı Nuh Kaya, kim tarafından ne amaçla ve ne çıkar sebebiyle yaptığına anlam veremediğimiz yalan ve iftiralarla dolu bir dosyayı İçişleri Bakanlığımıza sunmuş olup, Bakanlığımız da Manisa Valiliğimize konunun ön inceleme yapılması için dosyayı göndermiş, Valiliğimiz de konunun incelenmesi için bir uzman atamış, atanan uzmanın ön incelemesi henüz tamamlanmamıştır. Ön incelemesi dahi tamamlanmayan bir konuyla alakalı İçişleri Bakanlığı’nın soruşturma izni verdiği şeklindeki haberler tamamen asılsızdır. Bu tür asılsız iddialara ilişkin olarak kurumumuzu ve yöneticilerimizi karalamaya yönelik gerçek dışı ve iftira niteliği taşımakta olan haberlere ilişkin gerek iddia sahipleri gerekse söz konusu haberleri yapan mecralara yönelik yasal işlemleri başlatacağımızı da kamuoyuna saygıyla duyururuz.”