21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Şaşkına döndüler! SİHA Kıbrıs Semalarında

Şaşkına döndüler! SİHA Kıbrıs Semalarında

Doğu Akdeniz’de sondaj çalışması yapacak olan Fatih sondaj gemisi mürettebatı için tutuklama kararı çıkaran Kıbrıs Rum Kesimi’ne karşı Türkiye’den atak geldi. Fatih gemisinin aramada bulunduğu ekonomik bölgelerin üzerinde gözetleme yapan üstün keşif özelliği bulunan silahlı insansız hava aracı (SİHA) son olarak Kıbrıs semalarında görüldü.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Şaşkına döndüler! SİHA Kıbrıs Semalarında

Türkiye ile Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve Avrupa Birliği (AB) arasında sondaj geriliminin yaşandığı Doğu Akdeniz’de Türk Deniz Kuvvetleri’nden SİHA’ların gözlem uçuşları yapması uluslararası alanda ses getirdi. Fatih sondaj gemisine Yavuz’un eşlik etmek için yola çıkmasından sonra bölgedeki hareketlilik arttı. Türkiye’ye ait fırkateyn ve F-16’ların yanı sıra SİHA nöbet uçuşları gerçekleştiriyor.

ÜSTÜN KEŞİF ÖZELLİĞİ

Üstün keşif özelliği olan TB2 tipi Bayraktar SİHA, görev durumuna göre birçok harp başlıkları taşıyabiliyor. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterinde yer alan 10 adet Bayraktar TB2 SİHA, Ege ve Akdeniz’de sürekli uçuyor. Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin Fatih gemisiyle arama gerçekleştirdiği ekonomik bölgelerin üzerinde gözetleme yapan TCB808 kodlu SİHA son olarak Kıbrıs semalarında görüldü.

ANLIK VERİ GÖNDERİYOR

Donanmanın emrinde bulunup Çanakkale ve Dalaman’da konuşlanan SİHA’lar, Ege ve Akdeniz’de 7 gün 24 saat esasına göre görev alıyor. Doğu Akdeniz’de Fatih ve Yavuz sondaj gemilerine eşlik eden SİHA’lar ayrıca Akdeniz ve Ege’deki kaçak mülteci facialarını engellemek için de bölgeyi tarıyor. Seyir halindeki donanma gemilerine anında veri gönderen yerli SİHA’ların bölgede kalıcı olarak keşif yapacağı belirtildi.

YAVUZ DA BAŞLAYACAK

Doğu Akdeniz’de Fatih gemisinin sondaj çalışmalarına Yavuz’un da eşlik etmesi hedefleniyor. Gebze’den geçen hafta yola çıkan ve Mersin Taşucu’nda ikmali yapılan Yavuz, KKTC’den alınan ruhsat bölgesi Karpaz’da bu hafta ilk sondajını gerçekleştirecek. Fatih ve Yavuz’a, Deniz Kuvvetleri’nin Barbaros Fırkateyni eşlik ediyor.

KUVVET ÇARPANI VE SİNERJİ

BAYKAR tarafından üretilen SİHA’ların gelecekte Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın envanterinde de yer alması hedefleniyor. SİHA’ların donanma için kuvvet çarpanı olduğunu söyleyen yetkililer, tatbikatlarda nokta atışlar yapan teknolojiyle sıcak denizlerin anlık izlendiğini hatırlattı. Türkiye’nin Doğu Akdeniz operasyonlarında geldiği aşama, TSK’nın 2033 vizyonunda belirtilen “Askeri, diplomatik ve ekonomik faaliyetlerin birbirini destekleyerek sinerji yaratacak biçimde eşgüdüm içinde icra edilmesi” hedefiyle uyumlu gidiyor. Şu anda TSK, EGM, Jandarma ve MİT envanterinde 86 adet SİHA yer alıyor.

KKTC: DENGE KURULUYOR

KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay önceki gün Cenevre’de yaptığı röportajda, Yavuz ve Fatih gemilerinin bölge barışı ve istikrarı açısından bozulan dengeyi yeniden kurduğunu ve artık sahada olduklarını söylemişti. Kıbrıs Rum Yönetimi ise Fatih gemisinde çalışan personel ile Türkiye Petrolleri Anonim Şirketi (TPAO) ile iş birliği yapan şirketlerin yetkililerinin de aralarında olduğu 25 kişi için uluslararası tutuklama emri çıkarmıştı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bakan Pakdemirli açıkladı! Türkiye suni yollardan ardıç fidanı üretti

Bakan Pakdemirli açıkladı! Türkiye suni yollardan ardıç fidanı üretti