21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem MHP'li Kaşlı esnaf sorunlarını Meclis'e taşıdı, önerge sundu

MHP'li Kaşlı esnaf sorunlarını Meclis'e taşıdı, önerge sundu

MHP Aksaray Milletvekili Ramazan Kaşlı esnaf sorunlarını Meclis'e taşıyarak çözümüne dair, MHP'nin TBMM Grubundaki 20 Milletvekilin imzası ile araştırma komisyonu kurulması için önerge sundu.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
MHP'li Kaşlı esnaf sorunlarını Meclis'e taşıdı, önerge sundu

MHP Aksaray Milletvekili Ramazan Kaşlı'nın TBMM'ye sunduğu önerge şu şekilde;

"Esnaf, ekonomik faaliyetleri sermayelerinden daha çok bedenî çalışma usulüne dayanan ve kazancı sanayici niteliğini kazandırmayacak miktarda olan bireysel girişimcilerdir. Ülkemizde neredeyse 2 milyona ulaşan esnafımız, tarım nüfusunun azalmaya başladığı günden bu yana, işgücünün en yoğun olduğu alan olmuş, ticaretin ilk dönemlerinden bu yana iş hayatı içerisinde ekonominin bel kemiği olarak varlığını sürdürmektedir. Esnaf ve sanatkârlarımız ülkemizde refahın yayılmasında, istihdamında, ekonomik ve sosyal istikrarın sağlanmasında önemli bir paya sahiptir. Ayrıca ülkemizde ahilik kültürümüzün geçmişte günümüze aktarılmasında önemli bir aktördür.

Niğde ilimizde Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğine kayıtlı 36.970 esnaf, Nevşehir ilimizde 40.944, Kırşehir ilimizde 28.157, Aksaray özelinde ise Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğine kayıtlı 34.400 üye bulunmaktadır. Aksaray, Niğde, Nevşehir ve Kırşehir'i içerisine alan bu bölge M.Ö 8000-7000 yıllarından beri kadim yerleşim alanlarından biridir. Birçok kültüre ev sahipliği yapmış halen daha yapmaktadır. Bu kültürel zenginlik ise ekonomik faaliyetlere de yansımıştır. Bölgede sanatsal ve kültürel değeri olan geleneksel meslek dallarında da ekonomik faaliyetler sürdürülmektedir.

Ancak ekonomi içerisinde yerine getirdiği işlevlere rağmen esnaf işletmeleri hem makroekonomik hem de yapısal sorunlardan kaynaklanan nedenlerle rekabette her geçen gün daha çok kan kaybetmektedir. Özellikle tüm dünya ile birlikte ülkemizde de ortaya çıkan Covid-19 virüsü salgını nedeniyle Ülkemiz genelinde 415 meslek dalı olan esnafımızın tamamı olumsuz etkilenmiş kira ve fatura ödemeleri mağduriyete neden olmuştur. Özellikle bu süreçte elektrik, su, doğalgaz gibi temel harcamalarda indirim sağlanması, esnaf ve sanatkârlarımız için oldukça önemli bir destek olacaktır. Ayrıca SSK ve BAĞ-KUR prim gün sayısının eşitlenmesi esnafımızın öncelikli beklentileridir. İş yerleri 50 m2'nin altında ve kira olan küçük esnafımıza sağlanan kira desteğinin artırılarak daha nitelikli hale getirilmesi dar boğazdaki esnafımız için can suyu niteliğinde olacaktır. Zincir marketler, büyük mağazalar ve AVM'lerin karşısında küçük esnaf ve sanatkârlarımızın ayakta kalabilesi adına yeni iş yeri açacak esnaf ve sanatkârlarımıza yönelik destek ve teşviklerin getirilmesi, zincir mağazaların yerel nüfus sayımına göre sınırlandırılması ile ilgili çalışmalar büyük önem arz etmektedir. Esnaf ve sanatkârlarımızın yanında çalışan çırak ve kalfalarımızın barınma ihtiyaçlarının mahalli imkânlar çerçevesinde çözümlenmesi için bakanlığımızın bir düzenlemeye gitmesi çıraklık ve kalfalık eğitimlerinin birleştirilerek kalfaların sigorta primlerinin devletimiz tarafından karşılanarak çözüme kavuşturulması eğitimini yarım bırakan veya sürekli iş yeri değiştirmek zorunda kalan kalfa kademesindeki vatandaşlarımız için çok yerinde ve hayati olacaktır.

Esnafımızın bir diğer önemli sorunu ise küresel ekonomik sisteme entegre olabilmeleri ve zor şartlar altında ayakta kalabilmeleri için gerekli olan dönüşümü sağlayacak bilgiye ulaşamamalarıdır. Bilgi, ürün ve hizmete dayalı rekabet ortamında esnafların danışmanlık, yönlendirme ve eğitim ihtiyaçlarının, örgün eğitim sistemi ve yerel yönetimlerin de desteğiyle sağlanabilmesi halinde esnafımız teknik bilgilerini çağa uygun olarak güncelleyecek ve bu sorun çözüme kavuşmuş olacaktır.

Bu anlamda Aksaray, Niğde, Nevşehir ve Kırşehir'de faaliyet gösteren esnaflarımızın karşılaştığı problemlerin tespit edilerek çözüm yolları ile ilgili kapsamlı bir analizde bulunulması adına Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ve teklif ederiz."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Başkan Eksert: Adalet çalışanları sahipsiz değildir

Başkan Eksert: Adalet çalışanları sahipsiz değildir