20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem 'Uygur Türkleri suistimal ediliyor'

'Uygur Türkleri suistimal ediliyor'

Uygur Türkleri konusunun suiistimal edildiğini söyleyen Bakan Soylu, ”ABD bu konuda Türkiye’yi maniple etmek istiyor. Bir siyasi partide bu meseleyi maniple konusunda sahiplenmiş. Uygur Türkü kardeşlerimiz için elimizden gelen her türlü hizmeti ortaya koyuyoruz” dedi.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
'Uygur Türkleri suistimal ediliyor'

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu göç buluşması toplantısında yaptığı konuşmada önemli açıklamalarda bulundu. Bugüne kadar toplam 193 bin 293 kişinin Türk vatandaşlığına kabul edildiğini belirten Bakan Soylu, bunların ise yaklaşık 84 bininin çocuk olduğunu ifade etti.

Suriyeli mültecilerin suç oranlarını artırdığı eleştirilere de cevap veren Bakan Soylu, “Suriyeli mültecilerin suç oranları bizim insanımızın işlediği suç oranlarını yarısı kadar” dedi. Bu oranın ise yıllara göre yüzde 1,1 ile 1,9 arasında değiştiğini söyledi.

Kadir Yıldız / TÜRKGÜN

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu medya temsilcileri ile göç buluşması toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Suriyeli mülteciler ile düzensiz göçmen konusuna kadar birçok konuyu değerlendiren Bakan Soylu, terör örgütlerinin göçmenleri kullanmak istediğini ancak başarılı operasyonlar sayesinde bunların önlendiğini kaydetti.

ŞAM ÇEVRESİNDEN GELİŞLER BAŞLADI

Suriye’den gelen mültecilerin yoğunluğunun Şam çevresinden olduğunu belirten İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu, bu geçişlerin özellikle ekonomik kaynaklı olduğunu ve Suriye’den göçün karakterinin değiştiğini belirtti. Soylu, “Suriye’den gelişlerde baskılar devam ediyor. Gelişlerin karakteri değişti. Suriye’den gelmeye çalışanların önemli bir bölümü Şam çevresinden geliyor. Yakalananlardan aldığımız netice bu. Bu sayı Suriye’den gelmek isteyen genel göçün yüzde 20 sini oluşturuyor.

Şam civarından ekonomik amaçlı gelenleri ve kaçak olarak girenleri direk kampa alacağız. Ayrıca geçici koruma statüsü de vermeyeceğiz” dedi.

HEPSİ KAYIT ALTINDA

Şuan ülkemizde 3 milyon 700 bin Suriyeli bulunuyor. Bunların 84 bini çocuk olmak üzere 193 bin 293’ü Türk vatandaşı oldu. 700 binin üzerinde Suriyeli çocuk ülkemizde doğdu. 2011 yılından itibaren hepsinin kaydı alındı. Sağlık taramaları yapıldı. Kampa alındı. Suriyelilerin bize verdikleri adreslerin yüzde 71,7 sinde onların yaşadığını tespit ettik. Biz harekete geçince 280 bin kişi de adres değişikliği bildirdi. Hepsine istediğimiz zaman ulaşabiliyoruz. İletişim bilgilerine varıncaya kadar elimizde mevcut. Tüm kurumlarımız uyum çalışmaları başlattı. Suriyelilerin toplumsal hayata karışması durumunda problemlerin oluşacağını söylemlerine rağmen bu durun toplumumuzda kırılmalara yol açmadı. Şehirlerdeki gettolaşmanın önüne geçmek için ise nüfusunun yüzde 20’sinde mülteci veya göçmen bulunan şehirlerimize kayıt almayı durdurduk. 480 bin civarında da gönüllü geri dönüş oldu.

SURİYELİLER GERİ DÖNER Mİ?

Suriyeli sığınmacıların önemli bir oranının ülkelerine dönmek istemediği yorumlarına açıklık getiren Bakan Soylu bu konudaki bir araştırmayı paylaştı. Araştırmaya göre ülkelerine hiçbir şekilde dönmek istemeyen Suriyeli sığınmacıların oranı yüzde 3,1. Güvenli bölge olursa dönerim diyenlerin oranı yüzde 13,7. Savaş biterse ve istediğimiz yönetim oluşursa dönerim diyenlerin oranı ise yüzde 28. Savaş olsa bile dönerim diyenlerin oranı yüzde 4. Kararsız olduğunu söyleyenlerin oranı ise yüzde 38.

SUÇ ORANLARI ABARTILI

Suriyeliler kaldıkça suç oranları artar dediler. Bizim insanımızın işlediği suç oranının yarısı kadar suça bulaşıyorlar. Bunların içinde 18 yaş altı evlilikler önemli bir yer tutuyor. Bu suçların neredeyse tamamı kendi içlerinde vuku buluyor. Mesela 2020 yılında 3 milyon 700 bin Suriyeli içinde suça bulaşanlar, göz altına alınanlar, şikâyetler dahil hepsinin toplamı 37 bin 400. 2021 yılında ise bu sayı 50 bin 300’e çıkmış. Bu oran yüze 1,1 ile yüzde 1,9 arasında değişmiş.

UYGUR TÜRKLERİ MANİPLE EDİLİYOR

Uygur Türkleri konusunda yüksek bir hassasiyete sahibiz. ABD bu konuda Türkiye’yi maniple etmek istiyor. Bir siyasi partide bu meseleyi maniple konusunda sahiplenmiş. Biz konuda kardeşlerimizin mağdur olmaması için belirli bir çizgiye sahibiz. Elimizden gelen her türlü hizmeti ortaya koyuyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız da bu konuda oldukça hassas.

Yaklaşık 106 bin 846 Uygur Türkü kardeşimiz istisnai vatandaşlığa alındı. Ülkemizde ikamet izni ile kalmakta olan yabancıların sadece yüzde 5’i uzun dönem ikamet iznine sahipken Türk soylularda bu oran yüzde 90’dır. Kolaylaştırıcı her türlü işlemi yapıyoruz. Her türlü sorunlarını titizlikle takip ediyoruz.

TERÖRÜ ENGELLEDİK

Göç yoluyla ülkemize yapılan giriş yapanların terör örgütleri tarafından kullanılmaya çalışıldığını ifade eden Bakan Soylu, “Terör örgütleri kaçak göçmenleri terörün taşeronu gibi kullanamaya çalışıyorlar. Bunu para veya stratejik bir ilişkiyle yapıyorlar. Özellikle DEAŞ ve YPG bu durumdan faydalanmak istiyor. Söz konusu Türkiye olunca birleşiyorlar. Sınır bölgesinde kullanmaya çalıştıkları birçok kişiyi yakaladık. Bugüne kadar göç adı altında yapılmaya çalışılan eleman ve mühimmat geçişini önemli oranda engelledik” diye konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg : Rusya saldırmaya bahane arıyor

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg : Rusya saldırmaya bahane arıyor