21 Ekim 2024
weather
12°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Sondaj gemisi Yavuz, Akdeniz'e uğurlandı

Sondaj gemisi Yavuz, Akdeniz'e uğurlandı

Türkiye'nin ikinci sondaj gemisi olan Yavuz, Kocaeli'den Akdeniz'e doğru yola çıktı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Sondaj gemisi Yavuz, Akdeniz'e uğurlandı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 6. nesil ultra derin deniz sondaj gemisi Yavuz'un Akdeniz'deki ilk sondajı için uğurlandığını söyleyerek, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Magosa Körfezi’nde yer alan Karpaz-1 kuyumuzda üç bin üç yüz metre sondaj derinliğine ulaşacak olan Yavuz, çalışmalarını yaklaşık olarak 3 ayda tamamlayacak." dedi.

Dönmez, Dilovası Belde Limanı'nda düzenlenen Yavuz Sondaj Gemisi Uğurlama Programı'nda yaptığı açıklamada, Fatih sondaj gemisinin ardından ülkemizin ikinci sondaj gemisiyle ayakları yere sağlam basan planlı bir adım daha attığını sözlerine ekledi.

 "Galata Kulesi’nden 36 metre daha uzun"

Bakan Dönmez, Yavuz sondaj gemisinin özellikleriyle ilgili şunları söyledi:

"Yaklaşık 230 metre uzunluğa ve 36 metre genişliğe sahip Yavuz, 6. nesil ultra derin deniz sondaj gemisidir. Sondaj kulesi deniz seviyesinden yaklaşık 103 metre yüksekte. Galata Kulesi’nden yaklaşık 36 metre daha uzun. Yavuz 12 bin 200 metre derinliğe kadar çok yüksek basınç altında dahi sondaj yeteneğine sahip. Dinamik Pozisyonlama Sistemi sayesinde 6 metreye ulaşan dalgalarda dahi sondaja devam edebiliyor. Gemimiz hem asıl hem de yardımcı işlerin yapılabildiği çift kuleli tasarımla eş zamanlı operasyona imkan sağlıyor. Her iki kule de sondaj ekipmanlarıyla donatıldı. Böylece operasyon gücümüzü iki katına çıkardık."

Bütün operasyonların uluslararası kural ve düzenlemelere göre yapılacağının altını çizen Dönmez, şunları kaydetti:

"İş güvenliği standartları en üst seviyede olacak. Sondaj sırasında çevreye, deniz yaşamına ve canlılara hiçbir zarar vermeyen çevre dostu bir teknoloji kullanacağız. Sadece teknik ve teknolojik üstünlüğüyle değil Fatih gemimizden öğrendiğimiz 'know how'ın katkısıyla uluslararası eğitim ve iş becerisine sahip mühendislerimizin özverisi sayesinde Yavuz daha büyük bir özgüvenle denizlere açılmaya tamamen hazır. Yaklaşık 140 personelimiz sondaj boyunca milletimizin geleceği için emeklerini ve bilgilerini ortaya koyacak."

Sözlerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TPAO personeli ve KKTC'ye teşekkür ederek bitiren Dönmez, daha sonra alanda bulunan yetkililerle birlikte Yavuz sondaj gemisini Akdeniz’e uğurladı.

TCG Fatih Fırkateyni eşlik edecek

Ülkemizin "Milli Enerji ve Maden Politikası" kapsamında, denizlerdeki arama ve sondaj faaliyetlerinin artırılması amacıyla TPAO’nun satın aldığı Yavuz'a Akdeniz yolculuğunda TCG Fatih Fırkateyni eşlik edecek.

Dünya genelinde bu konseptteki 16 gemiden biri olma özelliği bulunan Yavuz'da dinlenme odaları, spor ve sinema salonu bulunuyor. Gemide tam zamanlı bir doktorun görev aldığı 4 yataklı mini bir hastane yer alıyor.

Yapımı 2011'de biten Yavuz, daha önce Kenya, Tanzanya, Filipinler ve Malezya başta olmak üzere birçok farklı ülkede görev yaptı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
YÖK kontenjan sayılarını açıkladı

YÖK kontenjan sayılarını açıkladı