21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Türk tarımına Rus ambargosu

Türk tarımına Rus ambargosu

Yaş sebze meyve ihracatının Rusya ambargosuna takılması Türk üreticisini olumsuz etkilemeye devam ediyor. Rusya’nın TIR bazında başlattığı ambargo uygulaması, Türk ürünlerinin gümrüklerde çürümesine yol açıyor. Üreticilere göre çözüm, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin’de.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Türk tarımına Rus ambargosu

Türkiye’nin döviz gelirlerine katkı sağlamasının yanı sıra iç piyasanın düzenlenmesinde de etkin bir rol üstlenen yaş sebze meyve sektöründe Rus pazarının önemli bir konumu var.

Son zamanlarda Rusya’nın tek taraflı ve şeffaflıktan yoksun şekilde aldığı kararlarla Türk ihracatçısına ağır yaptırımlar uygulamaya başlaması yaş sebze meyve sektöründeki ihracat gelirlerinin azalmasına ve Türk tarımında alarm zillerinin çalmasına yol açtı. Sektörün önde gelen isimlerinden, Uçak Kardeşler Firma Sahibi Ali Uçak yaptığı açıklamada, “Üreticimizi sarsan ambargo uygulaması Türk tarımını sessiz bir felakete doğru sürüklerken bu konu artık Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’la Rusya Devlet Başkanı Sayın Putin düzeyinde çözülmesi gereken bir mesele hâlini aldı” diyor.

Ali Uçak, bu şekilde devam edilmesi hâlinde Rusya’ya yaş sebze meyve ihracatının tamamen durma noktasına geleceğini ifade ederek gübre ve mazot konusunda zor bir dönemden geçen Türk çiftçisinin bir de ürünlerini satamama tehlikesiyle baş başa kaldığında ekip biçme faaliyetinden vazgeçebileceğine dikkat çekti.

RUSYA’NIN UYGULAMASINA TEPKİ YAĞIYOR

Rusya şeffaf olmayan bir politika izliyor ve tek yönlü analizden geçirdiği ürünlere gümrüklerden geçiş izni vermeyerek üreticiyi zor durumda bıraktı. Türkiye dâhil birçok ülkede 24 saat içerisinde sonuçlanan analizler Rusya’da 14-15 gün gibi uzun bir süre zarfında tamamlanıyor. “Temiz” denilen ürünler gümrükten geçerken bu süreç zarfında tazeliğini kaybeden ve çürümeye başlayan ürünler ise çöpe gönderiliyor. Rus tarafının MRL değerinin yüksekliğini gerekçe göstererek ürünleri geri göndermesine ise Türk üreticisinden tepki yağdı. Bu değerlerin yıllardır aynı seviyelerde gerçekleştiğini ve ihracata engel oluşturmadığını dile getiren üreticiler, bu durumun Türk üreticisine zarar vermekten başka bir sonuç doğurmadığını söyledi.

AMBARGO LİSTESİNE ÜZÜM DE GİRDİ

Nar, biber ve armutla başlayan geri gönderme süreci, bu ürünlere tam yasak getirilmesiyle sonuçlanırken ihracatçı şirketlere ürün bazında yasaklamalar uygulanmaya başlandı. Ambargo uygulanan son Türk ürünüyse üzüm oldu. Türk tırları 15-20 gündür gümrüklerde bekletilirken Rusya 10 Aralık günü itibariyle üzüm ihracatının durdurulmasına karar verdi. Gümrükte tutulan ürünler bozulmuş halde geri gönderilmeyi bekliyor. Bekletilen üzümlerin çürümesinden doğan maddi kayıp, nakliye giderleriyle beraber Türk üreticisinin sırtına yüklenmiş durumda. Ürünlerini Rus pazarına sokamayan ve Rus makamları tarafından zarara uğratılan firmalar yerli üreticiye ödemelerin yapılmasında yaşanacak aksaklıklardan dolayı mağduriyet yaşadıklarını ifade ederek sorunun bir an önce çözülmesini bekliyorlar.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kendi küçük, marifeti büyük

Kendi küçük, marifeti büyük