20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Şuşa şehri neresi, Şuşa'nın haritadaki yeri neresi? Şuşa'nın tarihi nasıl?

Şuşa şehri neresi, Şuşa'nın haritadaki yeri neresi? Şuşa'nın tarihi nasıl?

Azerbaycan ile Ermenistan savaşında en çok konuşulan yerlerden biri olan Şuşa ilgili bilgiler merak ediliyor. Şuşa şehri neresi, Şuşa'nın haritadaki yeri neresi? Şuşa'nın tarihi nasıl? sorularına cevap arıyor. 

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Şuşa şehri neresi, Şuşa'nın haritadaki yeri neresi? Şuşa'nın tarihi nasıl?

Şuşa şehri Azerbaycan tarafından 28 yıl sonra işgalden kurtarıldı. Yaşanan son dakika gelişmesi sonrası Karbağ Şuşa şehri sosyal medyada gündemin ilk sıralarına yerleşti. Peki, Şuşa şehri nerede? İşte Şuşa şehrinin Google haritadaki üzerinden konumu....

Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ Bölgesi'nde yer alan Şuşa şehri 28 yıl sonra Ermenistan işgalinden kurtarıldı. Peki, Şua şehri nerede? Şua şehrinin tarihi önemi nedir? Merak edilen detayları ve Azerbaycan'ın Karabağ Bölgesi'nde yer alan Şuşa şehri'nin haritası ve Google Maps üzerindeki konumunu haberimizde derledik. İşte, Azerbaycan Şuşa şehri haritası...

ŞUŞA NEREDE?

Şuşa şehri Ermenistan'ın 28 yıldır işgal altında tutuğu Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ Bölgesi'nde yer alıyor. 1992'de Ermenistan Silahlı Kuvvetleri tarafından işgal edilen Şuşa hiçbir ülke tarafından tanınmayan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin işgali altında bulunmaktaydı. Şehir deniz seviyesinden 1300 ila 1600 metre yükseklikte bulunur. 2015 verilerine göre şehrin nüfusu yaklaşık 4 bin kişidir. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev 8 Kasım 2020 yani bugün Şehitler Hiyabanınıda yaptığı konuşmada Azerbaycan ordusunun Şuşa'yı işgalden kurtardığını duyurdu.

ŞUŞA'NIN TARİHİ NASIL?

Şuşa şehrinin güneyinde Kafkasya'nın en eski yerleşim bölgelerinden biri bulunmaktadır. 1970'lerde Şuşa Mağara'sında yapılan arkeolojik kazılarda Paleolitik Çağ'a ait taş aletler bulunmuştur.
Şuşa'nın çevresinde bulunan araziler tarih boyunca Med İmparatorluğu, Ahameniş İmparatorluğu, Albanya, Safevîler, Karabağ meliklikleri ve Karabağ Hanlığı gibi çeşitli devlet ve otoritelerin kontrolünde bulunmuştur.

1805 yılında Rus İmparatorluğunun Karabağı ele geçirmesine kadar, Şuşa birkaç defa Kaçarlar tarafından kuşatılmıştır. Rus İmparatorluğu'nun yönetimi altında da Karabağ, Azerbaycan kültürünün, edebiyatının ve müziğinin merkezi olmuştur.
Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra gerçekleşmiş Karabağ Savaşı sırasında 8-9 Mayıs 1992 tarihlerinde meydana gelen Şuşa Muharebesi'nin sonucu Ermenistan tarafından bölge, işgal edilmiştir. 28 yıl işgal altında kalan Şuşa 8 Kasım 2020 Pazar günü işgalden kurtarıldı

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Sokağa çıkma kısıtlaması kalktı mı?

Sokağa çıkma kısıtlaması kalktı mı?