20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Metin Topuz davasında karar verildi

Metin Topuz davasında karar verildi

"Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askeri casusluk amacıyla temin etme", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "Hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek" ve "Gizliliğin ihlali" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 18 yıldan 29 yıla kadar hapis istenen ABD İstanbul Başkonsolosluğu irtibat görevlisi Metin Topuz'un tutukluluğunun devamına karar verildi. Duruşma 28 Haziran'a ertelendi.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Metin Topuz davasında karar verildi

Davanın ardından açıklama yapan ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nde Maslahatgüzarlık görevi yapan Jeffrey M. Hovenier, "ABD Hükümetinin bu davaya nasıl baktığını anlatacağım. Daha önce söylediğimizi tekrarlamak istiyorum. Metin Topuz'un bir suç işlediğine dair herhangi inanılır bir delil göremedik. Bu konunun çabuk, şeffaf ve adil çözümüne dair çağrımızı yineliyoruz Türk yetkililerinden" dedi.  

4. DURUŞMA YAPILDI

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 4. duruşmada tutuklu sanık Metin Topuz ile taraf avukatları hazır bulundu. Duruşmayı ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Jennifer L. Davis ve ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nde Maslahatgüzarlık görevi yapan Jeffrey M. Hovenier ile yabancı gazeteciler izledi. Duruşma başladıktan sonra Mahkeme Başkanı duruşmaya gelen evrakları okudu.

DURUŞMADA 2 TANIK DİNLENDİ

Duruşmada 2 kişi "tanık" olarak dinlendi. Tanık P.Ş., Murat Topuz'un komşusu olduğunu, polisler aramaya geldiğinde kendilerini çağırdığını ve gittiğini belirterek, "Neye tanık olduğumu bilmiyordum. Aramanın sonuna kadar kaldım" dedi. Mahkeme Başkanının, polis aramaya geldiğinde Metin Topuz'un "Ben neden alındığımı biliyorum, 17-25 Aralık öncesi emniyetle irtibatım vardı " şeklinde bir şey söyleyip söylemediğini sordu. Tanık P.Ş. de duymadığını söyledi.

TOPUZ'UN MARANGOZLUK İŞLERİNİ YAPTIĞINI SÖYLEDİ

Diğer Tanık M.Ö. de Metin Topuz'un evinde marangozluk işlerini yaptığını, resmi bir ilişkisinin olmadığını, bayramlarda mesajlaştığını söyledi. Mahkeme Başkanının sorusu üzerine Tanık M.Ö., "Bylock" kullandığı iddiasıyla halen yargılamasının sürdüğünü de söyledi. Söz alan Topuz'un avukatı da tanık M.Ö. ile müvekkili Topuz arasında 54 görüşmenin olduğunu bunların 37'sinin bayram ve yeni yıl mesajları olduğunu belirterek, aralarında esnaf ve müşteri iletişimi olduğunu yapılan 17 görüşmenin de evin yapımıyla ilgili olduğunu belirtti.

TOPUZ: MASUMUM TAHLİYEMİ TALEP EDİYORUM

Duruşmada söz verilen Metin Topuz, ağlayarak "4 oturumdur kendimi ifade etmeye çalıştım. Ben hiçbir suç işlemedim. Bütün bu bahsi geçen devletin o dönem üst makamları ile olan irtibatım görevimle ilgilidir. Hiçbir suç işlemedim. Masumum. Tahliyemi talep ediyorum” dedi. Topuz'un avukatları da tahliye talebinde bulundu. Mahkeme heyeti, Metin Topuz'un tutukluluğunun devamına karar vererek, duruşmayı 28 Haziran'a erteledi.

DAVANIN ARDINDAN AÇIKLAMA

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nde Maslahatgüzarlık görevi yapan Jeffrey M. Hovenier davanın ardından basın açıklaması yaptı. Hovenier  "ABD Hükümetinin bu davaya nasıl baktığını anlatacağım. Daha önce söylediğimizi tekrarlamak istiyorum. Metin Topuz'un bir suç işlediğine dair herhangi inanılır bir delil göremedik. Bu konunun çabuk, şeffaf ve adil çözümüne dair çağrımızı yineliyoruz Türk yetkililerinden " dedi.  

İDDİANAME 

İstanbul cumhuriyet Başavcılığı'nca hazırlanan 78 sayfalık iddianamede Metin Topuz şüpheli olarak yer alıyor. İddianamede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanısıra Binali Yıldırım, Ali Babacan, Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Bekir Bozdağ gibi isimlerin bulunduğu 30 kişi de "müşteki- mağdur" olarak yer alıyor. İddianamede, Metin Topuz’un 17-25 Aralık darbe girişiminde rol oynayan kumpas şüphelisi emniyet görevlileriyle görevi aşacak şekilde çok yoğun irtibatının olduğuna dikkat çekiliyor.

İddianamede, şüpheli Topuz’un "Casusluk faaliyetleri kapsamında, soruşturmaların kontrol ve koordinesi ile safahat ve sürecine dair bilgi alış verişi olduğu, örgüt mensuplarına iletilmesi maksadıyla kendisine verilen bilgi ve talimatların bu kumpas soruşturmaları gerçekleştirerek Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs eden örgüt mensuplarına iletilmesi, bu yöndeki faaliyetlerin takibi, denetimi ve gerekli konularda müdahale veya yönlendirmeler ile örgütün bu amaca ulaşmasında aktif görev alarak rol üstlenmesi biçiminde olduğu ve bu süreçte icra edilen eylemlerin takip elemanı gibi kumpas soruşturmaların koordine ve kontrolünü yapmak olduğu anlaşılmıştır" deniliyor. İddianamede, tanık ifadelerinden Metin Topuz ile 15 Temmuz’da Akıncı Üssü’nde yakalanan firari Adil Öksüz’le irtibatı olduğu da ileri sürülüyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin davada mahkemeden flaş karar

MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin davada mahkemeden flaş karar